Kezdődik a központi emlékmű szavazása
A következő két hétben internetes szavazáson nyilváníthat véleményt a nagyközönség az első világháború magyar katonaáldozatai előtt tisztelgő központi emlékmű ötletpályázatára beérkezett félszáz tervről - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
2016. április 26. 12:22

Rétvári Bence azt mondta: szinte minden más európai országban van ilyen központi emlékhely, vidéken pedig számos obeliszk, emlékmű állít emléket az ottani hősöknek. Utalt arra, hogy az első világháború 662 ezres magyar katonai embervesztesége kétszerese a második világháborúénak.

Aki az életét adta a nemzetért, az méltán tarthat igényt a nemzet emlékezetére, kegyeletére - fogalmazott az államtitkár.     Hozzátette, a korábban állított mementókat a második világháború után a kommunista rendszer igyekezett eltüntetni, átnevezni vagy átértelmezni, hiszen nem akart történelmi közösséget, folytonosságot vállalni azzal az első világháborús időszakkal, amely szerinte csak az "uralkodó osztályok háborúja volt".

Rétvári Bence kitért arra, a centenárium az adósság törlesztése mellett arra is lehetőséget nyújt, hogy az eseményektől, konfliktusoktól eltávolodva adhassák meg a tiszteletet modern, egyedi módon a hősi halottaknak, a hadifogságba esett 743 ezer és a sérülést szenvedett 734 ezer katonának, aki a Magyar Királyság területéről vonult hadba.

Az államtitkár jelezte: nem titkolt cél, hogy ráirányítsák a közönség figyelmét a centenáriumra, és "talán ki-ki a saját hősét is megtalálja", a nemzet hőseire emlékezve.

A pályázat kapcsán pedig szólt arról: nem konkrét tervpályázatot, hanem ötletpályázatot írtak ki, de az eredmény fontos jelzés arról, hogy a legtöbben milyen jellegű emlékművet és hol látnának szívesen.

Schmidt Mária, a XX. Század Intézet főigazgatója az eseményen azt mondta: a cél az, hogy "egy méltó emlékművet tudjunk avatni az elkövetkező egy-két év során". Az MTI kérdésére közölte: a beérkezett javaslatok a főváros legkülönbözőbb helyeire képzelték el az emlékművet, volt, aki azt a Vérmezőn, a Millenárison, a volt józsefvárosi pályaudvar területén, míg más a Népliget valamely pontján helyezné el.

Az ötletpályázatra beérkezett alkotások a közönségszavazás helyén, a http://www.emlekhelypalyazat.hu/kozonseg_szavazas oldalon tekinthetőek meg.

MTI
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Gulyás: vegyék figyelembe a nemzeti régiókat az EU-ban!
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.
 • A Hitler elleni merénylet a német emlékezetpolitikában
  A miniszterváltás és az ezt övező kommentárok különleges megvilágításba kerülnek azáltal, hogy az új miniszter asszony első hangsúlyos politikai megszólalása ma, az 1944. jú­lius 20-án Hitler ellen elkövetett bombamerénylet 75. évfordulóján lesz.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
MTI Hírfelhasználó