Alstom-ügy: három plusz egy vizsgáló
Elkerülhetetlen Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet meghallgatása.
2016. május 24. 08:08

Bekéretheti és meghallgathatja az egykori döntéshozókat, tisztviselőket az Alstom-ügyet vizsgáló három plusz egy fős ideiglenes fővárosi vizsgálóbizottság. A Magyar Idők információi szerint a testület a jelenlegi városházi baloldali politikusok közül Horváth Csabának és Gy. Németh Erzsébetnek a vizsgált időszakkal kapcsolatos emlékeire is kíváncsi lesz.

A szocialista Horváth Csaba 2008-tól a BKV felügyeletével megbízott főpolgármester-helyettesként tevékenykedett, a most DK-s Gy. Németh Erzsébet a francia Alstom metrókocsiszerelvény-gyártó cég 2,3 millió eurós korrupciós ügyének nyomozásban érintett időszakban az MSZP frakcióvezetője, a párt budapesti első embere volt. A Fővárosi Közgyűlés a következő, egy-két héten belül esedékes ülésén egy szervezeti és működésiszabály-módosítást követően dönt a korrupciógyanús 4-es metró beszerzést vizsgáló ideiglenes bizottság felállításáról.

A Magyar Idők úgy értesült: a testületnek egy ellenzéki és két kormánypárti polgármester lesz a tagja, továbbá lesz egy munkatársa is, aki előkészíti a dokumentumokat. Ülései­ken kezdeményezhetik, hogy az ügyben érintett, illetve akkor hivatalt viselők megjelenjenek, és válaszoljanak a kérdéseikre. Várhatóan lesz olyan, aki nem kíván élni a lehetőséggel, de a bizottság vizsgálatától való távolmaradás felér egy beismerő vallomással.

A testület mások mellett meghallgathatja a BKV akkori vezetőit, a felügyelőbizottság tagjait, megvizsgálhatja a hivatali belső levelezéseket, azt, hogy ki mit írt alá, ellenőrizhetik az egyeztetésekről készült jegyzőkönyveket, továbbá azt is, hogy mikor, milyen ütemben utalták a pénzeket - ezt már Kocsis Máté mondta a vizsgálóbizottság feladatai kapcsán. A fővárosi tanácsnok, VIII. kerületi polgármester szerint a legfontosabb, hogy a belső, szabályozott döntési mechanizmusokat áthágták-e az Alstom-szerződések kapcsán.

Azt is megvizsgálják, hogy ki mit mondott az egyes bizottsági üléseken, mi volt a beszerzéssel kapcsolatos álláspontja, és az miként változott. Kocsis Máté szerint az Alstom-szerződések mellett további korrupciós ügyek is lehetnek a 4-es metró körül. A fővárosi tanácsnok az Echo Televízió Mélymagyar című műsorában fejtette ki: összességében 2,3 millió euróról van szó, ebből kerülhetett hatvanmillió forint Medgyessy Péter egykori kormányfő feleségének a számlájára „születésnapi ajándékként”. Kérdés, hogy kinél landolt a fennmaradó több száz millió forint.

A Magyar Idők megírta: az Egyesült Királyság Súlyos Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaiként összesen 2,3 millió eurónyi összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.

A francia érdekeltségű multinacionális vállalatcsoporttal az SZDSZ-es Demszky Gábor főpolgármestersége idején, 2006-ban kötött szerződést az Aba Botond vezette BKV Zrt. metrószerelvények szállítására, mintegy 65 milliárd forint értékben.

A rendőrség 2011 januárjában indított büntetőeljárást, miután a Fidesz 2010-es választási győzelmét követően az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A számvevőszék jelentése szerint a beruházással a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte.

A 2010 őszén hivatalba lépő, Tarlós István főpolgármester vezette önkormányzat Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. A nyomozás jelenleg is tart. Szintén lapunk írta meg azt, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott az Alstomtól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban, amiből a volt kormányfő több tíz millió forintot továbbutalt felesége számlájára.

Mint a Magyar Idők megírta, az Alstom-kocsik ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az ügylettel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt már 2011. januárban büntetőeljárást rendelt el. A BKV 2010. októberben felmondta a francia társasággal 2006-ban kötött szerződéseket.

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó