„Magyarország tényleg jól teljesített”
Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke szerint az előző ciklusbeli uniós pénzek felhasználása is azt mutatja, hogy „Magyarország tényleg jól teljesített”.
2016. május 2. 10:34

Hörcsik Richárd az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta, hogy a 2007-2013 közötti ciklusban 8600 milliárd forintnyi támogatást hívott le a magyar intézményrendszer, amely a teljes keret száz százaléka. Ennél is nagyobb összegre, több mint 9 ezer milliárd forintra kötöttek szerződést, amely mintegy 108 százalékos eredmény. A fideszes politikus megjegyezte, hogy a szomszédos országok jóval kevesebb forrást hívtak le, Romániában mintegy 74 százalékot, Szlovákiában 89 százalékot.

A testület elnöke kitért arra is: a kormánynak nagy felelőssége van abban, hogy olyan intézményrendszert működtessen, amely le tudja hívni a forrásokat. Hozzátette: korábban az Európai Bizottság megállapította, hogy ha az előző ciklusban a 2007 és 2010 között, a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok idején felépített rendszer maradt volna, akkor 25-30 százalékos lett volna Magyarország forrásvesztése. Az Orbán-kormány korrekciókat hajtott végre, az intézményrendszert és a pályázatírásokat megpróbálta egyszerűsíteni – mondta Hörcsik Richárd, aki szerint a következő uniós ciklusban is jó eséllyel sikerül lehívni a források száz százalékát.

Ezzel együtt az új cél, hogy a magyar gazdaság kis- és közepes vállalkozásainak versenyképességét növeljék – emelte ki Hörcsik Richárd. Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a 2007-2013 közötti időszak uniós forrásainak felhasználásáról tart politikai vitanapot hétfőn az Országgyűlés.

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó