Nyilvánosak lesznek az Alstom-ügy adatai
A Fidesz keresi, hová kerültek az eurómilliók.
2016. április 29. 08:35

Az Alstom-botránnyal, amelyet a Magyar Idők robbantott ki, nemcsak a kormány, hanem a Fidesz-frakció is foglalkozott csütörtökön, egy­aránt a felelősök megnevezését kérve. A nyilatkozatok alapján várhatóan hamarosan újabb részleteket ismerhet meg a nyilvánosság a francia metrókocsigyártó cég korrupciós ügyével kapcsolatban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt közölte, hogy a kabinet a következő napokban nyilvánosságra hoz minden, az Alstom-ügy korrupciós pénzeivel kapcsolatos információt. A miniszter értékelése szerint az ügyben való érintettségével a főváros korábbi szocialista és liberális vezetése, valamint a szocialista kormány nemzetközi bűnügybe keveredett, és abba keverte az országot is, ezért tisztázni kell a részleteket. Az angliai nyomozásra utalva Lázár János azt hangsúlyozta, hogy az Alstom korrupció által jutott megrendelésekhez, és ebben mind a volt MSZP-kormánynak, mind Demszky Gábor volt főpolgármesternek kell hogy legyen felelőssége, tehát mondanivalója is.

A Fidesz-frakció vezetője, Kósa Lajos nem sokkal Lázár János nyilatkozata előtt tartott sajtótájékoztatóján már azzal a kéréssel fordult a képviselőcsoport nevében a kormányhoz, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra azok nevét, akik a 4-es metró Alstom-szerződéseinek megkötésekor döntéseket hoztak, és akiknek a határozata hozzájárult, hogy ez a szerződés létrejöhessen. A francia iparvállalathoz kötődő korrupciós ügy eddig ismertté vált részleteit ismertetve Kósa Lajos elmondta, hogy a brit ügyészségnek az Alstom négy vezetője ellen évekkel ezelőtt indított eljárása mostanra jutott el abba a szakaszba, hogy a magyar fél vesztegetésben való érintettsége felmerülhetett. A francia cég a britek vizsgálata alapján 2,3 millió eurót tett félre és utalt el a BKV ügynökeinek azért, hogy a magyar közlekedési vállalat a 4-es metró beruházása során az Alstom szerelvényeit részesítse előnyben. A fideszes politikus úgy tudja: ezzel párhuzamosan derült ki, hogy Medgyessy Péter korábbi szocialista kormányfőhöz köthető cégek – mint arról a Magyar Idők elsőként beszámolt – 600 ezer eurónyi összeget kaptak.

Az angolok állítása szerint a kenőpénzeket színlelt tanácsadói szerződésekkel próbálták fedezni – mondta Kósa Lajos, aki különösen gyanúsnak nevezte, hogy a napokban kiderült, vélhetően ebből a 600 ezer euróból – 180 millió forintból – évekkel később a volt kormányfő feleségéhez úgymond születésnapi ajándékként 60 millió forint jutott el. A politikus szerint emellett az is komoly kérdés, hogy a gyanú szerint megvesztegetésre szánt 2,3 millióból fennmaradó 1,7 millió euró kihez került eredetileg és hol van jelenleg.

A Fidesz frakcióvezetőjének összegzése szerint a magyar hatóságoknak az most a feladatuk, hogy kiderítsék, milyen feltételek mellett, milyen körülmények között kapták Medgyessy Péter cégei és maga a volt kormányfő felesége ezt a „meglehetősen gyanús eredetű, kenőpénz jellegű 600 ezer eurót, és hol van a hiányzó összeg, azt kik kaphatták meg. Nem lehetünk addig nyugodtak, amíg erre nem derítenek fényt a hatóságok, erre az ügyre, ami az egyik legnagyobb korrupciós visszaélés a magyar demokrácia 26 éves történetében” – hangsúlyozta a politikus.

-----------------------------------------

Nemzetközi szintű a baloldal botránya

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága és a Fővárosi Közgyűlés napirendjére kerülhetnek az Alstom és a baloldal korrupciós ügyei. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint meg kell hallgatni az ügy valamennyi érintettjét. Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke felszólította a baloldal fővárosi képviselőit, számoljanak el azzal, hogy fővárosi kormányzásuk alatt hova tűntek az Alstom-pénzek. A Jobbik az Alstom mellett az MNB-alapítványok ügyét is kivizsgálná.

Az Alstom-ügyben az MSZP bűnsegédlete is kézenfekvő – mondta Kósa Lajos a Kossuth rádió 180 perc című műsorában szerdán reggel. A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés gazdasági bizottságának napirendre kell vennie az Alstom-ügyet, meg kell hallgatni valamennyi érintettet, volt BKV-vezetőket, Demszky Gábor korábbi főpolgármestert és Medgyessy Péter egykori szocialista miniszterelnököt is.

Felidézte: Medgyessy Péter kormányfőként azonnal elindította a 4-es metró beruházásának ügyét. A projekt körül rengeteg anomália volt, ezért ki kell vizsgálni, hogy pontosan hova, mennyi pénz ment el, és ki használta fel – mondta. Magyar miniszterelnök még soha nem került ilyen korrupciós botrányba. Most az ügyészségnek is fel kell vennie a kapcsolatot az angol társszervekkel, hiszen a korrupció felderítése közös érdek – emelte ki Kósa Lajos.

Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester miért nem szólal meg az ügyben, továbbá Gy. Németh Erzsébet, aki az akkori baloldali koalíciónak volt a frakcióvezetője, érintett-e a dologban, Horváth Csaba, aki a BKV felügyeletét ellátta, kapott-e a pénzből? – ezt már Kocsis Máté kérdezte a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatón. A Fidesz fővárosi elnöke hozzátette: amennyiben a felsoroltak nem tudtak a korrupcióról, az a teljes alkalmatlanságukat bizonyítja.

Kocsis Máté felszólította a baloldal fővárosi képviselőit, számoljanak el azzal, hogy fővárosi kormányzásuk alatt hova tűntek el az Alstom-pénzek, kiknél vannak és adják vissza a budapestieknek. Közölte: a következő, májusi közgyűlésre megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy érdemes-e vizsgálóbizottságot felállítani. Most már nemzetközi szintre emelkedett az ügy, tehát a baloldal nemzetközi szintű botrányáról van szó – fogalmazott a Fidesz budapesti elnöke.

A Jobbik a gazdasági bizottság ellenőrző albizottságában vizsgálná az Alstom és az MNB-alapítványok ügyét. Erről Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője beszélt szerdán az Országház előtt tartott sajtótájékoztatóján. A politikus úgy véli, az elmúlt 26 év pártjai tönkretették az országot korrupciós ügyeikkel és „súlyos foltokat ejtettek a politikán”.

Szilágyi György az Alstom-ügyről azt mondta: Medgyessy Péter volt miniszterelnök cége közel 180 millió forintot kapott tanácsadásért, és felháborító, hogy elszámoltatás helyett kitüntetést kapott Magyarországon.

A Magyar Idők keddi számában megírta: két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban. A pénz nagy része Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki. Az Alstom ellen Nagy-Britanniában és Magyarországon is nyomozás folyik korrupció gyanúja miatt.

magyaridok.hu
  • Sokan csatlakoztak a szélsőség elleni petícióhoz
    A szemkilövető hazugságpolitikus és politikai kiszolgálója elleni Stop! petícióhoz már több mint 400 ezer polgár csatlakozott. A közrádióban nyilatkozó Hollik István szerint a Demokratikus Koalíció elnöke "egyszer kirabolta, egyszer tönkretette, egyszer pedig becsapta Magyarországot".
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
MTI Hírfelhasználó