Nem hozna földindulást a magyar felminősítés
Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. A magyar döntéshozók és az elemzők már régóta várják a felminősítést.
2016. május 19. 20:05

Londoni elemzők szerint jelentős az esélye, hogy visszakerülünk a befektetésre ajánlott kategóriába, az általunk megkérdezett közgazdászok azonban legfeljebb 50 százalékra teszik ennek pénteki valószínűségét. A bizonytalanság közepette csak egy dolog biztos: ha ki is kerülünk a bóvli kategóriából, akkor sem lesz földindulásszerű változás a befektetési piacon.

Legutóbb március elején izgulhattak annyira a magyar döntéshozók a magyar államadós-osztályzat miatt, mint a pénteket megelőző napokban. Akkor a Moody's Investors Service közölte idei első felülvizsgálatát. Mivel a hitelminősítő novemberben stabilról pozitívra javította a magyar gazdaság kilátásait, megtörténhetett volna a befektetésre ajánlott kategóriába való visszakerülésünk. A Moody’s végül nem vizsgálta Magyarországot.

Szintén márciusra jelölte ki a magyar besorolás idei első felülvizsgálatát a másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s is. A bóvli kategóriából való kikerülésünk nem volt napirenden, hisz az S&P-nél csak stabil kilátás volt érvényben esetünkben. A hitelminősítő végül nem módosított az értékelésünkön.

A harmadik nagy intézetnél, a Fitch Ratings-nél ugyanakkor – a Moody’s-hoz hasonlóan – a magyar gazdaság felminősítésének lehetőségére utaló pozitív kilátás van érvényben. Erről születik majd döntés pénteken.

A nyugati elemzők javítanának

A londoni nagy bankházak szerint könnyen lehet, hogy már a hét végén megtörténik a felminősítésünk. Ezt szerintük a magyar gazdaság alapmutatóinak jelentős javulása, illetve az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá vált gazdaságpolitika indokolná. Adósminősítési szempontból kedvező a bankadó csökkentése és az állam 15 százalékos tulajdonszerzése is az Erste Bank Hungaryben.

A nagy elemzőházak elismerték ugyanakkor azt is, hogy történtek olyan lépések, amelyek veszélyeztetik a felminősítést. Mindezekkel együtt, ha pénteken nem is, az idén vélhetően visszakerülünk a befektetésre ajánlott kategóriába a Moody’s-nál és a Fitch-nél - állapították meg.

A büdzsé viheti el

A felminősítés szempontjából leginkább a költségvetési lazítás számít ilyen kevésbé pozitív fejleménynek - vélték a hirado.hu által megkérdezett közgazdászok. Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője azt mondta: 50 százaléknál nem adna nagyobb esélyt a pénteki pozitív döntésnek.

– A korábbi tervekhez képest nem 1,7 százalékos, hanem 2,4 százalékos hiánnyal tervezte meg a kormány a jövő évi büdzsét. Bár a gazdasági mutatóink jók, sokan mégis 180 fokos fordulatról beszélnek a költségvetési irányt tekintve. Bizonytalanná teszi a felminősítést az is, hogy az Eurostat szerint nem egyértelmű, az Eximbank forrásai a kormányzati működés részét képezik-e, vagy sem. További kedvezőtlen körülmény, hogy várhatóan lerontják a lengyel besorolást. A két országban megfigyelhetőek hasonló elemek, a minősítések pedig valamilyen szinten mindig összefüggnek a politikával is – magyarázta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője Magas Istvánnál pesszimistábban nyilatkozott. Szerinte nagyon valószínű, hogy nem történik meg a felminősítés. Ő is a költségvetési politikában bekövetkezett fordulattal érvelt.

– Míg 2012 és 2016 áprilisa között az államháztartási hiányt évről évre alacsonyan tartotta a kormány és igyekezett csökkenteni az államadósságot, addig az idei büdzsével kapcsolatban van egy többletkiadási terv, a jövő évi államháztartási hiánycélt pedig megemelték. Ez a fordulat eltántoríthatja a hitelminősítőt attól, hogy a befektetési kategóriába sorolja Magyarországot – fejtette ki.

Nem lesz földindulás

Ha lesz felminősítés pénteken, ha nem, akkor sem számíthatunk földindulásszerű változásokra – állapította meg Magas István.

Szerinte a piac már jelenleg is úgy tekint a magyar papírokra, mintha befektetésre ajánlott kategóriában lennénk, a pénzügyi sérülékenység és az államadósság visszafizetésének szempontjából ugyanis abszolút megbízhatóak vagyunk. Inkább a presztízs szempontjából lenne jelentős egy pozitív döntés. Akkor már azok a nagy intézményi befektetők is vehetnének a papírjainkból, amelyeknek a bóvli kategóriában lévők még tiltólistán vannak – mutatott rá.

Török Zoltán ezzel egyetértve hozzátette: ha a Fitch mégis a felminősítés mellett dönt, akkor annak csak pillanatnyi hatásai lesznek. Például rövidtávon erősödik majd a forint.

Ha pénteken nem változik a magyar adósbesorolás, akkor a Fitch legközelebb november közepén, a Moody’s júliusban és november elején, a Standard & Poor’s pedig szeptemberben vizsgálja a magyar államadós-besorolást. A tapasztaltok szerint, ha az egyik elmozdul egy irányba, rövid időn belül követi a többi is.

CsP - hirado.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A keresztény szabadság országa
  Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, hazánkat a keresztény Európa részévé tette.
 • A rokonok megbecsülése a magyarok jövőjének záloga
  A magyarok származástudata, önazonossága, egymás iránti tisztelete és szeretete, rokonaik megbecsülése egyben a jövőjük záloga – mondta az emberi erőforrások minisztere az V. Ősök Napja ünnepélyes megnyitóján mondott beszédében szombaton, a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztán.
 • Kedélyjavító intézkedés
  A Páneurópai Piknik gondolata 1989 júniusában merült fel Debrecenben. Mészáros Ferenc költő vetette fel a Páneurópai Mozgalom vezetőjének, Habsburg Ottónak, hogy tartsanak szalonnasütést és sörözést a határvonalon. A pikniket Sopronpuszta mellett, 1989. augusztus 19-én tartották meg.
MTI Hírfelhasználó