A fekete zászló beteges marketinggépezete
Joby Warrick szerint mások is kihasználhatják az ISIS terrorszervezet megteremtette imázst.
2016. május 28. 13:35

Amit mutatnak, a tartalom, elborzasztó. De mégis, valahol el kell ismerni, hogy egy beteg zseni áll mögötte – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Joby Warrick, akinek a közeljövőben jelenik meg magyarul Fekete zászlók: az Iszlám Állam című könyve. A kétszeres Pulitzer-díjas újságíró szerint az ISIS marketingtevékenysége tényleg nagyon hatékony, és bizony az egész média szerepet játszik abban, hogy nem látjuk a szervezet valódi méreteit.

– Mi valójában az Iszlám Állam (ISIS)? Egy elmélet? Egy szervezet? Egy koncepció?
– Szerintem mindez együtt. Az ISIS-nak van történelme, nem egy új dolog. Az elmélet, miszerint létre kell hozni egy kalifátust, nem újdonság, s ennek az ideológiának központi eleme. Valóban hisznek abban, hogy ha létrehozzák Isten valódi államát, akkor a muszlimok a világ minden tájáról oda akarnak majd menni. Ha leválasztjuk a szervezetet az ideológiáról, akkor az ISIS nem más, mint egy újabb terrorcsoport. De az ideológiával együtt lesz valóban erős.

– Egy létező csoportról beszélünk?
– Igen, ráadásul egy nagyon profi csoportról. Tudják, hogyan kell működtetni a szervezetet, irányítani a területet. Igazi profikról beszélünk, mint az iraki Baasz párt korábbi tisztviselői, akik tudják, hogyan szervezzék meg az utánpótlást, hogyan fizessenek a tagoknak, hogyan juttassanak alapvető élelmiszereket a lakosságnak. Most persze nehezen működnek, mivel sok oldalról szorongatják őket.

– Irakban az ISIS voltaképp állami szerepet lát el. Elképzelhetőnek tartja, hogy hosszú távon a szervezet enyhülni fog, és politikai erővé alakul át, mint például a tálibok?
– Nem, az Iszlám Állam teljesen alkalmatlan a kompromisszumokra, az ideológiája azt mondja, ha valaki nem a mi utunkon jár, az halált érdemel. Hosszú távon nem hiszem, hogy fenn tudja tartani magát, mindenki ellen háborút hirdetett, nem tud olyan sokáig működni, hogy esélye legyen az ideológiai enyhülésre.

– A könyve címében szerepel a fekete zászló. Ezt a zászlót mindenki ismeri most, hiszen az ISIS nagyon ügyes marketingtevékenységet folytat. Ki segít ebben nekik?
– Igaz, az ISIS nagyon jól működik a médiában. A zászló, a filmek, az ideológia mind-mind hatékonyan terjeszthető. Amit mutatnak, a tartalom, elborzasztó. De mégis, valahol el kell ismerni, hogy egy beteg zseni áll mögötte. Néhány éve senki se hallott a szervezetről, ma pedig mindenki tudja, kik ők.

– A médiában mindenütt úgy írnak híreket az Iszlám Állam kapcsán, hogy legtöbbször csak feltételezések, gyanúsítások alapján dolgoznak. Lehetséges-e, hogy az ISIS maga nem is több egy egyszerű terrorszervezetnél, csak a hozzá költött, elhíresztelt események miatt tűnik különösebben veszélyesnek?
– De, valóban van a dolgoknak egy ilyen olvasata is. Csak a saját országomat tekintve is látom, miként lehet az egyébként valós veszélyt tízszer nagyobbra fújni, mint amilyen. Egy déli és egy közép-nyugati városkában, kistelepüléseken is hallottam, hogy az emberek félnek az ISIS-től, félnek, hogy robbantani fognak a bevásárlóközpontban, hogy lerohanják a várost. Ezt a félelmet pedig bizonyos emberek ki tudják használni. Az ISIS megteremtette a félelmet, majd mások felfújták azt.

– Láttuk Párizst és Brüsszelt, az ottani, az ISIS-hez kötődő terrort, de azt nem tudjuk, hogy utasításra cselekedtek-e a gyilkosok, vagy néhány ember felvette a fekete zászlót, és támadást intézett a saját szakállára. Európa nagyobb veszélyben van most?
– Egyértelműen. Az ISIS mindig is nagyban gondolkodott, világméretű hatást akart elérni, emellett reagál a ránehezedő nyomásra is. Néhány napja az ISIS szóvivője mindenkit arra szólított fel, hogy ne hagyják el a szervezetet, küzdjenek, és bármilyen módon, bárhol is vannak, cselekedjenek. Erre a legegyszerűbb, leghatásosabb módszer, ha civilekre támadnak a nyugati országokban. Ezt a média felkapja, azaz igen, úgy érzem, most nagyon veszélyes időket élünk.

– Európába rengeteg ember érkezik keletről, gyakorlatilag ellenőrizetlenül. Bár van egy kerítés Magyarország déli határán, de az áradat egyre jön. Ön szerint az ISIS kihasználja ezt?
– Nagyon nehéz a helyzet, hiszen az ember ösztönösen is együtt érez a menekülőkkel. Ez viszont egy olyan helyzet, amelyet egyértelműen kihasznál az ISIS. Tudjuk, hogy a párizsi terrortámadások legalább két elkövetője is így került Európába. Egy ilyen kontrollálatlan népmozgás nagyon destabilizáló hatású, és nagy lehetőséget jelent az ISIS számára.

– Létező személy-e Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője?
– Azt hiszem, igen, bár valóban alig jelenik meg nyilvánosan. Szinte teljesen láthatatlan, egyetlen fotót készítettek róla. Nem tudni, hol van, és befolyása a szervezet tevékenységére szerintem szinte elhanyagolható. A modelljük szerint nem egyetlen személy irányítja őket, hanem a meg nem nevezett „ISIS-hős” a fekete nindzsaruhában.

– Mi van akkor, ha az ISIS nevét és hírét mindenki kihasználja, és bármilyen gazságot követ el, utána az ISIS-re mutogat, tudván, a fekete zászlós szervezetről mindenki minden rosszat el tud képzelni?
– Ez elképzelhető. El lehet terelni a figyelmet, mondjuk, a gazdasági problémákról, és a biztonsági problémákra helyezni a hangsúlyt. Lássuk be, Donald Trump választási sikerét nagyban elősegítené egy, az Egyesült Államok ellen irányuló ISIS-támadás. A múlt héten lezuhant egy egyiptomi repülőgép. Az emberek azonnal azt mondták, terrorakció volt, és az Iszlám Állam a felelős. Pedig egyelőre nem tudjuk, mi történt.

– Ön egy sikeres könyvet írt a szervezetről, én pedig erről kérdezem önt. Ilyen formában mi nem veszünk részt a marketingben?
– Amikor elkezdtem írni erről a csoportról, még senki se hallott róla. Ma már az ISIS hívószó, a róla szóló könyvek, cikkek nagyon népszerűek. Mint ahogy Donald Trump neve is kulcs a sikerhez. Az emberek pedig bizony kihasználják az ISIS-brand hatékonyságát.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó