Amerikai gitárzene minden mennyiségben 3.
Válogatás a Hemifran muzsikusainak új lemezeiből 2016-3.
A Peter Holmstedt által vezetett svédországi központú Hemifran a folkzenei produkciók képviseletében zászlóshajónak számít a kontinensünkön. Tevékenységének köszönhetően számos tengerentúli (amerikai, kanadai, ausztrál stb.) előadót ismerhetünk meg. Folytatva a tavaly megkezdett hagyományt most újra a Hemifran kötelékébe tartozó muzsikusok lemezeiből válogatunk.
2016. május 9. 11:35

Eli Barsi: Portrait Of a Cowgirl

A kanadai gitáros énekesnő, Eli Barsi a közelmúltban készítette el a 13. albumát, ami a Portrait of a Cowgirl címet kapta. Úgy tűnik, hogy a lemez nem igazolta a 13-as számhoz fűződő babonákat, hiszen az új produkció címadó dala máris begyűjtött egy rangos díjat a „Legjobb kompozíció” kategóriában (International Wrangler Award). Az album repertoárjában – a country, az amerikai folk és a rockabilly szellemében – 12 dal kapott helyet. Eli Barsi a sokat koncertező előadók közé tartozik, így szinte az év minden napján úton van. Ebből fakadóan az általa írt dalszövegek az úti illetve a koncertélményekből táplálkoznak. Ezért a gitáros-énekesnő minden dala egy-egy izgalmas, apró történet.

A lemezen található számok listája:

1.                   Farm Girl

2.                   He’ll Be Back Again

3.                   Hitch Your Wagon To a Star

4.                   Portrait Of a Cowgirl

5.                   Prairie Skies

6.                   A Real Partner

7.                   God Only Knows

8.                   Wild Flowers For Me

9.                   Big Hat No Cattle

10.               I See You Everywhere

11.               Country Music was Made For Saturday Night

12.               Window Of the West

Honlap: www.elibarsi.com

Rod Melancon:LA 14

Johnny Cash és Bruce Springsteen nyomdokain járó muzsikus, Rod Melancon egy új, ötszámos EP-vel jelentkezett. Az énekes-dalszerző eddigi megjelent lemezeinek a különlegessége az, hogy mindegyik más zenei stílust képviselt. Az előadó 2012-es, My Family Name című bemutatkozó albuma a klasszikus country jegyében fogant. Az ezt két évvel később követő Parish Lines –on viszont már a blues és a rock műfajoké a főszerep. A most piacra került, LA 14 címet viselő albumot pedig leginkább egyfajta keverék zenei nyelvvel jellemezhetnénk. Hiszen ezen az előadó már a saját zenei világát képviseli, amelyet az általa eddig művel zenei stílusok „ötvözéséből” hozott létre. A pozícióját tekintve a maxi és a nagylemez közé „ékelődő” EP-n öt számot találunk. Amit most Melancon-tól hallunk az nagy eséllyel előbb vagy utóbb visszaköszön majd betétdalként valamelyik – helyszínét tekintve az amerikai vidéken játszodó – filmben.

Rod Melancon munkáját ezen a lemezen az innovatív producer, Brian Whelan és a nagyszerű gitáros Dwight Yoakum segítette.

A lemezen található számok listája:

1.       Perry

2.       Dwayne and Me

3.       A Man Like Me Shouldn’t Own a Gun

4.       Lights Of Carencro

5.       By her Side

Honlap:www.rodmelancon.comés www.blueelanrecords.com

The Grahams:The Glory Bound

A The Grahams névre hallgató amerikai duó története szinte filmbe kívánkozik. Ugyanis Alyssa és Doug Graham kisgyerek óta ismerik egymás és ma már férj-feleségként élnek. De, nem csak a magánéletben társak, hanem a színpadon is. Az amerikai folk műfajt képviselő kettős népszerűségét nagyon jól reprezentálja az, hogy évente átlagosan 100 koncertet tartanak. Gyakori vendégnek számítanak a külföldi folk és blues fesztiválokon is. A duó 2013-ban készítette el a bemutatkozó albumát, ami a Riverman's Daughter címet kapta. A lemez dalai gyakran forogtak a folk rádiók műsorán. Az egyre gyarapodó rajongótáboruk nagy örömére a közelmúltban megjelent az új The Grahams korong. A The Glory Bound címet viselő album reperetoárjában 12 szerzemény kapott helyet. A filozófikus gondolatoktól sem mentes dalszövegekben egyszerre van jelen a komolyság és a humor. Az amerikai folk zenével most ismerkedők számára tökéletes választás a The Glory Bound című album.

A lemezen található számok listája:

1.       Glory Bound

2.       Gambling Girl

3.       Blow Wind Blow

4.       Lay Me Down

5.       Kansas City

6.       Mama

7.       The Wilde One

8.       Griggstown

9.       Biscuits

10.    Borderland

11.    The Spinner

12.    Promised Land

Honlap: www.thegrahamsmusic.net

Allison Dietz: Pretty Lies

A gitáros-énekes, Allison Dietz Maryland-ben született és ott töltötte a gyermekkorát is. Az iskolai évei alatt – a klasszikus folktól arockig és a rhythm’n’blues-ig - több zenei műfaj is az érdeklődési körébe került. A szülei jóvoltából olyan előadók lemezei között nőhetett fel, mint pl. Willie Dixon, Elmore James, Willie Nelson, Loretta Lynn, Kris Kristofferson, John Prine, Dolly Parton, Lyle Lovett, Lucinda Williams és Patty Griffin. Ezek az előadók nagy inspirációt jelentettek a számára a dalszövegírói pályán.

A fiatal énekesnő érzelemdús, személyes hangvételű bemutatkozó albuma a Pretty Lies címet kapta. A lemez repertoárjában 10 szerzemény kapott helyet. A „központi témája” valamennyinek a legősibb embrei érzés a szerelem. Nagyon kifinomult hangja van az énekesnőnek. Egyszerre szomorú és édes, megnyugtató és felkavaró. Tökéletes aláfestés bármely otthoni tevékenységhez. Nem csak Allison Dietz hangja szép, maguk a számok is az énekesnő belső harmoniáról tanúskodnak.  Nem nehéz megjósolni, hogy az énekesnő hangja és a remekbe szabott dalok egy exponenciálisan növekvő rajongótábort generálnak.

A lemezen található számok listája:

1.       Can’t Get Away

2.       Let Me Keep You warm

3.       Pretty Lies

4.       Nobody Leves Me

5.       I’ve Just Seen a Face

6.       Coward & Fools

7.       Come Home

8.       On My Own

9.       Parade

10.    Still Mad

Honlap: www.allisondietzmusic.com

Matt Bauer: Dream’s End

Jelenleg Brooklyn-ban élő gitáros énekes, Matt Bauer Dream’s End címmel új albumot adott ki. A muzsikus 2006-ban a Wasps and White Roses című EP-jével mutatkozott be a szélesebb nyilvánosság előtt. Az első nagylemeze, a The Island moved in the Storm 2008-ban került a lemezboltokba. A folytatásra, a The Jessamine County Book of the Living-re pontosan három évet kellett várnia Bauer rajongóinak. Nagy szomorúságukra ezt egy még hosszabb lemezmentes időszak követte. Ugyanis az új Bauer albumra egészen 2016-ig kellett várniuk.

Nagy örömükre már kézzelfogható a 10 számot tartalmazó, az amerikai folk jegyében fogant új korong, aDream’s End. A lemez repertoárjában kifejezetten „rádióbarát” dalok kaptak helyet. Ennek köszönhetően a friss kompozíciók gyorsan népszerűvé váltak a tengerentúli folk adók zenei szerkesztőinek körében.

A lemezen található számok „technikai” érdekessége, hogy különböző helyszíneken (Texas, Kentucky, California, Arkansas és New York) rögzítették őket. A kiadványt háromféle változatban (letölthető, cd és vinyl) lehet megvásárolni.

A lemezen található számok listája:

1.       Fields, No Body

2.       It Knows Not What It Is

3.       I Am Trying To Disappear

4.       Too Late

5.       Silver Orchard

6.       What The White Book Said

7.       False Lights

8.       Fox Kits

9.       Stag In The Cattails

10.    Waxwings

Honlap: www.crossbillrecords.comés www.mattbauermusic.com

Phil Smith: Year of the Dog

A gitáros-énekes, Phil Smith a zenei tanulmányait szülőhazájában, Ausztráliában kezdte meg, majd a megszerzett tudást Angliában csiszolta tovább. Méghozzá úgy, hogy a britteknél még jazzt is tanult. Itt kezdett el saját számokat írni és itt készült az első EP-je is. 2003-ban visszatért a szülőhazájába. Phil Smith első nagylemeze 2008-ban jelent meg Goldmine címmel, ezt két évvel később a Second Hand Heart követte. Az idei év elhozta számára a harmadik nagylemezét a Year Of The Dog-ot.Melankolikus, alternatív felhangokkal gazdagon teletűzdelt gitárzene ez, nagy adag költőiséggel és csipetnyi világfájdalommal fűszerezve. Könnyű megszeretni Smith hangját, méginkább azt a megfoghatatlan atmoszférát, amit vele képes kelteni.

Igazi hangulatzene a Year Of The Dog 10 számos dalfüzére, amit a legjobb talán egyedül, sötétben, fülessel vagy pedig autóban egy hosszú utazás közepette hallgatni.

A lemezen található számok listája:

1.       Calling Home

2.       Broken Rivers

3.       Homeward Bound

4.       Avenue Girl

5.       Nightwinds

6.       Memories

7.       El Corazon

8.       The Ballad of Joseph Henry

9.       The Train

10.    Sometimes You Cry

Honlap: www.footstompmusic.comés www.facebook.com/philsmithsongs

Mårten Lärka:Alouette 

A svéd popénekes Mårten Lärka új lemeze, az Alouette remek alkalmat kínál számunkra, hogy egy újabb szeletet ismerjünk meg az előadó szülőhazájának a zenéjéből. A svéd énekes bő egy évtizeddel ezelőtt lépett be a lemezes előadók táborába az Innan Natten Har Gjort Kväll című albumával. 2006-ban elkészítette a mondhatni minden előadó számára „kötelező gyakorlatnak” számító karácsonyi kislemezét a Trasiga Pepparkakshjärtan-t.

Az énekes következő nagylemezére egészen 2008-ig kellett várni, ekkor került a piacra a Livstidsvicket, amelyet hat évvel később a Jadåså követett. Most pedig itt van a legújabb korong az Alouette. Az új produkció különlegessége, hogy Mårten Lärka a lemezen franciául énekel. A nyelvválasztás tovább színezi az álatala megjelenített zenei világot. Egyébként az énekes által képviselt zenei stílust sem lehet tisztán popnak definiálni, hiszen az alapnak számító popra számos más dolog (pl. amerikai folk, indie stb.) is épül. Az előbbieket „fűszerezi” a francia megszólalás. Az Alouette című album leginkább a könnyed, szórakoztató zene kedvelőit veszi célba.

 

A lemezen található számok listája:

1.       Je suis un rocker

2.       Idiot, Idiot

3.       Belle Quatrelle

4.       C´est ma vie ´a moi

5.       Bonsoir Vampire

6.       Robot

7.       Tout va bien se passer ce soir

8.       Excitante (feat: Hamid Khodja)

9.       Ma maison

Honlap: www.martenlarka.seés www.facebook.com/martenlarka

Czékus Mihály
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Az elemzők évek óta nagyon rosszul teljesítenek
  Piaci elemzők és nemzetközi szervezetek is kishitűnek bizonyultak, 2017 őszén előrejelzéseikben messze alulbecsülték Magyarország tavalyi gazdasági növekedését, sorra két-három százalék körüli mértékkel számoltak – hívták fel a figyelmet csütörtökön gazdasági kormányzati vezetők.
 • Nélkülünk döntöttek rólunk
  Száz éve nyílt meg az első világháborút lezáró békekonferencia.
 • Nemzetközi recepteket követhetnek az ellenzéki képviselők akciói
  A liberális erők Saul Alinsky módszereit alkalmazva próbálnak megdönteni legitim, nemzeti és konzervatív kormányokat – mondta ifjabb Lomnici Zoltán az M1-en. Az alkotmányjogász rámutatott: az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy a balliberális oldal a radikálisok szabálykönyve szerint próbál káoszt teremteni.
MTI Hírfelhasználó