Horváth Csaba cáfol és visszavág
Horváth Csaba egykori szocialista főpolgármester-helyettes szerint semmi köze sincs a 4-es metró szerződéseihez, de ennek ellenére elmegy az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság meghallgatására, ha kérik. Az MSZP-s politikus a Széll Kálmán tér felújítását is kivizsgálná. A DK-s Gy. Németh Erzsébet is megjelenne a testület előtt.
2016. május 25. 08:24

– Természetesen elmegyek az Alstom metrókocsik 2006-os beszerzése kapcsán megalakuló fővárosi ideiglenes bizottság meghallgatására, amennyiben behívnak – mondta el a Magyar Időknek Horváth Csaba. A Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője hozzátette: azzal, hogy Nagy-Britanniában az ottani antikorrupciós nyomozóhatóság, az SFO vádat fogalmazott meg a budapesti járműbeszerzés kapcsán, maradéktalanul ki kell vizsgálni az ügy magyarországi vetületét.

Horváth Csaba szerint az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság felállítását korábban javasló Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, VIII. kerületi polgármesternek és Tarlós István főpolgármesternek is számot kellene adnia bizottság előtt az Alstom-szerződések 2011-es újrakötésével kapcsolatban.

– A Széll Kálmán tér beruházását és az ottani túlszámlázásgyanús eseteket vizsgáló bizottságot akarunk felállítani, és ehhez elvárjuk Kocsis Máté támogatását is – jelentette ki a szocialista politikus. Mint mondta, a személyével kapcsolatban több igaztalan kijelentés is megjelent, és cáfolta, hogy főpolgármester-helyettesként a teljes BKV felügyelete hozzá tartozott volna. Állítása szerint 2009 szeptember 3-án kizárólag a BKV hosszú távú működtetésére vonatkozó, kormánnyal folytatott tárgyalásokat vette át, ami november 20-ig tartott, a 4-es metróval és a Margit híddal kapcsolatban semmilyen szakmai hatásköre nem volt.

– Mindenképpen elmegyek a bizottság meghallgatására, ha behívnak – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet. A volt MSZP-s frakcióvezető, most DK-s városházi politikus megjegyezte, az ideiglenes bizottsággal kapcsolatos fővárosi közgyűlési döntést támogatták.

A 2006-ban megkötött, majd 2010-ben felmondott, a brit és magyar hatóságok által is gyanúsnak talált, 2,3 millió eurós Alstom metrókocsi-szerződések kapcsán a most felálló fővárosi testület mások mellett meghallgathatja a BKV akkori vezetőit, a felügyelőbizottság tagjait, megvizsgálhatja a hivatali belső levelezéseket, bizottsági jegyzőkönyveket, azt, hogy ki mit írt alá.

A Magyar Idők korábban azt is megírta, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott az Alstomtól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban, amiből a volt kormányfő több tíz millió forintot továbbutalt felesége számlájára. Az Alstom-kocsik ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

magyaridok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó