Egyelőre visszatartja a migránsokat a kerítés
Bár a magyar–szerb határ túloldalán több száz migráns gyűlt össze, a múlt éjszaka nagy tömegben nem kíséreltek meg átjönni az ideiglenes biztonsági határzáron. A jól felszerelt rendőri és katonai egységek hőkamerákkal és más éjjellátó felszerelésekkel hatékonyan védik a kerítést. Mélységben pedig folyamatosan embercsempészek után kutatnak.
2016. május 31. 08:31

Nem láttak erre egy külföldi rendszámú autót? – kérdezi késő este irataink ellenőrzése után egy rendőrjárőr az ásotthalmi úton. A mikrobusz előzőleg egy bekötőúton várakozott, és onnan kikanyarodva, megkülönböztető jelzést használva jött utánunk.

– Embercsempészeket keresnek? – kérdezünk vissza. – Nem, dehogy – mondja mosolyogva, nem túl meggyőzően az egyenruhás, majd továbbenged minket.

Kevéssel éjfél előtt az illegális határzárnál a rendőrség és a katonaság erői a migránsok érkezésére várnak. Azt mondják, hogy tíz óra körül ért Szabadkára a belgrádi vonat, és emiatt egy-másfél óra múlva lehet számítani az illegális bevándorlók megjelenésére. A migránsok azonban most sem jöttek nagy számban a magyar–szerb határhoz, aminek több oka lehet.

Úgy értesültünk, hogy a rendőrök és katonák több hőkamerás drónt kaptak, amivel a magasból is nyomon tudják követni a bevándorlók és embercsempészek mozgását, ezért könnyebben tudnak reagálni az érkezésükre. Másrészt azokról a területekről, ahol már áll a megerősített kerítés, élőerőt csoportosítottak át a még csak gyorstelepítésű drótakadállyal (gyoda) védett szakaszokra.

Megint mások szerint a rendőrök és a katonák miatt a migránsok megpróbálnak nagyobb tömegben összegyűlni a szerb oldalon, és egy időben akár több százan próbára tenni az ideiglenes biztonsági határzárat és védelmét.

Éjfél előtt a magyar–szerb határ ásotthalmi szakaszán minden csendes, a rendőrök és katonák sokfelé zseblámpával ellenőrzik a kerítést és a gyodát. Nem jelez mozgást a sötétben felállított hőkamerás autó sem, a migránsoknak egyelőre nyomuk sincs. Hasonló a helyzet a határ röszkei szakaszán, ott, ahol a horgosi vasútvonal keresztezi a kerítést.

A térségben csak az ad némi izgalomra okot, hogy a hőkamerával látnak a holt Tiszán egy csónakot. Elsőre nem tudják eldönteni, hogy a vízi rendészet egysége kutat bevándorlók után, vagy embercsempészek szállítanak migránsokat.

A rádió csakhamar elhalkul, így a végeredmény számunkra titok marad. Az ideiglenes biztonsági határzár röszkei szakaszán sokfelé látni a kerítésen javításokat, itt-ott a gyodát is megbontották már a múltban, de migránsoknak most nincs nyomuk ezen a szakaszon sem. Egy helyen a kerítés alatt találnak az egyenruhások egy kisebb átjárót, de valószínű, hogy azt nem bevándorló, hanem valamilyen állat ásta.

Éjjel fél három körül a mórahalmi határszakaszon is minden csendes. Ahogy megérkezünk a határzárhoz, tőlünk jobbra és balra éppen egy-egy járőr ellenőrzi a kerítést. A koromsötétben csak a lámpájuk fénye árulja el őket. Javításokat itt is látni a határzáron, de a sérülések, amiket már régen helyrehoztak, nem most, hanem korábban keletkeztek.

– Teljes a nyugalom – jegyzi meg szűkszavúan, ugyanakkor elégedetten az egyik rendőr. A magyar–szerb határon éjszaka a migránsok nagy tömegét ismét sikerült a túloldalon tartani.

A röszkei tranzitzóna szerb oldalán nagyjából 160-180 migráns várakozik a menekültügyi eljárásra. Az egyik segélyszervezet munkatársa azt hangsúlyozza, hogy az itteni emberek nem akarnak illegálisan belépni Magyarországra, hanem menekültstátust kívánnak kérni.

– Ha a migránscsaládok bejutnak a tranzitzónába, akkor szinte azonnal nyílt befogadóállomásra viszik őket. Az egyedülállók azonban hetekig itt maradnak, de végül ők is táborokba kerülnek – fogalmaz az asszony. A sátortáborban sok gyereket, nőt látni, a férfiak a hűvösben pihennek, a fiúk fociznak vagy éppen tüzet raknak. Bár vannak hulladékgyűjtő konténerek, a területet teljesen elborítja szemét.

magyaridok.hu
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • Megújult a salgótarjáni főplébániatemplom
    Megújult a salgótarjáni főplébániatemplom a kormány támogatásával, a Modern Városok Programban (MVP). A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi liturgia után azt mondta: megújul a városban a református, az evangélikus templom és környezete is.
MTI Hírfelhasználó