Harminc-negyven évesek a rendőrségi pisztolyok
A szakértő szerint gond van a régi fegyverek teljesítményével.
2016. április 16. 14:55

Többségükben harminc-negyven év körüliek a rendőrség szolgálati maroklőfegyverei, az utolsó jelentősebb cserét pedig 1999 és 2001 között hajtották végre – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). 

A hatóság közlése szerint napjainkban hatféle pisztolyt használnak, ezek a PA–63, a P9RC, az R–78M, a Jericho 941F, a H&K USP, és az APSZ „Sztecskin”. – Ha lőfegyverekről beszélünk, akkor a lőszerrel érdemes kezdeni.

A három leggyakoribb 9 mm kaliberű tölténytípus a Browning, a Makarov és a Luger. Az első a leggyengébb, az utolsó a legerősebb – vetette előre a megkérdezett igazságügyi szakértő.

Tóth István ezek után a háborút követően rendszeresített hatósági pisztolyok „evolúcióját” vázolta fel. Mint mondta, 1948-ban indult be hazánkban egy Walther PP-klón, az R48 gyártása, amivel elsősorban a vám- és pénzügyőrség, valamint a büntetés-végrehajtás állományát szerelték fel, míg a rendőrök és a katonák egy hadipisztolyt kaptak, a 7.62-es kaliberű szovjet TT-t. Ezeket 1959-től felváltotta a 9 milliméteres RK59, amely Makarov-lőszert tüzelt.

– A Luger-lőszer paraméterei jobbak, de a Varsói Szerződés országaiban a Makarov volt szabványosítva, ezért szóba sem jöhetett – jegyezte meg Tóth István, majd azzal folytatta, hogy az RK59 nem bizonyult elég strapabírónak. A hibákat két évvel később az R61-gyel próbálták orvosolni, ám ez sem bizonyult hosszú életű konstrukciónak. Végül újabb két év múlva gyártósorra került a PA–63. Ez méreteit és a tárkapacitását tekintve is valamivel nagyobb volt. Tóth István elmondta: a katonaságnak szánták, de a rendőrségnél szintén bevezették.

– Lőni éppenséggel lehet vele, de a hétdarabos, 9 mm-es Makarov-lőszert tartalmazó tár már akkor komolytalan volt. Persze, lehet a szerényebb tűzerő mellett érvelni, de éles helyzetben nem mindegy, hány lövésből tudjuk ugyanazt a hatást elérni, sem az, hogy milyen gyakran kell tárat cserélni – fejtette ki Tóth István.

Az R–78-ról hasonló okból mondható el, hogy szolgálati célra nem megfelelő. – Ezt a kisméretű, gyenge 7.65-ös Browning-típusú lőszert tüzelő fegyvert a rendszerbe állítása előtt egy kollégámmal teszteltük a 80-as évek elején. A sommás véleményünk az volt, hogy pontlövésre és önvédelmi célra megfelelő, de rendőrségi feladatok ellátására kevésbé – magyarázta a szakértő, majd hozzátette: a rendszerváltozás után, a Varsói Szerződés felbomlásával nyílt meg az út a Luger-tölténnyel üzemelő fegyverek előtt, s az azóta kibővült arzenálból egyértelműen a H&K USP választása a legjobb.

Magyaridok.hu
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
  • Négy háza is van a BLM társalapítójának
    Patrisse Cullors, a Black Lives Matter (BLM, A fekete életek számítanak) mozgalom társalapítójának botrányos költekezése miatt egyre több BLM-csoport követel nagyobb elszámoltathatóságot és átláthatóságot a globális szervezettől. Az Associated Press (AP) hírügynökség beszámolója szerint a BLM 2020-ban, Floyd tragédiájának évében kilencvenmillió dollár adományt kapott. A mozgalom társalapítójáról pedig kiderült, hogy négy vidéki háznak is tulajdonosa, amelyek összesen mintegy hárommillió dollárt érnek. Bírálói szerint az ingatlanokat a nonprofit szervezet pénzéből vásárolta az aktivista–derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.
MTI Hírfelhasználó