Bogárdi Szabó: Isten nélkül egész valónk a félelem foglya
Félelmetes korban élünk, mert Isten nélkül egész valónk a félelem foglya - mondta Bogárdi Szabó István, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke.
2016. május 15. 13:10

Bogárdi Szabó István pünkösdi igehirdetésében kiemelte: aki Isten nélkül él, mindig félelemben él, Isten szeretetében pedig csak "az ő lelke erejével és józanságával" lehet megmaradni.

Az istenszeretet a legcsodálatosabb dolog, de nem emberi képesség, hanem a szentlélek ajándéka - tette hozzá.

A református püspök példája szerint Isten Szentlelke ugyanúgy űzi el a félelmet az emberi szívből, ahogyan a tavasszal visszatérő fecskék verik ki a bitorlókat a télidőre üresen hagyott fészkeikből. "Mert nincs bennünk keresnivalója a félelemnek, a gyűlöletnek, a gonoszságnak" - fogalmazott.

Beszélt arról, hogy "saját életünk, civilizációnk, kultúránk vagy gyermekeink jövője" egyaránt félelemmel, szorongással tölthet el bennünket. Ha pedig ezek a félelmek összeadódnak, egyszer csak megdöbbenünk, és kétségbeesünk, mert érezzük és tudjuk, hogy hívni kell az isteni erőket, de nem vagyunk rá képesek.

"Érezzük és tudjuk, hogy nincs nagyobb dolog Isten szereteténél, mégsem tudjuk kimondani és kérni. Ilyenkor a Lélek az, aki a kimondhatatlan fohászokat elkiáltja helyettünk, a lélek az, aki helyettünk imádkozik." Ilyen barát és pártfogó a Szentlélek, akit Isten pünkösdkor elküldött a világba - mutatott rá igehirdetésében Bogárdi Szabó István.

MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó