A megbékélés feltétele az igazság
A katyni népirtással kapcsolatos megbékélés feltétele az igazság lenne, amely viszont nem ismerhető meg a mai napig orosz kézben lévő eredeti dokumentáció nélkül - mondta Lengyelország budapesti nagykövete az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
2016. április 14. 11:43

Roman Kowalskit a katyni vérengzés áldozatainak szerdai emléknapjával kapcsolatban kérdezték. A nagykövet az 1940 tavaszán mintegy 22 ezer katonai és civil áldozattal járó, Lengyelország által népirtásnak tekintett tömeggyilkosságról azt mondta: az egy vérző seb a lengyel történelemben, ami a mai napig befolyásolja a lengyel gondolkodást, a lengyel identitást. Ez és a 2010-es tragédia - amelyben mások mellett Lech Kaczynski államfő is életét vesztette - a lengyel nemzeti emlékezetben egy óriási traumává változott - tette hozzá.

Kiemelte, hogy bár voltak olyan gesztusok az orosz féltől, amelyek reményt adtak arra, a dolgok elindulnak a megbékélés irányába, ennek az abszolút feltétele az igazság lenne. De nincs igazság addig, míg Oroszország át nem adja az erről szóló történelmi dokumentumokat, amelyekről "tudjuk, hogy ott vannak" - fogalmazott.

A nagykövet azt mondta, az oroszok megbékélés iránti elkötelezettségének erősségét jól mutatja a szmolenszki katasztrófa ügye is, hiszen a gép roncsai a mai napig Szmolenszkben vannak, pedig az a repülőgép lengyel állami tulajdon. Szóval nehéz az orosz jó szándékról beszélni - összegzett Roman Kowalski.

Dokumentumok hiányában az áldozatok pontos számát sem lehet megmondani - közölte a nagykövet. Hangsúlyozta, hogy a mészárlás emlékezetével foglalkozó lengyel intézmények mindaddig működni fognak, amíg minden egyes áldozatul esett embert fel nem derítenek.

A nyugat-oroszországi Szmolenszkhez közeli Katinyban (lengyelül Katyn) és két másik helyszínen az egykori szovjet Belügyi Népbiztosság 1940 tavaszán mintegy 22 ezer, Lengyelország keleti területeinek szovjet megtámadása után hadifogságba esett lengyel tisztet, tartalékost és civilt gyilkolt meg Sztálin és a legfelső szovjet vezetés utasítására. A katyni áldozatokat az ottani erdőben hantolták el. A szovjet vezetés egészen a rendszerváltozásig a németekre fogta a Szovjetuniót megtámadó hitleri hadsereg által 1943-ban feltárt tömeggyilkosság elkövetését.

Katyn kettős tragédia Lengyelország számára: 2010. április 10-én, a vérengzés 70. évfordulójára a helyszíni megemlékezésre utazó magas rangú lengyel állami küldöttség, élén Lech Kaczynski államfővel repülőszerencsétlenség áldozata lett, amikor a Tu-154-es kormánygép a szmolenszki repülőtér közelében leszállás közben lezuhant és kigyulladt.

Lengyelországban 2008 óta április 13. a katyni vérengzés áldozatainak emléknapja, mert 1943-ban a németek ezen a napon hozták nyilvánosságra a tömeggyilkosságot.

MTI
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó