Háború lesz Brüsszellel a földtörvény miatt
Az unió külföldieknek is lehetővé tenné a magyar termőterületek megvételét.
2016. május 28. 09:11

Miután a magyar kormány és az Európai Bizottság álláspontja nagyon távol áll egymástól, „háborúra” érdemes felkészülni a földügyben – jelentette ki tegnap Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra reagált, hogy az Európai Bizottság új szakaszba léptette a földtörvényünkkel kapcsolatos eljárást.

Több uniós tagállam ellen újabb szakaszba léptette a külföldiek földvásárlására vonatkozó jogszabályok miatt korábban indított kötelezettségszegési eljárásait az Európai Bizottság (EB). A brüsszeli testület Magyarországnak, Bulgáriának, Lettországnak, Litvániának és Szlovákiának küldött indokolással ellátott véleményt. A távirati iroda tájékoztatása szerint a bizottság azt sérelmezi, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2014-es lejárta után az említett országok olyan törvényeket léptettek életbe, amelyeknek egyes rendelkezései Brüsszel szerint a letelepedési szabadság és a tőke szabad áramlásának korlátozásaként értelmezhetők.

Az EB úgy látja, a magyarországi rendszer „nagyon korlátozó” és teljes mértékben megtiltja a jogi személyek, vagyis a cégek földvásárlását. A bizottság a magyar jogszabályban többek között kifogásolja a gazdálkodó törvényi meghatározását, illetve azt is, hogy csak az juthat földhöz, aki mezőgazdasági termelőnek minősül.
– Az ügyben a magyar kormány nagy vitára, háborúra számít – mondta tegnapi kormányszóvivői tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magyar és a brüsszeli álláspont távol áll egymástól, mert a hazai törvényhozás úgy döntött, külföldiek és gazdasági társaságok nem vehetnek földet Magyarországon – indokolta álláspontját a miniszter.

– Az Európai Bizottság indirekt módon elismeri, hogy a hazai földforgalmi előírások szigorúak és a magyar földműveseket mindenkivel szemben védik – reagált a bizottság közleményére Bitay Márton. A Földművelésügyi Minisztérium földügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek jelezte: ez különösen rossz hír lehet a Jobbik képviselőinek, akik évek óta azt szajkózzák, hogy a magyar földtörvény kedvez a külföldi vásárlóknak. Egyébként – folytatta – a bizottság érvelése több okból is elfogadhatatlan, hiszen hasonlóan szigorú és bonyolult, de már jóval régebbi más tagállami szabályozást nem kifogásolnak. Elég nyilvánvaló, hogy egy magyar földműves nem tudna egykönnyen Ausztriában vagy Franciaországban földet vásárolni, hiszen az ottani szabályok is elsősorban a hazai földműveseket védik. A kifogások alapján az unió támogatná a felhalmozási célú, befektetési célú, spekulatív földszerzést is, mely lehetőséget minél jobban meg kívánja nyitni a külföldi befektetők előtt. Egy ilyen korlátlan megoldás nyilvánvalóan súlyos hátrányba hozná a magyar földműveseket és jelentős torzulásokat okozhatna a hazai földpiacon – mutatott rá Bitay Márton. Hozzátette: amíg a Fidesz-kormányon múlik, addig elképzelhetetlen olyan brüsszeli eljárás, amely meggátolná a magyar termőföld megvédését.

magyaridok.hu
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó