Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást
Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást - jelentette be hétfő délután az osztrák belügyminisztérium.
Utoljára frissítve: 2016. május 23. 19:59
2016. május 23. 18:09

A bejelentés szerint a Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg.

A 700 ezer hétfőn megszámlált levélszavazat után összesítették a végleges eredményt, amely szerint Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A Zöldek pártja által támogatott független jelölt rendkívül szoros versenyben előzte meg szabadságpárti ellenfelét, Norbert Hofert. Alexander Van der Bellen 2 254 484 szavazatot kapott, míg ellenfele 2 223 458-at (50,1 és 49,9 százalék). A 6,4 millió választásra jogosult 72,7 százaléka ment el voksolni, ez összesen 4,6 millió választót jelent.

A sajtó már korábban megszellőztette az eredményt, amire az FPÖ politikusa a Facebookon beismerte a vereségét, ezt követően hivatalossá is vált a döntés, mikor a belügyminiszter, Wolfgang Sobotka (ÖVP) kihirdette az eredményt – írja a Kurier.at.

Még a hivatalos eredmény közzététele előtt  Norbert Hofer elismerte vereségét.

Vasárnap este, a szavazatok több mint 98 százalékos feldolgozottsága mellett még abszolút fej-fej mellett állt a két jelölt. Azt már előre lehetett sejteni, hogy igencsak kiélezett és izgalmas lesz az osztrák elnökválasztás második fordulója. Annyira fej-fej mellett haladt a két jelölt, hogy a közvélemény-kutató intézetek meg is egyeztek, hogy nem adnak ki előzetes felméréseket.

Végül este 8 óra után nem sokkal érkezett meg a hivatalos előzetes eredmény. A voksok száz százalékának összeszámlálása után 52 százalékkal Norbert Hofer vezetett. Ez azonban még nem jelentette azt, hogy ő is győzött. A szavazás napját megelőzően ugyanis lehetett levélben is szavazni, és az előzetes számok szerint csaknem 900 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A levélvoksokat hétfőn bontották fel és számolták össze.

Párizs és Berlin üdvözölte Van der Bellen megválasztását

Manuel Valls francia miniszterelnök hétfő késő délutáni nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy – mint fogalmazott – megkönnyebbüléssel fogadta a szabadságpárti Norbert Hofer vereségét az ausztriai elnökválasztáson. „Megkönnyebbülve vettem tudomásul, hogy az osztrák választók elutasították a szélsőséget. Ebből tanulnia kell Európának – írta Valls a Twitteren.

Joachim Gauck német államfő gratulált Van der Bellennek a megválasztása alkalmából, és meggyőződéses európaiként méltatta őt. Gauck hangsúlyozta: Van der Bellen olyan időben veszi át a hivatalát, amikor Európa nagy kihívások előtt áll.

A legfőbb feladat az árkok betemetése lesz

Míg az előzetes eredmények szerint Alexander Van der Bellen az Ausztria nyugati részén fekvő Vorarlberg tartományban és a fővárosban nyert, a hétfőn közölt végleges eredmények alapján már Felső-Ausztria és Tirol tartományokban is sikerült fordítania az eredményeken.

Heinz Fischer államfő a hivatalos eredmények bejelentése után közölte, Alexander Van der Bellen számára a legfőbb feladat az árkok betemetése lesz, hiszen minden osztrák állampolgár államfőjének kell lennie. Fischer kedden találkozik Van der Bellennel, Norbert Hofert pedig szerdán fogadja hivatalában.

Christian Kern nemrég beiktatott osztrák kancellár közölte, mivel szoros volt a végeredmény, nem szabad elfeledkezni Norbert Hofer szabadságpárti szavazóiról sem, nekik is érezniük kell, hogy képviseltetve vannak a politikai életben.
Reinhold Mitterlehner alkancellár úgy vélte, az új államfőnek pártok felettinek kell lennie, a közös tetteket kell előnyben részesítenie a megosztó politika helyett.

Reinhold Lopatka az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője a hivatalos eredmények közlése után arról beszélt, hogy Van der Bellen előtt nagy kihívás áll, nemcsak Ausztrián belül, hanem világszinten is az egységet kell hirdetnie.
A bécsi érsek Christoph Schönborn reményét fejezte ki, hogy az új államfő egyesíti a társadalmat. Schönborn úgy vélte, hogy a szoros eredmény miatt fontos, hogy az új államfő ne megosztó, hanem egyesítő lépéseket tegyen.

Politológus: az FPÖ a nagykoalíció ellenzékeként léphet fel 

Ha jelöltje alul is maradt, de nyert a szabadságpárt (FPÖ) az ausztriai elnökválasztással, mert ezentúl úgy jelenhet meg, mint a nagykoalíció ellenzéke - hangoztatta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna hétfő kora esti műsorában az ausztriai elnökválasztás eredményét kommentálva.

Mint mondta, az FPÖ az új zöldpárti államfő, a szociáldemokrata kancellár és néppárti helyettese megjelenítette "óriási nagykoalícióval" szemben a most megszerzett 50 százalékos támogatottsággal folyamatosan nyomás alatt tudja tartani a kormányt, folyamatosan az előrehozott választások felvetésével revolverezve a hatalmon lévőket.

A nagyvárosok inkább a zöldpárti jelöltet támogatták, míg a vidéki Ausztria, ahol kevesebben laknak, inkább a szabadságpárti jelöltet - jelentette ki, utalva arra, hogy a városokban több a külföldről bevándorolt, már szavazati jogot szerzett ember, ők pedig inkább balra húznak.

A győztes Alexander Van der Bellen is "bevándorló család gyermeke", hiszen a második világháború végén Ausztriába menekült észt-orosz családban született, és az ellenőrzött bevándorlást támogatja.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó