Kiterjesztené a PSZ az április 20-i sztrájkot
Az egész napos országos pedagógussztrájk mellett a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy április 20-án délben öt percre országszerte "álljon le az élet" - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
2016. április 14. 11:33

 

Az érdekvédő elmondta, ennek szervezését megkezdték. Azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban - magyarázta Galló Istvánné.

A szakszervezeti vezető rendkívül gorombának nevezte a kormány magatartását a még elégséges szolgáltatásokkal összefüggésben. Szerinte a kormány visszaél a hatalmával, ultimátumot adott és megpróbálja lehetetlenné tenni a sztrájkot. (A sztrájkbizottság előző nap megállapodást írt alá a kormánnyal, eszerint valamennyi iskolában biztosítanak felügyeletet és étkezést erre a napra a gyerekeknek.)

Közölte: azt kérik, akik nem tudják azt megtenni, hogy öt perce leállnak, kék szalaggal, illetve kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat, illetve fejezzék ki tiltakozásukat a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó kormányzati állásponttal. Megjegyezte: most nagyon fontos a kormánynak a gyermekek érdeke, de amikor a Klik nem fizette a gázszámlát és nem tudtak iskolába menni, akkor ez nem volt annyira lényeges. Galló Istvánné megerősítette: április 20-án valamennyi iskolában biztosítják a gyermekek felügyeletét, étkeztetését majd.

Hozzátette: kérni fogják a szülők támogatását is, hogy a sztrájk szervezését segítsék, és ha meg tudják oldani, a gyerekeket aznap ne vigyék óvodába, iskolába.

A szakszervezeti vezető kitért arra is, folyamatosan kapják a tájékoztatást arról, hogy különböző módon pressziót gyakorolnak a polgármesterek, tankerületi vezetők a sztrájkot szervezőkre illetve tantestületekre.

Rögzítette: egy jogszerűen megszervezett sztrájkban a pedagógusokat semmilyen joghátrány, következmény nem érheti. Kérdésre közölte: a sztrájk miatti egynapi munkabér levonása következő havi bérszámfejtésnél jelentkezhet majd.

Galló Istvánné cáfolta, hogy a 25 pontos követeléseik közül 20 pontban megállapodtak volna a kormánnyal. Nem állapodtak meg, nagyon sok kérdésben közeledtek az álláspontok, de egyezség akkor lesz, ha azt írásban rögzítik, és mindkét fél aláírja - mondta, hozzátéve: még itt nem tartanak.

A vitatott négy kérdés, ami miatt sztrájkot hirdetnek lefedi az összes köznevelési intézményt - jegyezte meg, hozzátéve: a minőségi munka elismerése az óvodapedagógusokra is vonatkozik.

Az április 15-re hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkról, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervez, illetve a polgári elégedetlenségi akcióról azt mondta: lehetséges, hogy ez erősíti majd az április 20-i sztrájkot. Jelezte: a sztrájkbizottság elsősorban az április 20-i munkabeszüntetésre koncentrál, de a kollégák szabad döntése, hogy a pénteki akcióban részt vesznek-e.

Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnök-helyettese azt mondta: arra kérik az iskolaigazgatókat támogassák a sztrájkot, és tegyék lehetővé a munkabeszüntetést.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke jelezte: erre a napra szintén munkabeszüntetést hirdetnek szolidaritásul a pedagógusok sztrájkjával. Közölte: az átlagkeresetektől továbbra is 35 százalékos lemaradásban van a szociális ágazat. Követéseik között említette a pedagógus életpálya kiterjesztését a középfokú bölcsődei kisgyermeknevelőkre, a szociális ágazatban dolgozók számára általános 20 százalékos béremelést, illetve hogy legyenek érdekegyeztető tárgyalások.

A sztrájkbizottságuk megfogalmazta felhívását, ezt közzé tették és értesítették a helyettes államtitkárt, mint kormányzati tárgyalópartnert. Ők az elégséges szolgáltatásról rendelkeznek jogerős bírósági döntéssel - mondta.

MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó