Eladhatják a magyar Tescót
A Tesco jövőre lejáró egyik hitelének kifizetése után kerülhet eladósorba az áruházlánc közép-európai érdekeltsége, illetve azon belül a magyarországi leányvállalat – értesült a Magyar Idők. A Tescónál zajló szervezeti átalakítások is egy esetleges eladást készíthetnek elő. A kormány nem, viszont magyar magánbefektetők érdeklődhetnek a hazai piac legnagyobb szereplője iránt.
2016. május 14. 10:00

Jövőre visszafizeti a Tesco brit anyavállalat annak a hitelnek az utolsó részletét is, amelyet eddig a csoportszinten jól teljesítő közép-európai üzletág működéséből finanszíroztak.

A kölcsön törlesztése után, 2017 második felében nyílhat arra lehetőség, hogy a továbbra is súlyos likviditási problémákkal küzdő anyavállalat megváljon külföldi érdekeltségeitől, így a magyarországi üzletektől is – értesült a Magyar Idők londoni forrásból. Úgy tudjuk, a tavaly kezdődött jelentős szervezeti átalakítások (áruházbezárások, munkakörök és üzletágak megszüntetése) mögött is felmerült az a szándék, hogy ráncba szedjék a magyar piacon legnagyobb forgalmat lebonyolító kiskereskedelmi vállalatot egy esetleges tulajdonosváltás előtt.

A jelenleg 208 áruházat működtető, több mint húszezer főt foglalkoztató óriáscég tavaly év elején 13 veszteséges áruházát zárta be hazánkban. Tesco Európa néven egységes vezetés alá vonták márciusban az addig országonként külön-külön működő magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket.

Eközben itthon megszüntették az optikai üzletágat, a mobiltelefon-szolgáltatást, illetve leépítették például a pékségeket. Pálinkás Zsolt működési ügyvezető igazgató az Index.hu-n bejelentette, története eddigi legnagyobb átszervezése zajlik a magyarországi Tescónál, melynek részeként 112 hipermarketben hamarosan csak egyetlen vezetői szint marad a jelenlegi három helyett. Mint mondta, egy hároméves folyamat utolsó harmadába érkezett a cég, ennek részeként központosítják a munkaügyekkel kapcsolatos adminisztrációt.

A Magyar Idők megkeresésére a vállalat nem cáfolta határozottan, hogy a jövőben felvetődhet a magyar hálózat áruba bocsátása. Mint írták, befejeződött üzleti portfóliójuk átalakítása. A Tesco Európa eredményei alapján mostanra úgy ítélik meg, hogy a régió sikeresen teljesítette az erősebb vállalathoz és az egyszerűbb működés kialakításához vezető első lépéseket. Emlékeztettek arra, több mint 3,5 milliárd forintot fordítanak bérfejlesztésre az idén, ami támogatja a sikeres működést Közép-Európában. Tájékoztatásuk szerint a tavalyi üzleti évre vonatkozó éves beszámolójuk május 31-e után válik nyilvánossá, amelyből kiderül, az 5,5 százalékos éves bővülést elérő hazai kiskereskedelemben sikerült-e nyereséget elérnie a láncnak.

Ez amiatt érdekes, mert a kormány tavalyelőtt törvényben írta elő, hogy a két egymást követő évben veszteséget kimutató cégek 2017-től nem értékesíthetnek a napi fogyasztási cikkek hazai piacán. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Tesco-Globál Áruházak Zrt. az előző, 2014/2015-ös lezárt üzleti évet több mint 68 milliárd forint veszteséggel zárta, ami 24,9 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábban mért mínuszt. Londoni forrásunk szerint idén nyereséget mutat majd a vállalat eredménye, ellenkező esetben veszélybe kerül a jövő évi működés, ráadásul a vállalat eladási árán is ronthat a tartós veszteség. Ezt erősítheti, hogy tavaly októberben az első fél évről azt jelentették: a forgalom mindegyik európai Tesco-piacon emelkedett, miközben csoportszinten összességében 0,3 százalékkal csökkent a multi forgalma.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön arról beszélt, a bankszektor és az energiaipar mellett a kiskereskedelemben is cél a magyar többségi tulajdon. Ez értesüléseink szerint nem jelenti azt, hogy a kormány részesedés vásárlására készülne az állam nevében, azonban több hazai magánbefektető érdeklődhet a lehetőség iránt.

Magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó