A pedagóguson múlik, csatlakozik-e a sztrájkhoz
Egész napos munkabeszüntetést hirdetett szerdára a pedagógusok sztrájkbizottsága. A Magyar Szakszervezeti Szövetség forgalomlassító autós demonstrációval csatlakozik a pedagógussztrájkhoz reggel Budapesten. Az iskoláknak fogadniuk kell a diákokat, és kötelesek számukra étkezést és felügyeletet biztosítani. A pedagógusok nem kényszeríthetők sztrájkra, de arra sem, hogy távol maradjanak tőle.
2016. április 20. 08:22

PSZ: elfogadhatatlan javaslatok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azért sztrájkol, mert továbbra is elfogadhatatlannak tartja a kormány javaslatait. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke korábban azt mondta: a sztrájkbizottság követelései közül a Klik átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról egyelőre nem sikerült megegyezni.

Palkovics: egyeztetünk

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetések a sztrájk után folytatódnak, a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy stabil háttere legyen az oktatás működésének és finanszírozásának.

Nem kényszeríthető a pedagógus

Nem kényszeríthetők sztrájkra a pedagógusok, de arra sem, hogy távol maradjanak tőle - hívta föl a figyelmet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A Klik közleményben jelezte: elfogadhatatlan, hogy sok intézményben igyekeznek befolyásolni a szülőket, hogy ne vigyék gyermeküket iskolába, mert nem lesz tanítás.

Az iskolák nyitva vannak

A kormány megállapodott a tervezett sztrájkról a pedagógusok sztrájkbizottságával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a köznevelési kerekasztal keddi ülése előtt. Rétvári Bence közölte: az iskoláknak fogadniuk kell a diákokat, és kötelesek számukra étkezést és felügyeletet biztosítani. Azoknak a tanároknak, akik nem vesznek részt a sztrájkban, órát kell tartaniuk. Az államtitkár hangsúlyozta: szabályellenesen járnak el azok az intézmények, amelyek nyilatkozatot kérnek a szülőktől arról, hogy igényelnek-e gyerekfelügyeletet.

Plusz pénzt kapnak a segítők

Plusz pénzt kaphatnak a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók - jelentette be kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Idén két alkalommal 35 ezer forinthoz juthatnak az érintettek - közölte a köznevelési helyettes államtitkár. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal keddi ülése után elmondta: a munkavállalók július 15-i és december 15-i dátummal számíthatnak a pluszjuttatásra. A szaktárca javaslata szerint az érintett mintegy 15 ezer ember januártól 10 százalékos béremelést is kapna.

Nem kell szankciókra számítaniuk azoknak, akik a törvényt betartva sztrájkolnak

Minden iskolában fogadni kell a szerdai országos pedagógussztrájk idején a gyerekeket és biztosítani kell az ellátásukat, felügyeletüket - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában.

A pedagógusok sztrájkbizottsága reggel 8 órától hirdetett egész napos országos munkabeszüntetést és azt kérték, déli 12 órakor öt percre "álljon meg az élet".

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkmegállapodásban foglaltakat mindenkinek be kell tartania, nemcsak a kormánynak, hanem a sztrájkban résztvevő pedagógusoknak is. A megállapodásban azt rögzítették, hogy a gyerekeket fogadni kell, ellátásukat, felügyeletüket meg kell oldani - emlékeztetett.

Sok iskolában ugyanakkor hirdetményeket függesztettek ki, hogy aki tudja, ne vigye be gyermekét, vagy nyilatkoztatták a szülőket, hogy igénylik-e az ellátást. Volt olyan igazgató, aki azt jelezte, hogy még az ebédet is lemondja. Rétvári Bence kiemelte: ezt nem lehet megtenni.

Azoknak a pedagógusoknak, akik felvennék a munkát, ezt a lehetőséget meg kell adni - rögzítette.

Az államtitkár megerősítette nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja. A munkabeszüntetésnek van ugyanakkor egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban intenzív tárgyalásokat folytattak a pedagógusszervezetekkel, a szülők, a diákok képviselőivel.

Emlékeztetett a köznevelési kerekasztal életre hívására, amire mindenkit meghívtak. Van aki hajlandó eljönni, van aki nem - fogalmazott Rétvári Bence, aki úgy értékelte, hogy a tárgyalások szépen haladnak, jelentős eredményeket értek el. A követelt 25 pontból 20-ban megállapodtak, a célegyenesben vannak, ezért érthetetlen miért ilyenkor állnak fel a szakszervezetek.

Szólt arról, hogy idén és jövő szeptemberben a pedagógusok bére egyaránt 3,5 százalékkal nő majd az életpálya alapján, és a jövő évi költségvetésben a köznevelés mintegy 100 milliárdos többlettel számolhat. Az alulfinanszírozottságból fakadó problémákat így szinte mind orvosolni tudják.

A túlzott bürokrácia mostanra jelentősen mérséklődött, a minősítéssel összefüggő adminisztráció a harmadára csökkent, a nyugdíj előtt állóknak a pedagógus 2. fokozatba kerüléshez nem kell külön minősítési procedúrán átesniük, a fiatal gyakornok pedagógusok gyakorlati ideje beszámít az előmeneteli időbe - sorolta.

Kitért arra is, hogy a nem pedagógus dolgozók tavaly is kaptak 50 ezer forintos juttatást, és idén kétszer, júliusban, illetve decemberben 35-35 ezer forintot utalhatnak nekik. A tárca javaslata alapján jövőre 7+3 százalékos emelést kaphatnak majd.

hirado.hu - MTI
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó