Az MSZP előzi a Jobbikot
A Fidesz támogatottsága harmadik hónapja 23 százalékon áll, az MSZP a második 12 százalékkal, míg a Jobbik negyedik hónapja áll 11 százalékon a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült ezer ember megkérdezésével.
2016. április 25. 10:55

A reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz támogatóinak csökkenése márciusra megtorpant. Ezzel a párt egyértelműen vezet, 1,8 millióan szavaznának rá, ám az elmúlt hónapokban nem tudott visszaszerezni a korábban elvesztett választókból. A Publicus eredményei szerint a Magyar Szocialista Párt meg tudta tartani a múlt hónapban szerzett szavazóit, továbbra is 12 százalékos a támogatottsága. A pártnak ezzel mindegy egymillió szavazója van, és hibahatáron belül, de a Jobbik előtt áll. A felmérés szerint még mindig az MSZP szavazói a legaktívabbak.

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, már negyedik hónapja 11 százalék. A radikális pártnak így mintegy 900 000 szavazója van. Ahogy eddig, a Jobbikra voksolók a legkevésbé aktívak.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve 3 százalékon áll ebben a hónapban. A Demokratikus Koa­líció megtartotta szavazói­nak számát, és 4 százalékot tudhat magáénak. Az Együtt támogatóinak az aránya szintén változatlan, a párt ismét egy százalékon van. A Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Magyar Liberális Párt (MLP) ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot. Az elmúlt hónapokban a Jobbikon kívüli ellenzék tábora nőtt, a baloldal pártjai összesen 250 000-300 000 szavazót szereztek.

A Publicus Intézet elemzése szerint a népszavazás beindítása és a vasárnapi zárvatartás eltörlésével járó politikai siker okozta növekedés láthatólag már a múlt hónapban megjelent az egyes pártoknál, és stabilizálta a táborokat. Bár a múlt hónapi csökkenés után a bizonytalanok száma sem változott, ez továbbra is 44 százalék. Azt egyelőre kérdésesnek tartják, hogy az ellenzék képes lesz-e megtartani azokat a támogatókat, akik a bizonytalanok közül kerültek ki.

Magyar Idők
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Ugyanolyan magabiztos kormányzást szeretnék látni, mint az előző kilenc évben
  A miniszterelnök ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretne látni, mint az előző kilenc évben. Orbán Viktor a Hír Tv-nek szerdán Balatonalmádiban, a kihelyezett Fidesz-frakcióülés helyszínén adott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy változatlanul érvényben tartja azokat a megállapodásokat, amelyeket az elmúlt időszakban Tarlós István leköszönő főpolgármesterrel kötött.
 • Akik nem tudnak köszönni
  Legnagyobb vadliberális elleneim sem mondhatják, hogy nem voltam toleráns és türelmes.
 • Az eredmény
  A háromszor egyharmados szimpátia-tagoltság ténye újfent bebizonyosodott. Egyharmad ide, egyharmad oda, a harmadik rész pedig inaktív, illetve bizonytalan.
MTI Hírfelhasználó