Dél-Korea hazánk egyik legfontosabb partnere
Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szöulban megbeszélést folytatott Csung Ui Hvaval, a dél-koreai nemzetgyűlés elnökével.
2016. május 10. 08:33

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint Kövér László a mostani látogatással a legmagasabb szintű találkozások folytonosságát kívánja fenntartani, ezzel is kifejezve a kétoldalú kapcsolatok fontosságát, lökést adva a parlamenti kapcsolatok fejlesztésének.

A házelnök elmondta, emberileg rendkívül közel állunk a Koreai Köztársasághoz, amellyel az egyik legszorosabb kereskedelmi és befektetési együttműködést alakítottuk ki az ázsiai térségben. A magyar kormány szándéka, hogy e dinamikát fenntartva, folyamatosan bővítse a gazdasági kooperációt, s emellett intenzívebbé tegye a humánkapcsolatok valamennyi területét, beleértve az oktatást, a kultúrát, a turizmust. Ennek jeleként Magyarország fokozatosan építi ki jelenlétét a Koreai Köztársaságban. Napirenden van a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodájának és a szöuli Magyar Kulturális Intézetnek a megnyitása.

Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít a gazdasági kapcsolatok tovább fejlesztésének. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly csaknem 9 százalékkal 1,9 milliárd dollárra nőtt, a koreai befektetők meghatározó szereplői a magyar gazdaságnak, befektetéseik becsült értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt, ezzel a Koreai Köztársaság a harmadik legjelentősebb ázsiai befektetővé vált hazánkban – mondta. Komoly perspektívák vannak a turisztikai kapcsolatok fejlesztésében is: 2015-ben a Magyarországra látogató koreai turisták száma mintegy 10 százalékkal nőtt, és meghaladta a 100 ezer főt. Ezt tovább növelheti az idén az a közös siker, hogy a koreai légitársaságokkal folytatott egyeztetések eredményeképpen az Asiana Airlines július elsejétől heti egy közvetlen légi járatot indít Szöul és Budapest között – tette hozzá.

A parlamenti küldöttség a nap folyamán találkozott a Dél-koreai Nemzetgyűlés koreai-magyar baráti tagozatának tagjaival. A felek kiemelték, hogy a hagyományosan jó kétoldalú kapcsolatoknak jelentős színtere a két ország törvényhozása közötti együttműködés, amely a parlamenti delegációk rendszeres találkozóin alapul.

L. Simon László országgyűlési képviselő (Fidesz) vezetésével 2014-ben újjáalakult a magyar-koreai baráti tagozat, 2015 márciusában a Koreai Nemzetgyűlés külügyi bizottságának delegációja járt Magyarországon, majd májusban a koreai-magyar baráti tagozat küldöttsége.

Kövér László még a Koreai Köztársaságban kezdett látogatásának elején felkereste a Nemzeti Sírkertet, ahol fejet hajtott a koreai háborúban elesett katonák emlékművénél. Szöuli útjának egy további állomásaként az Országgyűlés elnöke felkereste a Hankuk Egyetem magyar tanszékét is. Az egyetem rektorával, a magyar tanszék tanáraival és diákjaival folytatott megbeszélésen komoly potenciálnak nevezte az oktatási kapcsolatok fejlesztését, azt, hogy a két ország felsőoktatási intézményei által csereprogramokat bonyolító egyetemek száma folyamatosan nő.

Nagyra értékeljük a szöuli Hankuk Idegennyelvi Egyetemen (HUFS) zajló magyar oktatást – mondta a házelnök, hiszen az innen kikerülő fiatalok kulcsszerepet játszanak a két ország közötti kapcsolatok további fejlesztésében. A tanszék pótolhatatlan munkát végez mind a tudományos munka, mind a diákképzés tekintetében.

A HUFS-on működő magyar tanszék Dél-Koreában egyedülálló intézmény. Jelenleg 34 hallgató folytat magyar nyelvű tanulmányokat a tanszéken. A magyar nyelv oktatása szempontjából fontos számunkra, hogy a nyelv súlya, az oktatás minősége, a kiképzendő diákok száma ne csökkenjen – hangsúlyozta a házelnök. A 2014-ben aláírt Stipendium Hungaricum program keretében pedig 100 diák tanulhat magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon.

Kövér László kedden Magyarország Szöuli Nagykövetségén ünnepélyes keretek között adta át Csang Hosungnak, a Dankook Egyetem rektorának az Áder János köztársasági elnök által 2016. március 15-e alkalmából neki adományozott Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést. Ezt a két ország közötti oktatási kapcsolatok bővítésében, a jól működő diákcsereprogramok beindításában, az országok közötti kapcsolatok fejlesztésében játszott szerepéért kapta.

A méltatásban Csaba Gábor, Magyarország szöuli nagykövete Csang Hosungról, mint hazánk egyik legfontosabb koreai szövetségeseként beszélt, aki azon munkálkodik, hogy a két ország egyre közelebb kerüljön egymáshoz. Egyetemi vezetőként az elmúlt több mint negyedszázadban ennek jegyében töretlenül dolgozott a magyar-koreai oktatási, mindenekelőtt a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztésén. Ennek során múlhatatlan érdemeket szerzett a kétoldalú egyetemi diákcseréket lehetővé tevő programok és megállapodások kialakításában.

Az első megállapodást már 1989-ben írták alá a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a legújabbat pedig 2015-ben a Pécsi Tudományegyetemmel. Az említett időszak alatt Csang rektor aktív közreműködésével majd egy tucat megállapodás és projekt valósult meg a fentieken túl az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel is.

magyaridok.hu - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó