Békéscsabán törtek-zúztak a menekülttáborban
Iráni bevándorlók támadtak az őrökre a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban szombat éjszaka. Végül a rendőrök avatkoztak be, garázdaság miatt indult nyomozás. Ez néhány napon belül már a második ilyen eset, bár Körmenden még ma is vita tárgya, hogy betörték-e az ablakot az ottani menekülttáborban a migránsok.
2016. május 9. 10:01

Szombaton Békéscsabán törtek-zúztak a migránsok. Először öt iráni bevándorló esett egymásnak, majd az őröknek az ottani Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy éjjel az egyik körletben öt iráni állampolgár hangoskodott, tönkretették a szoba berendezését, és a helyiség üvegablakát is betörték. A rendbontók az intézkedő biztonsági őrökre támadtak, székeket dobáltak feléjük. Az őrök nem sérültek meg. A befogadóközpontban még éjfél előtt helyreállították a rendet.

A békéscsabai rendőrkapitányság garázdaság megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az öt iráni állampolgárt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Az őrizetesek nem jutottak ki az épületből, az intézményben nyugalom van – emelte ki a rendőrség, hozzátéve: a rendbontás Békéscsaba közrendjét nem befolyásolta. A befogadóközpontban és Békéscsabán a közrendet fenntartja a rendőrség – olvasható a közleményben. Az MTI megkeresésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense elmondta, hogy 145 menedékkérő tartózkodik a békéscsabai állomáson. Hozzátette: a hivatal nem tervezi a központ őrzésének megerősítését. – A központban jelenleg nyugalom van – mondta Záborszki Helga.

A múlt héten az ATV.hu szerint a körmendi befogadóállomáson – amelynek egyik oldala szomszédos a rendészeti szakközépiskola sportcsarnokának üvegfalával – migránsok „a junior-serdülő leánycsapat edzését kezdték el tanulmányozni, az iskola ügyeletes tisztje kiment hozzájuk, és távozásra szólította fel őket, amelynek eredményeként az egyik férfi berúgta az ablakot”.

A Vas megyei rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatóján cáfolta a megjelent híreket, csakúgy, mint a település fideszes polgármestere, Bebes István. A rendőrségi tájékoztatóról közlemény került fel a rendőrség hivatalos weboldalára, a Police.hu-ra, amelyet azonban még aznap eltávolítottak.

A rendőrségi sajtótájékoztatóval körülbelül egy időben zajló Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert amiatt, hogy Körmenden „illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak”.

A településen járt lapunk munkatársa is, aki azt tapasztalta, hogy ellentmondó információk keringenek arról, mi történt szerdán. A megkérdezett helyi lakosok közül akad, aki „biztos forrásból” tudja, hogy migránsok bámulták a kézilabdás lányok edzéseit, és az egyik illegális bevándorló dühében törte be az ablakot.

Egy fiatalember a befogadóállomás közelében ezzel szemben azt hangoztatta, értesülései szerint is migránsok miatt tört be az ablak, ám a férfi nem belerúgott vagy beleütött, hanem csak neki­dőlt, amitől a már korábban is megrepedt üveg kitörött.

Megint más úgy értesült, hogy a nyílászáró nem most sérült meg, hanem már régebben, jóval a migránsok érkezése előtt.

Abban azonban valamennyien egyetértettek, hogy „a bevándorlóknak el kell tűnniük Körmendről”.

Magyar Idők
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó