Balog Zoltán meglepődve értesült a kötelezettségszegési eljárásról
Balog Zoltán Frans Timmermansnak, az EB első alelnökének küldött levelében azt írta, meglepődve értesült a kötelezettségszegési eljárásról,
2016. május 27. 18:29

Magyarország az elmúlt mintegy másfél évben többször bizonyította együttműködési szándékát és törekvését a bizottság aggályainak kezelésére - írta.

Az emberi erőforrások minisztere levélben arra reagált, hogy az Európai Bizottság csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt.

A miniszter levelében azt írta: véleménye szerint az Európai Bizottság és Magyarország között hosszabb ideje tartó párbeszéd során (amelynek legutóbbi állomása a Frans Timmermansszal május 17-én folytatott "pozitív hangvételű brüsszeli egyeztetés" volt) magyar részről többször tanúbizonyságot tettek együttműködési készségükről, törekvésükről a bizottság aggályainak kezelésére.

A tárcavezető felidézte: a május 17-ei találkozó előtt levélben tájékoztatta az alelnököt és Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztost a törvényi szintű magyar módosító javaslatokról, amelyekkel a többi között az egyenlő bánásmódról szóló 2003-as törvény módosítására tett javaslatot azért, hogy annak ne lehessen az egyenlő bánásmód elvével ellentétes értelmezése.

Személyes találkozásukkor pedig - fűzte hozzá - Palkovics László oktatási államtitkárral közösen ismertették a tervezett módosítások részleteit, és megerősítették, hogy nyitottak a törvénymódosítások szövegéről további szakértői egyeztetésekre.

A miniszter közölte: emellett bemutatták a szegregáció elleni küzdelemhez és a minőségi oktatás követelményeinek megerősítéséhez kapcsolódó megkezdett és tervezett kormányzati intézkedéseket, amelyek elősegítik, hogy továbbfejlesszék a minőségi alaptantervi, nemzetiségi és vallási oktatást, amely mentes a hátrányos megkülönböztetés minden formájától, és azt, hogy ehhez a gyermekek, köztük a roma gyermekek is hozzáférhessenek.

Balog Zoltán levelében úgy fogalmazott: azért is áll értetlenül a bizottság döntése előtt, mivel az alelnök a találkozón hangsúlyozta: "nem érdeke a konfrontáció ebben az ügyben", a magyar félhez hasonlóan a megoldást szeretné megtalálni. A miniszter szerint ennek legjobb módja a párbeszéd érdemi folytatása.

Az ország természetesen megvizsgálja a kötelezettségszegési eljárást megindító levélben felvetett kérdéseket, aggályokat, és az eljárás menete szerinti hatvan napon belül megküldi a hivatalos választ, amely reményeik szerint meghozza az ügy mielőbbi megnyugtató rendezését és eloszlatja a bizottság kételyeit, hogy Magyarország elkötelezett a romák integrációja mellett.

A miniszter jelezte, véleménye szerint a magyar együttműködési szándék "egyértelmű jelének kimutatása" ellenére megindított eljárás "nem járul hozzá" a bizottság és az ország közötti bizalom erősítéséhez, ami pedig közös érdek lenne.

MTI
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó