Gyenge volt az EU - Rémisztő következményei is lehetnek
A Politico brüsszeli hírportálnak név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselők szerint az EB javaslatot tesz a török vízumkényszer eltörlésére.
2016. május 2. 20:04

Szakértők úgy vélik, ha megkötik a megállapodást, akkor törökök tömegei lephetik el Európát, komoly feszültségeket okozva ezzel a nagyvárosokban.

A névtelenséget kérő uniós tisztségviselők hétfőn arról tájékoztatták a Politicót, hogy a Törökországra vonatkozó vízumliberalizációról szóló, szerdára várható bizottsági eredményjelentéshez egy jogalkotási javaslatot is kapcsolnak majd a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörléséről.

Ahmet Davutoglu török kormányfő korábban egyértelművé tette: ha június végéig ez nem történik meg, akkor Ankara nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz, vagyis nem tartóztatja fel az Európa felé áramló migránstömeget.

A vízummentesség ugyanakkor nem vonatkozna mindenkire, csak azokra, akik rendelkeznek biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel és félévente maximum 90 napot akarnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban tölteni.

Összecsapások várhatóak

A török felé 72 kritériumot állítottak fel a vízumkényszer eltörléséért cserébe, ezeket azonban csak részben teljesítették.

– Brüsszel ezért vélhetően úgy akarja megkötni a megállapodást, hogy később viszonylag könnyű legyen azt akár felfüggeszteni is, ha nem teljesítik a pontokat a törökök. Ezzel politikailag mégis támogatná a márciusi EU-török megállapodást – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a hirado.hu-nak.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor úgy vélte: ha az unió megadja a vízummentességet, akkor ismét bebizonyosodik, hogy gyenge és zsarolható.

– A törökök most rendelték meg az új biometrikus útleveleket, az első 100 ezer példány októberre készül el. Törökök tömegei jönnek majd be az EU-ba, az európai nagyvárosokban pedig szembekerülnek a kurdokkal, így napi összecsapásokra lehet számítani. Továbbá rengeteg migráns is érkezik majd hamis török útlevéllel – vetítette elő.

Trükköznek a törökök

A törökökkel megkötött uniós megállapodás egyébként úgy látszik, működik. Drasztikus visszaesett a Törökország felől Európába érkezők száma, volt olyan hónap, amikor 66 százalékkal csökkent, az elmúlt napokban pedig 10 ezer helyett csak 60-an érkeztek. A törökök most nagyon figyelnek, mindent betartanak.

A szakértő szerint azonban óriási botrány van Nyugaton, mert a törökök erősen szelektálják az Európából visszairányított migránsok helyett az unióba küldött szíreket. Svédországba 300 szíriai migránst szeretnének áttelepíteni, akiknek a 70 százaléka mozgássérült, a Luxemburgba küldendők 98 százaléka analfabéta, diplomás szíreket pedig nem engednek ki Törökországból.

Van B terv

Az utóbbi időben egyre többen aggodalmukat fejezték ki a török sajtószabadság és az alapvető emberi jogok helyzete miatt, hisz egyre inkább növekszik a távolság Európa és Törökország között. Jelenleg körülbelül 2 ezer per folyik újságírók ellen, és több mint 30 zsurnaliszta már börtönben ül. Sokak szerint ennek ellenére nincs B terv, csak az Ankarával való megegyezéssel lehet megoldani a migránsválságot.

Nógrádi György ugyanakkor leszögezte: e helyett jobb megoldás lenne, ha az EU kőkeményen ellenőrizné a schengeni határokat, a regisztrációs pontokat pedig az unión kívül állítaná fel. Így  a bevándorlókat egyesével lehetne megvizsgálni, az unió tagállamai pedig eldönthetnék, hány migránst akarnak befogadni.

Nincs még vége

A vízummentességről a bizottság ugyanakkor csak javasol, a végső döntést az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia.

Gálik Zoltán úgy vélte, mivel a EU-török megállapodáskor a tagállamok gyakorlatilag kötelezettséget vállaltak annak megszavazására, ezért inkább csak az Európai Parlamentben lehet komoly vita a kérdésben. A német lobbi viszont nagyon erős, mivel Berlinnek alapvető érdeke, hogy a törökökkel kötött megállapodás működjön – mutatott rá a szakértő.

Ha az EP mégsem hagyja jóvá a bizottság javaslatát, akkor tovább zajlanak a tárgyalások. Meg kell várni a Törökország helyzetével foglalkozó új bizottsági értékelést, és ha az pozitív, utána lehet csak egyeztetni újra a vízummentességről.

CsP - hirado.hu
MTI Hírfelhasználó