Az MSZP előzi a Jobbikot
A Fidesz támogatottsága harmadik hónapja 23 százalékon áll, az MSZP a második 12 százalékkal, míg a Jobbik negyedik hónapja áll 11 százalékon a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült ezer ember megkérdezésével.
2016. április 25. 10:55

A reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz támogatóinak csökkenése márciusra megtorpant. Ezzel a párt egyértelműen vezet, 1,8 millióan szavaznának rá, ám az elmúlt hónapokban nem tudott visszaszerezni a korábban elvesztett választókból. A Publicus eredményei szerint a Magyar Szocialista Párt meg tudta tartani a múlt hónapban szerzett szavazóit, továbbra is 12 százalékos a támogatottsága. A pártnak ezzel mindegy egymillió szavazója van, és hibahatáron belül, de a Jobbik előtt áll. A felmérés szerint még mindig az MSZP szavazói a legaktívabbak.

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, már negyedik hónapja 11 százalék. A radikális pártnak így mintegy 900 000 szavazója van. Ahogy eddig, a Jobbikra voksolók a legkevésbé aktívak.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve 3 százalékon áll ebben a hónapban. A Demokratikus Koa­líció megtartotta szavazói­nak számát, és 4 százalékot tudhat magáénak. Az Együtt támogatóinak az aránya szintén változatlan, a párt ismét egy százalékon van. A Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Magyar Liberális Párt (MLP) ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot. Az elmúlt hónapokban a Jobbikon kívüli ellenzék tábora nőtt, a baloldal pártjai összesen 250 000-300 000 szavazót szereztek.

A Publicus Intézet elemzése szerint a népszavazás beindítása és a vasárnapi zárvatartás eltörlésével járó politikai siker okozta növekedés láthatólag már a múlt hónapban megjelent az egyes pártoknál, és stabilizálta a táborokat. Bár a múlt hónapi csökkenés után a bizonytalanok száma sem változott, ez továbbra is 44 százalék. Azt egyelőre kérdésesnek tartják, hogy az ellenzék képes lesz-e megtartani azokat a támogatókat, akik a bizonytalanok közül kerültek ki.

Magyar Idők
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
 • Gulácsi: a PSG ellen is van esélyünk
  "Óriási dolog, amit elértünk tegnap, ez a karrierem eddigi csúcspontja. Ott lenni Európa legjobb négy csapata között hatalmas szó, óriási tett a csapattal" - mondta Gulácsi Péter, a Lipcse magyar válógatott kapusa.
 • Védjegyek is oltalmazzák a magyar borokat
  Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
MTI Hírfelhasználó