A kapcsolatok erősítése a fő cél
Iain Lindsay budapesti brit nagykövet a fő célkitűzései között a magyar-brit politikai és üzleti kapcsolatok további erősítését nevezte meg az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.
2016. május 10. 21:34

A nagykövet hangsúlyozta: a két ország közötti kapcsolat erős, amit jól tükrözött David Cameron brit miniszterelnök januári látogatása is. Hozzátette: feladata, hogy ezt a szoros kapcsolatot még szorosabbra fűzze, hogy jobban tudjanak együttműködni az Európai Unióban, védelmi, biztonságpolitikai kérdésekben.

Bár sok brit vállalat működik Magyarországon, amelyek körülbelül ötvenezer embert foglalkoztatnak, szeretné, ha a számuk nőne, ahogyan azt is, ha több magyar cég jelenne meg az Egyesült Királyságban - mondta.

Iain Lindsay közölte: Magyarország jó célpont azon cégeknek, amelyek bázist keresnek a közép-európai régióban, és ebben szívesen segít is nekik.

Kitért arra is: Simicskó István honvédelmi miniszternél tett hivatalos látogatásán egyebek mellett beszéltek arról, hogy erősebb magyar-brit védelmi együttműködésre van szükség, szóba került továbbá a varsói NATO-csúcstalálkozó és a NATO egységének fontossága.

Kiemelte: kormánya támogatja, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon, egyebek mellett azért, mert erősebbek tudnak lenni egy nemzetközi közösségben, nagyobb biztonságban vannak a tagállamok közötti együttműködés miatt és hozzáférnek egy 500 milliós európai piachoz. Hozzátette: a kilépést pártolók nem tudnak semmit mondani a jövőről, szerinte ezért az "nagy ugrás lenne a sötétbe".

Az Európai Bizottság kötelező betelepítési kvótajavaslatával kapcsolatos kérdésre Iain Lindsay úgy válaszolt: mivel Nagy-Britannia nem része a kvótarendszernek, hiszen nem schengeni tagállam, nehéz arról beszélnie, hogy más országoknak hogyan kellene hozzáállniuk ehhez a kérdéshez.

Ugyanakkor hozzátette: megértik a magyar aggályokat, mindig is hangsúlyozták, hogy a folyamatos EU-reformok hívei.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Több a gyógyult, mint az ismert fertőzött
  A gyógyultak száma már sokadik napja jóval magasabb az aktív fertőzöttekénél. A koronavírus-járvány kezdete óta 3771 igazolt koronavírusos pozitív beteget tartanak számon, közülük 1436-an aktív fertőzöttek és 1836-an már meggyógyultak a betegségből. Az elhunytak száma 499.
 • Őszödi beszéd: Majdnem forradalom lett belőle
  14 éve Gyurcsány Ferenc beismerő vallomással felérő monológját máig ismeretlen személyek eljuttatták a Magyar Rádiónak és több más szerkesztőségnek.
 • Balassi, a kortárs
  Itt Esztergomban igyekszünk a méltó módon minden évben többször is megemlékezni róla, különféle rendezvények, pályázatok, múzeumi foglalkozások, vagy tudományos előadások keretén belül. Balassa emlékét kiemelten fontosnak tartjuk közvetíteni.
MTI Hírfelhasználó