Az MSZP előzi a Jobbikot
A Fidesz támogatottsága harmadik hónapja 23 százalékon áll, az MSZP a második 12 százalékkal, míg a Jobbik negyedik hónapja áll 11 százalékon a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült ezer ember megkérdezésével.
2016. április 25. 10:55

A reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz támogatóinak csökkenése márciusra megtorpant. Ezzel a párt egyértelműen vezet, 1,8 millióan szavaznának rá, ám az elmúlt hónapokban nem tudott visszaszerezni a korábban elvesztett választókból. A Publicus eredményei szerint a Magyar Szocialista Párt meg tudta tartani a múlt hónapban szerzett szavazóit, továbbra is 12 százalékos a támogatottsága. A pártnak ezzel mindegy egymillió szavazója van, és hibahatáron belül, de a Jobbik előtt áll. A felmérés szerint még mindig az MSZP szavazói a legaktívabbak.

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, már negyedik hónapja 11 százalék. A radikális pártnak így mintegy 900 000 szavazója van. Ahogy eddig, a Jobbikra voksolók a legkevésbé aktívak.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve 3 százalékon áll ebben a hónapban. A Demokratikus Koa­líció megtartotta szavazói­nak számát, és 4 százalékot tudhat magáénak. Az Együtt támogatóinak az aránya szintén változatlan, a párt ismét egy százalékon van. A Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Magyar Liberális Párt (MLP) ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot. Az elmúlt hónapokban a Jobbikon kívüli ellenzék tábora nőtt, a baloldal pártjai összesen 250 000-300 000 szavazót szereztek.

A Publicus Intézet elemzése szerint a népszavazás beindítása és a vasárnapi zárvatartás eltörlésével járó politikai siker okozta növekedés láthatólag már a múlt hónapban megjelent az egyes pártoknál, és stabilizálta a táborokat. Bár a múlt hónapi csökkenés után a bizonytalanok száma sem változott, ez továbbra is 44 százalék. Azt egyelőre kérdésesnek tartják, hogy az ellenzék képes lesz-e megtartani azokat a támogatókat, akik a bizonytalanok közül kerültek ki.

Magyar Idők
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó