A kapcsolatok erősítése a fő cél
Iain Lindsay budapesti brit nagykövet a fő célkitűzései között a magyar-brit politikai és üzleti kapcsolatok további erősítését nevezte meg az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.
2016. május 10. 21:34

A nagykövet hangsúlyozta: a két ország közötti kapcsolat erős, amit jól tükrözött David Cameron brit miniszterelnök januári látogatása is. Hozzátette: feladata, hogy ezt a szoros kapcsolatot még szorosabbra fűzze, hogy jobban tudjanak együttműködni az Európai Unióban, védelmi, biztonságpolitikai kérdésekben.

Bár sok brit vállalat működik Magyarországon, amelyek körülbelül ötvenezer embert foglalkoztatnak, szeretné, ha a számuk nőne, ahogyan azt is, ha több magyar cég jelenne meg az Egyesült Királyságban - mondta.

Iain Lindsay közölte: Magyarország jó célpont azon cégeknek, amelyek bázist keresnek a közép-európai régióban, és ebben szívesen segít is nekik.

Kitért arra is: Simicskó István honvédelmi miniszternél tett hivatalos látogatásán egyebek mellett beszéltek arról, hogy erősebb magyar-brit védelmi együttműködésre van szükség, szóba került továbbá a varsói NATO-csúcstalálkozó és a NATO egységének fontossága.

Kiemelte: kormánya támogatja, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon, egyebek mellett azért, mert erősebbek tudnak lenni egy nemzetközi közösségben, nagyobb biztonságban vannak a tagállamok közötti együttműködés miatt és hozzáférnek egy 500 milliós európai piachoz. Hozzátette: a kilépést pártolók nem tudnak semmit mondani a jövőről, szerinte ezért az "nagy ugrás lenne a sötétbe".

Az Európai Bizottság kötelező betelepítési kvótajavaslatával kapcsolatos kérdésre Iain Lindsay úgy válaszolt: mivel Nagy-Britannia nem része a kvótarendszernek, hiszen nem schengeni tagállam, nehéz arról beszélnie, hogy más országoknak hogyan kellene hozzáállniuk ehhez a kérdéshez.

Ugyanakkor hozzátette: megértik a magyar aggályokat, mindig is hangsúlyozták, hogy a folyamatos EU-reformok hívei.

MTI
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó