Molla Szadik síremléke Magyarországon
Bevezető gondolatok az Arany János: Rege a csodaszarvasról üzbég nyelvű kiadásából, mely az Antológia Kiadó gondozásában jelent meg.
2016. május 10. 12:16

A hatvanas évek közepén a gimnazisták lázas korszakát éltem magam is. Hetente hármasával, négyesével hordtam haza a pesti, Wesselényi utcai könyvtárból a könyveket. A türelmes könyvtárosnő eleinte még finoman vizsgázatott is, hogy valóban elolvastam-e a vaskos regényeket, útleírásokat, versköteteket. Nekem is volt Jókai és Verne Gyula–korszakom, s lett volna Vámbéry-korszakom is, de tőle hiába kértem új könyvet, csak egy volt, így újra kikértem a Dervisruhában Közép-Ázsián át című útleírást. Kértem hozzá világatlaszt és képes albumot, és amikor otthon újra végigkísértem Vámbéryt kalandos útján, akkor megint az a különös érzés vonzereje kerített hatalmába, amit addig csak az ősi magyar balladák, regék, mondák mélyrétegeiből, a szövegek szövetéből érezhettem. Vámbéry láttató képeiben ott sejlett, homálylott a történelmi haza előképe is.

Évtizedekkel később, a kilencvenes évek elején az Attila, Isten kardja című rockopera írásakor, az anyaggyűjtés felfedező korszakában, a magyar őstörténet hajszálgyökereiből táplálkozva éltem át újra azt a különös érzést, a heves szívdobogást, a bennem visszhangzó ősök üzenetét. Akkor találkoztam újra Vámbéry útitársával, Molla Szadikkal, aki anyanyelvére fordította Arany János verses regéjét a Csodaszarvasról. A hun és türk tudatú népek törzsi gyűlése, a bugaci Kurultáj, a lakiteleki Népfőiskola Mándoky Kongur Istvánról elnevezett kollégiuma, majd a Keleti Nyitást erősítő közösségek többször megidézték Vámbéry „tatárjának”, Molla Szadiknak emlékét. Amikor megtudtam, hogy síremléke magyarországi Velence település temetőjében van, akkor a Velencei Református Egyház, a lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum közös munkájával felújítottuk a síremléket. Az Üzbég Köztársaság függetlensége kikiáltásának 20. évfordulója napján, 2011. szeptember elsején hazája nagykövetének és magyarországi tisztelői jelenlétében emlékeztünk Molla Szadikra.

Áldott legyen az emléke annak az igazhitű muzulmán embernek, Molla Szadiknak, aki népének nyelvén közvetíti gyönyörű regénket a Csodaszarvasról, és akinek népével összeköt bennünket a rokontudat, ami bizalmi kötést is jelenthet.

Ez a rokontudat, ez a bizalmi tőke pedig rendkívüli érték a sok-sok sebből vérző, de hitünk és akaratunk szerint gyógyuló és megújuló Európában.

(Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke bevezetője megjelent, az Arany János: Rege a csodaszarvasról című könyv üzbég nyelvre fordított kiadásban. A kötetet az Antológia Kiadó jelentette meg Lakiteleken, 2016-ban.)

Lezsák Sándor / gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó