Válogatás a MoonJune Records új kiadványaiból
Azoknak, akik jazz-rock vagy egyéb, progresszív zenei ínyencségre vágynak igazi kincsesbányát jelenthet a new york-i székhelyű lemezcég, a MoonJune Records repertoárja. A kiadó nagy érdeme, hogy általuk vált ismertté a nagyvilágban az indonéz, progresszív zene. Az alábbiakban a lemezcég legfrissebb kiadványaival foglalkozunk.
2016. április 18. 18:38

Slivovitz:All you can eat

A 2001-ben Nápolyban alakult zenekar, a Slivovitz neve itthon is sokaknak ismerősen csenghet. Ugyanis pár évvel ezelőtt a Sziget Fesztiválon értek el zajos sikert. A koncertezés mellett a csapat készített néhány remek albumot is. Az amerikai lemezcégnél 2009-ben a Hubris című korongjukkal mutatkoztak be, amelyet két évvel később a Bani Ahead követett. Most pedig a lemezboltokban van a friss lemez, ami az All you can eat címet kapta. A zenekar által képviselt zenei stílus hivatalosan a „progressive gypsy jazz” besorolást kapta. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Slivovitz zenei világa kevésbé kategorizálható. Egy sajátos keverék zenei nyelv ez, amelyen egyértelműen tetten érhető a balkáni pezsgés és éppen úgy magába olvasztja az etno elemeket, mint a jazzt és a rockot. Egy erős fúvós szekcióval felálló formációról van szó, amelynél a zenei összképnél a hegedűknek és a gitárnak is nagy szerep jut. Az új albumon 8 szám kapott helyet. A kínálatban szereplő felvételek közül mindenképpen érdemes meghallgatni a „Persian Night”-ot, a „Yahtzee”-t és az „Oblio”-t. Aki lemaradt a hajdani Sziget Fesztiválról, az most rajtuk keresztül megtapasztalhatja azokat az energiákat, amelyek a koncert közönséget tűzbe hozták.

 

Közreműködnek

PIETRO SANTANGELO: tenor & alt szaxofon

MARCELLO GIANNINI: elektronikus és akusztikus gitár

RICCARDO VILLARI: akusztikus és elektronikus hegedű

CIRO RICCARDI: trombita

DEREK DI PERRI: harmonika

VINCENZO LAMAGNA: basszusgitár

SALVATORE RAINONE: dobok

 

A lemezen található számok listája:

1. Persian Night (7:25)

2. Mani In Faccia (5:14)

3. Yahtzee (7:05)

4. Passannante (4:16)

5. Barotrauma (5:41)

6. Hangover (5:28)

7. Currywuster (5:12)

8. Oblio (7:08)

 

 

Dwiki Dharmawan: So Far So Close

Az indonéz zenei világ legendás alakjának számító Dwiki Dharmawan, a So Far So Close című albumával mutatkozott be az amerikai kiadónál. A muzsikus nagy kedvelője a ’70-es évektől a ’80-as évek közepéig tartó – a fúziós zene aranykorának is nevezett – időszaknak. Ez a rajongás a friss lemezen is érződik. A  So Far So Close című albumon éppen úgy megvan a múlt tisztelete, mint az innovációra való törekvés. Dharmawan lemeze igazán színesre sikeredett, hiszen számos zenei stílus (jazz, rock, indonéz zene stb.) ad rajta randevút egymásnak. A 8 számos repertoárban éppen úgy megtalálhatjuk a rövidebb lélegzetű számokat (pl. a „The Dark Of The Light”), mint a hosszabb, kifejtős tételeket (pl. az „Arafura” és a „Jembrana’s fantasy”). Aki kíváncsi arra hogyan szólal meg indonéz tolmácsolásban a fúziós zene, az feltétlenül hallgassa meg Dwiki Dharmawan lemezét.

 

Közreműködnek

DWIKI DHARMAWAN: Fender Rhodes piano, Mini Moog, Hammond Orgona, zongora piano, ének

JIMMY HASLIP: basszusgitár

CHAD WACKERMAN: dobok

DEWA BUDJANA: gitár (Tracks 1, 2, 6, 7, 8)Spacer

TOHPATI: gitár (Tracks 3, 4, 5)

JERRY GOODMAN : hegedű (Track 1)

 

A lemezen található számok listája:

1. Arafura (feat. Jerry Goodman) (7:07)

2. Bromo (5:28)

3. So Far So Close (4:26)

4. Whale Dance (5:22)

5. The Dark Of The Light (3:41)

6. Jembrana's Fantasy (9:19)

7. NYC 2050 (4:58)

8. The Return Of The Lamafa (5:36)

 

Beledo:Dreamland Mechanism

Az uruguay-i, multiinstrumentális muzsikus, Beledo egy nagyszabású albummal mutatkozott be az amerikai kiadónál. A sok muzsikust megmozgató, 10 számot tartalmazó korong a kicsit szürreálisan hangzó Dreamland Mechanism címet kapta. Mielőtt az új lemez kerül az érdeklődésünk fókuszába, érdemes néhány szót ejteni a muzsikus múltjáról. Ugyanis Beledo izgalmas projektekben vett részt az elmúlt évtizedek során. Ezek közül is kiemelkedik az 1996-os európai turnéja, amelyre latin muzsikusok, Tito Puente, Celia Cruz, Tito Nieves, Cheo Feliciano társaságában érkezett a kontinensünkre Beledo. Méghozzá egy elég extrém műsorral, ami a Tropical Tribute to the Beatles címet kapta. Azóta éppen két évtized telt el és Beledo stílusa is jelentősen átalakult. Ma már a latinos, popos színezetű zenei világ helyett a progresszív zene van az előadó tevékenységének a fókuszában.

Az új album kiemelkedő számai, a „Sudden Voyage”, a „Big Brother Calling” és a „Mercury in the Retrograde”.

 

Közreműködnek:

BELEDO – elektronikus gitár, hegedű, fender rhodes, mini moog, zongora, harmonika, basszusgitár, spanyol gitár
LINCOLN GOINES – elektronikus basszusgitár
GARY HUSBAND – dobok

ENDANG "JEAN-CLAUDE!" RAMDAN - Sundanese kendang ütősök
CUCU KURNIA - Sundanese kendang és fém ütősök
TONY STEELE – elektronikus basszusgitár
DORON LEV - dobok
DEWA BUDJANA – elektronikus gitár
RUDY "HAPPY FEET" ZULKARNAEN – elektronikus basszusgitár

 

A lemezen található számok listája:

1. Mechanism (5:21)

2. Bye Bye Blues (5:36)

3. Marylin's Escapade (8:40)

4. Lucilla (6:28)

5. Sudden Voyage (5:01)

6. Big Brother Calling (4:13)

7. Mercury In Retrograde (4:19)

8. Silent Assessment (5:01)

9. Budjanaji (5:00)

10. Front Porch Pine (5:28)

 

Vasil Hadzimanov Band:Alive

A szerb billentyűs, Vasil Hadzimanov neve már a szülőhazája határain túl is sokaknak ismerősen cseng. Ami nem véletlen, hiszen a muzsikus az elmúlt évek során olyan világsztárokkal zenélt együtt, mint David Gilmore, Antonio Sanchez és Nigel Kennedy. A vendégszereplések mellett a saját nevét viselő zenekarát is remekül menedzselte/menedzseli. A bő két évtizedes múlttal büszkélkedő együttes 2001-ben a 11 reasons for…című albumával lépett be a „lemezes világba”. A debütáló korongot számos, izgalmas hanghordozó követte. Ezek közül a legfrissebb az Alive címet viseli. Ezzel a koronggal mutatkoztak be a muzsikus MoonJune Recordsnál. AVasil Hadzimanov Bandzenéjének a különlegességét az adja, hogy az alapjaiban a balkán ritmusokra épül és a rocktól a jazzig számtalan zenei gyökérből táplálkozik. Egy energiában gazdag, sodró lendületű, 8 számos korongról van szó. A kiadvány érdekessége, hogy élőben rögzített felvételeket tartalmaz, amelyek több koncert esszenciáját sűrítik egybe. A repertoárban olyan remek számok követik egymást, mint pl. a „Nocturnal Joy”, a „Dolazim” és a Tovirafro”.

 

Közreműködnek:

VASIL HADZIMANOV – zongora és egyéb billentyűsök
DAVID BINNEY – alt szaxofon
BRANKO TRIJIC - gitár
MIROSLAV TOVIRAC - basszusgitár
BOJAN IVKOVIC – ütősök és ének
PEDJA MILUTINOVIC - dobok

 

A lemezen található számok listája:

1. Nocturnal Joy

2. Zulu

3. Odlazim

4. Dolazim

5. Tovirafro

6. Razbolje se šimšir list

7. Uaiya

8. Otkriće snova

Czékus Mihály
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
 • Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
  Kormányzásképtelen a baloldalon az a hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzék, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen – véli Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egység mára egyértelműen a jobboldal sajátossága, az Orbán Viktor által létrehozott jobboldali szövetség pedig rendkívül sikeres, a mostani parlamenti ciklus felénél is a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír.
MTI Hírfelhasználó