Lomnici: felháborító és embertelen az EB javaslata
Felháborító, elfogadhatatlan, gazdasági hatásai miatt pedig embertelen az Európai Bizottság javaslata - mondta az alkotmányjogász, aki szerint nincs jogi alapja a tervezetnek.
2016. május 9. 15:53

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamoknak negyedmillió eurót kelljen fizetniük minden be nem fogadott migráns után. Ez megítélésünk szerint semmilyen jogi alapja nincsen ennek a kilátásba helyezett szankciónak - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ifjabb Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közjogi kabinetjének vezetője.

„Alkotmányos válság van az EU-ban”

Azt is mondhatjuk, hogy miután az alaptörvény az EU-ban megbukott, ezt követően a Lisszaboni Szerződés egy kvázi alkotmányként funkcionál, és miután nem összeegyeztethető az alapszerződéssel - sem az EU-ról szólóval, sem a működéséről szólóval - ez a mostani migrációs válságban született javaslatcsomag, de számos másik sem, ami Brüsszelből származik, ezért azt mondhatjuk, hogy egyértelműen egyfajta alkotmányos válság van most az EU-ban. Nem véletlen, hogy ebben a válságban egymást fölülíró vagy egymást cáfoló, sok esetben egymásnak mereven ellentmondó döntéseket hoz, kapkod az Európai Bizottság - mondta a CÖF szóvivője.

„A Bizottsággal szemben kellene kötelezettségszegési eljárást indítani”

Az EB egy egészen különleges, egyfajta kentaúr jogi alakulat. Gyakorlatilag olyan jogokat vindikál, amely alapján már az EU-ról és a működésről szóló szerződés alapján a Bizottsággal szemben kellene kötelezettségszegési eljárást indítani. Erre egyébként van is jogi lehetőség - mondta  ifjabb Lomnici Zoltán, mert nem tartja be azokat a rendelkezéseket, amelyek rá vonatkoznak. Például hogy vegye figyelembe a szolidaritás keretében minden egyes döntésénél tagállamok teherbírását. Ez a legutóbbi javaslat, amit elfogadtak egyértelműen ezzel szembemegy.

Korábbi kampányára emlékeztette az MSZP-t Lomnici

Tóbiás József az MSZP elnöke, frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ma reggel azt kérte számon, hogy a kormány nem működik együtt az EU-val. Kaotikusan és szinte anarchisztikusan változó rendszer ez - mondta ifj. Lomici.

Az MSZP elnökének tisztelettel a figyelmébe ajánlom - mondta a CÖF szóvivője, a 2004-es népszavazási kampányukat, amikor azt mondták, hogy a határon túli honfitársaink 20 ezer forintot vesznek ki a magyar családok zsebéből, de a határon túli magyarok az állásainkat, a lakásainkat, sőt, az álmainkat is elveszik. Most úgy tűnik, hogy a migránsokkal szemben teljes mértékben más politikát folytatnak. Továbbá a kvótareferendum kapcsán a baloldalnak meg kellene vizsgálni az alkotmánybírósági törvény 33 parag. 3. bekezdését, amely egyértelműen kimondja, hogy az Alkotmánybíróság a népszavazás kapcsán a tartalmi, illetve a hitelesítéssel kapcsolatos kérdéseket már nem vizsgálhatja.

A népszavazási kérdés kiírható - véli ifj. Lomnici Zoltán, mivel a Kúria zöld utat adott a referendumnak, ha az Országgyűlés várhatóan holnap sürgősségi eljárás keretében megszavazza ezt a javaslatot, akkor az Alkotmánybíróság csak azt vizsgálhatja, hogy törvényes volt-e a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és az Országgyűlés eljárása. Azt viszont, hogy tartalmi vagy hitelesítési kérdések milyen módon kerültek eldöntésére, abban már nem lesz mozgástere az AB-nek.

Kossuth Rádió/180 perc
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó