Több mint 20 program a nemzeti összetartozás hetén
Filmvetítések, koncertek, színházi előadás, könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetések várják a látogatókat május 30. és június 4. között a Magyarság Házában.
2016. május 26. 16:16

A Miniszterelnökség közleménye szerint május 30-án, hétfőn A megmaradás útjai címmel kezdődik konferencia, emellett két alkalommal pódiumbeszélgetést rendeznek a kultúráról, amelynek vendége lesz kedden Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, csütörtökön pedig Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is. Pénteken neves történészek - Szakály Sándor, Stefano Bottoni, Révész Tamás és Salamon Konrád - részvételével szerveznek kerekasztal-beszélgetést Trianon a 21. században címmel.

A programban a magyarországi mellett határon túli együttesek, fellépők is szerepelnek, így szerdán a kassai Thália Színház előadását élvezhetik az érdeklődők, míg pénteken fellép a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház is. Ezenkívül önálló előadói esttel készül a nemzeti összetartozás hetére Meister Éva színművésznő, a Psalmus Hungaricus című program kedden várja a közönséget.

Szerdán nyílik meg Gaál János nyugalmazott múzeumi főrestaurátor Őrhegy és lármafa című tárlata a Magyarság Házában, csütörtökön este Takaró Mihály irodalomtörténész beszél a magyar költészetről Dörner György érdemes művész közreműködésével, ezt követően az Ismerős Arcok ad szabadtéri koncertet a Szentháromság téren.

Szombat délután szabadtéri táncházat rendeznek, ahol moldvai és gyimesi táncokat sajátíthatnak el az érdeklődők. Szintén ezen a napon mutatják be Okos Márton újságíró Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyvét. A programokat színesíti, hogy mindennap levetítenek egy-egy Trianonnal foglalkozó dokumentumfilmet is.

A népszerű Mi, magyarok című állandó kiállításhoz kapcsolódva hétfőtől péntekig minden nap rendhagyó előadást hallhatnak a Magyarság Háza látogatói. Hétfőn Horvai Ferenc űrkutató és csillagász, kedden Rabec István nyelvész, szerdán Kecskés Ferenc és Koltay Erika biológusok, csütörtökön Nagy Dénes matematikus, míg pénteken Horváth Csaba irodalomtörténész fog beszélni.

A programsorozatot szombaton gálaműsor zárja, ahol mások mellett fellép a Bonyhádi Székelykör Kórusa, a kárpátaljai BorzsaVári népi zenekar, a felvidéki Kikelet verséneklő együttes, Petrás Mária és Szvorák Katalin, valamint a Kosteleki Zenekar is - olvasható a programban.

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
 • Fogni kellene Orbán Viktor jeleit
  Orbán Viktor miniszterelnök január elejei, immáron hagyománnyá váló évnyitó nemzetközi sajtótájékoztatója jelentőségében messze túlmutat önmagán.
MTI Hírfelhasználó