100 nap! Rió egyelőre a káoszról szól
Pontosan 100 nap múlva rendezik meg a riói olimpiát. Habár a NOB szerint az augusztusi riói játékok nincsenek veszélyben, az előkészületek cseppet sem mentesek a korrupciós botrányoktól és visszás helyzetekről, számos sürgető kérdésre kellene megoldást találnia még a nyári játékok előtt Brazíliának. Lemondott sportvezetők, korrupció, közbiztonsági problémák, vízszennyezettség és Zika-láz: 5 hónappal az Olimpia előtt megannyi problémával kell szembenéznie a dél-amerikai országnak.
2016. április 27. 09:02

A görögországi Olümpiában múlt héten gyújtották meg az augusztusi riói olimpia lángját. Brazíliában május 3-án kezdődik a váltófutás, amely 329 várost érint és 12 ezer tagja lesz. A 31. nyári olimpiai játékokat augusztus 5. és 21. között tartják Rio de Janeiróban. A paralimpia versenyei néhány héttel később, szeptember 7. és 18. között zajlanak majd.

Ez lesz az első olimpia Dél-Amerikában.

Súlyos belpolitikai válság, recesszió és társadalmi elégedetlenség

Brazíliában ugyanakkor a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válság uralkodik, de van sok egyéb probléma is, amely beárnyékolja a riói olimpiát, a szakértők pedig Dilma Rousseff elnök bukását valószínűsítik.

A brazil törvényhozás felsőházában megalakult a Rousseff elnök elleni eljárásról döntő bizottság, amely várhatóan május elején teszi le javaslatát a szenátus elé. Dilma Rousseffet akár fél évre felfüggeszthetik hivatalából, amíg a felsőház döntést hoz arról, hogy véglegesen eltávolítsák-e az elnököt a hivatalából.

A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff visszahívását a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményezték.

Az ellenzék azzal is vádolja az elnököt, hogy 2010-es, valamint a 2014-es választási kampányát különböző vesztegetésekből finanszírozta.

Politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák az elnököt, igaz, Rousseffet hivatalosan nem gyanúsítják az üggyel kapcsolatban.

Dénes Ferenc sportközgazdász a hirado.hu-nak úgy fogalmazott: teljesen szétesett a rendszer.

Mikor 2009. október 2-án a NOB 121. ülésszakán Koppenhágában a 2016. évi nyári olimpia házigazdájának Rio de Janeirót választották meg, Brazília még sikeres gazdasággal rendelkezett, jó növekedési számokat produkált, és bár ezután nem sokkal bezuhantak a gazdasági világválság miatt, ám az ország újra talpra állt.

Később azonban a növekedés ismét alábbhagyott.

Korrupció, munkanélküliség, pocsék növekedési mutatók: Brazília jelenleg súlyos recesszióban van, a GDP jelentősen visszaesett, és több millió ember vonult utcára, hogy tüntessen a korrupció és a baloldali kormány ellen.

„Ha van növekedés, vannak többleterőforrások a rendszerben, így nem el kell vonni azoktól, akik nem érintettek (például az oktatástól, az egészségügytől, a kultúrától), és bár a többletpénzt nem oda helyezik, a rendszer mégis működőképes. Ez azonban Brazíliában elszállt” – fogalmazott Dénes Ferenc.

A szakember szerint Brazíliában már nem csak arról van szó, hogy nincsenek fejlesztések, hanem már karbantartás, sem pótlás sincs, nő az elégedetlenség, így a politikai válság is, az ország pedig belekerült egy lefelé menő spirálba.
„Lassan rémálommá válik a riói projekt” – mondta Dénes Ferenc.

A hirado.hu-nak nyilatkozó sportközgazdász szerint a Dilma Roussefffel elnökkel kapcsolatos botrány az befolyásolja az előkészületeket.

Lemondások, káosz

Két sportvezető is lemondott az elmúlt időszakban: Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka, a riói olimpia biztonsági főnöke távozásának hátterében brazil sajtóértesülések szerint az állhat, hogy a közelmúltban beosztottainak küldött üzenetben kritizálta a Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket is.

Az ötkarikás játékok biztonsági előkészületeiben Moreira aktívan közreműködött, a világ legjelentősebb sporteseményének helyszíneire ugyanis a hadsereg több ezer katonáját vezénylik majd ki.

Becslések szerint körülbelül félmillió turista és sportoló – köztük mintegy 200 ezer amerikai – érkezik Rio de Janeiróba augusztusban. A biztonsági erők összlétszáma 85 ezer fő lesz, ami több mint kétszerese a 2012-es londoni létszámnak.
Ezt megelőzően lemondott George Hilton sportminiszter is. A 2014 decembere óta hivatalban lévő politikus döntése hátterében az áll, hogy pártja, a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) előző nap kilépett a kormánykoalícióból és felszólította hat miniszterét lemondásuk benyújtására.

Moreira távozásával és George Hilton sportminiszter lemondásával folytatódtak az olimpiát is jelentősen érintő, nagy horderejű személyi változások a jelenleg politikai és gazdasági válsággal küzdő Brazíliában.

Áramszünet, építkezések, halál

A nemzetközi sportszövetségek már többször is aggodalmuknak adtak hangot a riói nyári olimpia versenyhelyszíneinek állapota miatt.

A nyári játékokon szereplő sportágak nemzetközi szövetségeit összefogó ASOIF elnöke, Francesco Ricci Bitti azt mondta, több hiányosságot is tapasztaltak "nagyon fontos apró részletekben".

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) olimpiai kvalifikációs tesztversenyét Rio de Janeiróban tartja. A szervezet arra panaszkodott, hogy a gyakori áramszünetek miatt a sportolók testi épsége is veszélybe kerül, nem működik megfelelően a digitális pontozórendszer, az edzőközpontban pedig financiális problémák miatt felszerelések hiányoznak.

A problémás előkészületek közepette Brazília kétségbeesetten igyekszik biztosítani mindenkit arról, hogy minden helyszín és közlekedési fejlesztések is készen lesznek a Maracanã Stadionban augusztus 5-én megrendezendő ünnepélyes megnyitó előtt.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWFkorábban úgy fogalmazott: habár a nyári riói olimpiára mindennel kész lesznek a brazilok, a közlekedés viszont katasztrofális.

Az olimpiai játékokra nemrégiben egy kerékpároshidat is átadtak, amely azonban a múlt héten összeomlott, ezáltal legalább két ember halálát okozva. Az ok egyelőre ismeretlen. A kerékpárút hossza 3,9 kilométer volt, építése 12,6 millió dollárba, vagyis csaknem 3,5 milliárd forintba került.

A fő aggodalomra azonban leginkább a metró meghosszabbítása ad okot, amely a Barra de Tijuca negyedben található olimpiai parkot kötné össze a város többi részével.

Ez még nincs kész, bár az illetékesek azt állítják, a július 1-jei határidőre biztosan elkészülnek vele, és ez jelentősen meg fogja könnyíteni a riói közlekedési problémákat.

Az elmúlt három évben hivatalos adatok szerint tizenegy ember halt meg a Rio de Janeiró-i olimpiai játékok építkezésein.
Robson Leite, a Rio de Janeiro szövetségi állam építésügyi felügyeletének vezetője elkeserítőnek nevezte az adatokat, hangsúlyozva, hogy "egy egész futballcsapatra való" munkást veszítettek el egyetlen városban.

A főellenőr 2013 óta eltelt időszakra vonatkozó adatai szerint az olimpiai építkezések közül a riói metró bővítésén történt a legtöbb baleset, egyedül itt három munkás vesztette életét. Két ember pedig a versenyek többségének helyet adó Olimpia Park építkezésein lelte halálát.

Robson Leite szavai szerint a 11 baleset egyike sem tekinthető teljesen véletlennek, mindegyik tragédia mögött a bűnös gondatlanság vagy a műszaki biztonsági előírások be nem tartása húzódik meg. Lehetségesnek tartotta azt is, hogy a balesetek a munkálatok rossz tervezésével és a sietséggel függenek össze, miután több olimpiai objektum építése is késésében van. A szövetségi állam építési felügyelete emiatt attól tart, hogy az olimpia megnyitásáig még további áldozatokkal kell számolni.

Leállíthatják az egyik legfontosabb helyszín építését

A város honlapján jelenleg azt írják, az Olimpián összesen 34 versenyhelyszín lesz, ebből 18 már működik, nyolc helyszínen még szükség van valamilyen beavatkozásra, 7 helyszín csak átmeneti lesz, 9-hez pedig még csak most fognak hozzálátni: a sportlövészetnek és a lovasversenyeknek otthont adó területek például még nem készültek.

Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy megtiltotta az augusztusi, riói olimpia egyik legfontosabb helyszínének számító Deodoro komplexum építkezésének további finanszírozását a brazil szövetségi bíróság.

A döntést azzal indokolták, hogy az ügyészség korrupcióra utaló nyomokat talált egy vizsgálat során.

A Deodoro komplexum 11 sportág küzdelmeinek - köztük az öttusának, a kosárlabdának, a szlalomkajaknak, a rögbinek és a BMX-nek - adna otthont a négy hónap múlva kezdődő olimpián. Az építkezés teljes költsége 800 millió real, vagyis 61,8 milliárd forint.

Nem célpont, de propagandaüzenet lehet

Aggodalmak merültek fel a közbiztonsággal és a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban is.

Brazíliának ugyanis összesen mintegy 10 belépési pontja van, mivel 10 másik országgal határos, így a szakértők szerint a terroristák ezt képesek lehetnek kihasználni. Az Iszlám Állam és az al-Kaida ugyanis mindig olyan helyszíneket keres, ahol nagyon erős hatást érhetnek el.

„Úgy tudjuk, hogy Brazília nem célpont, de azért ha a terrorizmus propagandarendszerét vesszük figyelembe, láthatjuk, hogy az ISIS akcióinak kifejezetten kommunikációs céljai vannak, a Nyugatnak üzennek” – mondta Dénes Ferenc.

„Az egyik legérzékenyebb terület, amely megtestesíti a nyugati értékrendet a popkultúra, a koncertek mellett a sport, amely emberek milliárdjait köti le. Így mindenkiben benne van a félsz, az olimpia szinte kínálja magát. Bár folyamatosan hallani lehet, hogy megvédik a stadionokat, ám a szurkolói zónákat lehetetlenség megvédeni. Brazíliának nincs tapasztalata, nem ebben éltek, nehéz kontrollálni, hogy aki bejön, terrorista vagy sem” – fogalmazott Dénes Ferenc a hirado.hu-nak.

Habár a biztonsági erők a tesztversenyeken jól vizsgáztak, és Brazília más területein is rendeztek terrorelhárítási gyakorlatokat a közelmúltban, néhány alapvető biztonsági kérdést még mindig nem rendeztek megnyugtatóan. Továbbra sem írták alá például a biztonsági kamerákkal és kerítésekkel kapcsolatos szerződéseket.

Az igazságügyi minisztérium becslése szerint a biztonsági intézkedések költsége 704 millió real (53,9 milliárd forint) lesz, pedig már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot megelőzően is mintegy 1,9 milliárd realt (145,5 milliárd forint) költöttek erre a területre.

Nagy Sándor Gyula Latin-amerikai szakértő szerint ugyanakkor a brazil rendvédelmi szervek miatt nem kell aggódni, hiszen 2014-ben úgy vittek végig egy labdarúgó-világbajnokságot, hogy utcai verekedésen kívül komolyabb atrocitás nem történt. A terrorveszélyt illetően előny, hogy Brazília nagyon messze van Európától, azonban Nagy Sándor Gyula szerint is hátrány, hogy nagyon hosszú, ellenőrizhetetlen határvonala van.

1,5 millió fertőzött ember

A zika vírus is hatalmas kihívással szembesíti a szervezőket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mivel a vírus súlyos születési rendellenességeket okoz. A statisztikai adatok szerint eddig mintegy 15, millióan fertőződtek meg.

Az amerikai futballsztár, az olimpiai és világbajnoki címvédő amerikai női labdarúgó-válogatott kapusa, Hope Solo azt mondta, hogy ha most kellene elindulniuk a riói ötkarikás játékokra, a zikavírus miatt nem utazna el.

A brit játékosokat már úgy készítik fel, hogy közben iránymutatásokkal és a megelőzéssel kapcsolatos információkkal látják el őket.

A megelőzést ugyanakkor nehezíti, hogy zika ellen nincs védőoltás.

A NOB szerint a zika ugyanakkor nem érinti az Olimpiát, és bíznak benne, hogy a szárazabb, hűvösebb éghajlat – ami a brazíliai télre jellemző – jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.

Thomas Bach, a NOB elnöke kijelentette, az augusztusi riói játékok nincsenek veszélyben.

A NOB-elnök hozzátette, szoros kapcsolatban állnak a WHO-val, amely eddig nem rendelt el kiutazási tilalmat a vírus által érintett területekre.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

Jacques Wagner, a brazil elnöki ügyek minisztere szerint egyedül a terhes nőknek kockázatos a riói utazás.

Wagner egyébként kategorikusan elutasította az ötkarikás játékok lemondásának lehetőségét.

Emberi alkar a vízben

A másik - és egyben legnagyobb - probléma a Guanabara-öbölben a vízszennyezés, ahol a vitorlás eseményekre kerül majd sor.

Legutóbb az O Globo című napilap által közölt fotó borzolta a kedélyeket, a képen ugyanis egy emberi alkar volt látható a vízben.

Heiko Kröger, a 2000-ben ötkarikás aranyérmes német vitorlázó paralimpikon február végén az öbölben tartott edzés során készített videót a tervezett versenyhelyszínen.

A 49 éves sportoló felvételein jól látszik, hogy a víz erősen szennyezett, tele van szeméttel.

Egy évvel korábban a 49-es hajóosztályban olimpiai bajnok ausztrál duó, Nathan Outteridge és Iain Jensen által készített fotó keltett riadalmat, a képen ugyanis az látszott, hogy a páros épp egy elpusztult kutya vízben sodródó tetemét kerüli ki hajójával az öbölben.

A vizet az utóbbi időben többször is tesztelték: minden alkalommal magas volt a vírus- és kórokozó-tartalom.

A riói szervezők mindezek ellenére változatlanul azt állítják, hogy a vitorlázóknak nem kell majd egészségi kockázattól tartaniuk az olimpia idején.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis a következő hónapokban végzi majd el a víz minőségét vizsgáló saját tesztjeit. A szervezők azt tervezik, hogy az augusztusi olimpia és a szeptemberi paralimpia idején gátakkal és speciális hajókkal tisztítják majd meg legalább azt a területet, ahol a vitorlásversenyeket rendezik.

A Guanabara-öbölben január közepén csaknem két tonna elpusztult halat találtak a környezetvédelmi szakemberek, és ez az akkori jelentések szerint szintén a magas szennyezettségnek tudható be.

Nem fogynak a jegyek

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a fentiek ellenére is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy Rió jó úton halad, hogy alkalmas legyen a játékok fogadására.

A jegyeladások már elindultak, a jegyek nagy része azonban még mindig eladatlan. A külföldi vásárlások csökkenéséért sokak szerint a zika-vírus a felelős, de a Guardian szerint a brazil lakosság közönye még nagyobb gond.

Ricardo Leyser új sportminiszter április elején azt mondta, a brazil lakosság „még nem ébredt fel” a játékok közeledtével, ezért született az a javaslat, hogy a fennmaradt jegyeket iskolásoknak adják.

A jegyárak 40 brazil realtól egészen 4600 realig kaphatók. A hivatalos indoklás szerint a brazilok szeretik az utolsó pillanatokban megvásárolni jegyeiket.

Dénes Ferenc szerint ugyanakkor folyamatosan csökken a brazil futball népszerűsége, átszövi a korrupció, és ez is közre játszik a pangó jegyeladásban. „Ha pedig a nemzeti sport mélyen van, nem tudja húzni a többi sportágat. A társadalmi, politikai és gazdasági problémák rossz kezelése nyomán pedig az országban egyáltalán nem jó a hangulat, társadalmi konszenzusra lenne szükség, ez azonban Brazíliában jelenleg nincsen. A külföldi jegyértékesítésekben az is közrejátszhat továbbá, hogy Brazília messze van” – fogalmazott Dénes Ferenc.

Mindezek ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint nem befolyásolja az augusztusi, riói olimpia előkészületeit a Dilma Rousseff brazil államelnök elleni bizalmatlansági eljárás sem, az előkészületek pedig már előrehaladott fázisban vannak, ezért sokkal kevésbé befolyásolják az ilyen jellegű politikai kérdések, mint korábban.

"Láttuk, hogy nagy előrelépés történt, és továbbra is bízunk benne, hogy az augusztusi olimpia sikeres lesz" - közölte a NOB.
 

hirado.hu
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Hiszek egy Hazában - Jelenczki-film Trianonról
    Képzeljük el, hogy mi történne, ha 2020-ban a társadalom, annak a 90%-a a „Hiszek egy” hitvallásával azonosulna, mint ahogy tette azt az 1920-as békediktátum után? Volt egy statisztikai felmérés a Történelmi Magyarországon, amely kimutatta, hogy a lakosság több mint 90%-a Tragédiának vallja a trianon-i diktátumot.
  • Turbófokozatba kapcsolt a Demeter Szilárd elleni lejáratókampány
    Ezúttal levelet hamisítottak a PIM főigazgatójának nevében, amely a közösségi médiában terjed. Megadja Gábor írásában leszögezi, hogy a liberálisok szerint Orbánt lehet Hitlerhez hasonlítani, Soros viszont szent.
MTI Hírfelhasználó