Tömeges fizetésemelés és létszámbővítés jöhet
Nem elég, hogy 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség, egy másik kutatás szerint minden negyedik hazai kis- és középvállalkozás létszámbővítést tervez.
2016. május 26. 13:19

Szektor szerint az ipari és a kereskedelmi cégek számolnak leginkább új munkaerő felvételével, ezen kívül az összes társaság mintegy harmada a fizetéseket is emelni fogja.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy a vállalkozások túlnyomó többsége a jelenlegi dolgozói létszámmal fog működni a következő egy év során, azonban jelentősen megnőtt a munkaerő-felvételben gondolkodók aránya. „A létszámbővítést tervező cégek aránya látványosan, 16%-ról 24%-ra ugrott, tehát várhatóan közel minden negyedik kkv fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben, és a legtöbben 1-4 főt vennének fel. Nem mindegy azonban ki milyen területen keres állást, hiszen a különböző ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye.

Míg a szolgáltató és mezőgazdasági cégek csupán 17%, illetve 19%-a tervez felvételt, addig a kereskedelmi és az ipari szektor esetében már 29%, illetve 33% ez az arány” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Fizetésemelésre felkészülni

A fizetésekre inkább a változatlan munkabér a jellemző, de egyre többen készülnek emelésre. A cégek többsége (56%) a jelenlegi jövedelem szinten tartására törekszik, míg a fizetésemelést tervező cégek aránya 31%-ról 37%-ra ugrott, és átlagosan 3%-kal magasabb bért utalnak majd a dolgozók bankszámlájára. Nem mindegy azonban, ki hol dolgozik, ugyanis a cégmérettel párhuzamosan a fizetésemelés esélye is nő. Míg a mikrovállalkozások csupán harmada készül emelni a béreket, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 41% és 42%.

Plusz 150 ezer

Február–áprilisban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 294 ezer fő volt, 153 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. 

Emellett egy év alatt ötödével 73 ezerrel, 265 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, és 5,8 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a február-áprilisi időszakban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküléségi ráta egy év alatt 1,7 százalékponttal javult. 

A 15-64 éves férfiak körében 5,7, a nők között 6,1 százalékos munkanélküliségi arányt mért a KSH.

Az elmúlt tíz évben a 2010 és 2011 első negyedévében 11,8 százalékon tetőzött a munkanélküliségi ráta, akkor 493 ezren kerestek állás.t

 A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma egy év alatt 45 ezerrel, 139 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 2,0 százalékponttal, 5,6 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 29 ezerrel, 125 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal, 6,0 százalékra mérséklődött.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,7 százalékponttal, 14,2 százalékra csökkent, de a munkanélküliek 18,2 százaléka továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,6 százalékponttal 5,2, az 55-64 éveseké 1,2 százalékponttal, 5,0 százalékra csökkent

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,4 hónap; a munkanélküliek 48,8 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Pr7/K&H/MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó