A kapcsolatok erősítése a fő cél
Iain Lindsay budapesti brit nagykövet a fő célkitűzései között a magyar-brit politikai és üzleti kapcsolatok további erősítését nevezte meg az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.
2016. május 10. 21:34

A nagykövet hangsúlyozta: a két ország közötti kapcsolat erős, amit jól tükrözött David Cameron brit miniszterelnök januári látogatása is. Hozzátette: feladata, hogy ezt a szoros kapcsolatot még szorosabbra fűzze, hogy jobban tudjanak együttműködni az Európai Unióban, védelmi, biztonságpolitikai kérdésekben.

Bár sok brit vállalat működik Magyarországon, amelyek körülbelül ötvenezer embert foglalkoztatnak, szeretné, ha a számuk nőne, ahogyan azt is, ha több magyar cég jelenne meg az Egyesült Királyságban - mondta.

Iain Lindsay közölte: Magyarország jó célpont azon cégeknek, amelyek bázist keresnek a közép-európai régióban, és ebben szívesen segít is nekik.

Kitért arra is: Simicskó István honvédelmi miniszternél tett hivatalos látogatásán egyebek mellett beszéltek arról, hogy erősebb magyar-brit védelmi együttműködésre van szükség, szóba került továbbá a varsói NATO-csúcstalálkozó és a NATO egységének fontossága.

Kiemelte: kormánya támogatja, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon, egyebek mellett azért, mert erősebbek tudnak lenni egy nemzetközi közösségben, nagyobb biztonságban vannak a tagállamok közötti együttműködés miatt és hozzáférnek egy 500 milliós európai piachoz. Hozzátette: a kilépést pártolók nem tudnak semmit mondani a jövőről, szerinte ezért az "nagy ugrás lenne a sötétbe".

Az Európai Bizottság kötelező betelepítési kvótajavaslatával kapcsolatos kérdésre Iain Lindsay úgy válaszolt: mivel Nagy-Britannia nem része a kvótarendszernek, hiszen nem schengeni tagállam, nehéz arról beszélnie, hogy más országoknak hogyan kellene hozzáállniuk ehhez a kérdéshez.

Ugyanakkor hozzátette: megértik a magyar aggályokat, mindig is hangsúlyozták, hogy a folyamatos EU-reformok hívei.

MTI
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Átrendeződés kezdődhet az ellenzéki oldalon
  Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A szakértő szerint vannak pártok, amelyek megerősödtek az elmúlt időszakban, de érdekes helyzetet teremt majd az új főpolgármester csapata is, amelyek kapcsán eddig olyan nevek merültek fel, akik 2010 előtt voltak meghatározó személyek.
 • Tovább vizsgálja a Kúria az ’56-os megtorló ítéleteket
  Több mint harminc egykori eljárás 142 elítéltje esetében állapította meg mostanáig a Kúria, hogy elmarasztalásuk semmis. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diákok, tisztviselők voltak, akik az 1956-os forradalom idején részt vettek az ellenállásban. Holnap újabb három meghurcolt személy ügyében tehet igazságot a bíróság.
 • Juliette Binoche gálavetítés az idei Titanicon
  Október 24-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szerelemre kattintva (16) című francia romantikus dráma premier előtti gálavetítése is színesíti az idei Titanic Filmfesztivál programját.
MTI Hírfelhasználó