Harminc-negyven évesek a rendőrségi pisztolyok
A szakértő szerint gond van a régi fegyverek teljesítményével.
2016. április 16. 14:55

Többségükben harminc-negyven év körüliek a rendőrség szolgálati maroklőfegyverei, az utolsó jelentősebb cserét pedig 1999 és 2001 között hajtották végre – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). 

A hatóság közlése szerint napjainkban hatféle pisztolyt használnak, ezek a PA–63, a P9RC, az R–78M, a Jericho 941F, a H&K USP, és az APSZ „Sztecskin”. – Ha lőfegyverekről beszélünk, akkor a lőszerrel érdemes kezdeni.

A három leggyakoribb 9 mm kaliberű tölténytípus a Browning, a Makarov és a Luger. Az első a leggyengébb, az utolsó a legerősebb – vetette előre a megkérdezett igazságügyi szakértő.

Tóth István ezek után a háborút követően rendszeresített hatósági pisztolyok „evolúcióját” vázolta fel. Mint mondta, 1948-ban indult be hazánkban egy Walther PP-klón, az R48 gyártása, amivel elsősorban a vám- és pénzügyőrség, valamint a büntetés-végrehajtás állományát szerelték fel, míg a rendőrök és a katonák egy hadipisztolyt kaptak, a 7.62-es kaliberű szovjet TT-t. Ezeket 1959-től felváltotta a 9 milliméteres RK59, amely Makarov-lőszert tüzelt.

– A Luger-lőszer paraméterei jobbak, de a Varsói Szerződés országaiban a Makarov volt szabványosítva, ezért szóba sem jöhetett – jegyezte meg Tóth István, majd azzal folytatta, hogy az RK59 nem bizonyult elég strapabírónak. A hibákat két évvel később az R61-gyel próbálták orvosolni, ám ez sem bizonyult hosszú életű konstrukciónak. Végül újabb két év múlva gyártósorra került a PA–63. Ez méreteit és a tárkapacitását tekintve is valamivel nagyobb volt. Tóth István elmondta: a katonaságnak szánták, de a rendőrségnél szintén bevezették.

– Lőni éppenséggel lehet vele, de a hétdarabos, 9 mm-es Makarov-lőszert tartalmazó tár már akkor komolytalan volt. Persze, lehet a szerényebb tűzerő mellett érvelni, de éles helyzetben nem mindegy, hány lövésből tudjuk ugyanazt a hatást elérni, sem az, hogy milyen gyakran kell tárat cserélni – fejtette ki Tóth István.

Az R–78-ról hasonló okból mondható el, hogy szolgálati célra nem megfelelő. – Ezt a kisméretű, gyenge 7.65-ös Browning-típusú lőszert tüzelő fegyvert a rendszerbe állítása előtt egy kollégámmal teszteltük a 80-as évek elején. A sommás véleményünk az volt, hogy pontlövésre és önvédelmi célra megfelelő, de rendőrségi feladatok ellátására kevésbé – magyarázta a szakértő, majd hozzátette: a rendszerváltozás után, a Varsói Szerződés felbomlásával nyílt meg az út a Luger-tölténnyel üzemelő fegyverek előtt, s az azóta kibővült arzenálból egyértelműen a H&K USP választása a legjobb.

Magyaridok.hu
  • Ötödször választották miniszterelnöknek Orbán Viktort
    133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.
  • Kövér László keményen kiosztotta Gyurcsányt
    A bukott miniszterelnök napirend előtti felszólalását nem hagyta szó nélkül a házelnök. Kövér László alaposan helyretette a DK frakcióvezetőjét.
  • Milliárdokért bomlik frakciókra a baloldal
    Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Ezt bizonyítja, hogy bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a demokratikus költségek aránytalan megemelkedése miatt felmerülhet a szabályok arányos újragondolása.
MTI Hírfelhasználó