A kistelepülések pedagógusait díjazták
Átadták a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat szerda délután a veszprémi Gizella hotelben.
2016. június 2. 16:09

Dr. Horváth Zsolt, a díjat adományozó Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a meghívottakat. Felelevenítette, hogy a díj 2007-i alapítása óta 2013-ig huszonnégy tanárt díjaztak, ekkor ez a folyamat megszakadt dr. Dobos Krisztina matematikus, közgazdász, gimnáziumi és egyetemi oktató, volt MDF-es országgyűlési képviselő és oktatási helyettes államtitkár, a védnöki testület alapító tagjának halála miatt. Most az ő emléke megőrzéséért is döntöttek a folytatás mellett.

A díjat 2007-ben, azzal a hiánypótló céllal alapították, hogy elismerjék azokat a pedagógusokat, akik munkáját csak ritkán méltatják. Hiszen, az ő feladatuk sokkal szerteágazóbb, mint más tanítóké, tanároké, vagy épp óvónőké. Az ő munkájuk egyben nevelés, közösségépítés, épp ezért ezek a pedagógusok településükért is sokat tesznek, közéleti tevékenységet is folytatnak. Ezt fejezi ki a díj mottója is: „Általában is igaz, de egy kistelepülésen még inkább, hogy egy iskola sokkal több, mint egy oktatási intézmény, egy pedagógus pedig jóval többet tesz annál, minthogy megtanítja írni, olvasni és számolni a gyerekeket.”

Az elismerést mindig az a három Pedagógus veheti át, akiket lakóhelyük civil szervezetei, a településük önkormányzata javasol és az alapítvány védnöki testülete arra a legalkalmasabbnak tart. Ez az egyetlen olyan kitüntetés az országban mellyel kifejezetten a falvak tanítóit, tanárait és óvodapedagógusait méltatják.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány a díjátadó ünnepség keretében, 2016-ban ismét olyan pedagógusokat tüntetet ki, akik évtizedek óta kimagasló teljesítményt nyújtottak saját környezetükben, igazi közösségi emberek, akikre valóban úgy emlékeznek az emberek azokon a településeken, hogy igen, ő volt a pedagógus, ő volt a tanító néni.

Az idei elismeréseket az Teiermayerné Nagy Palócz Magdolna az úrkuti Hauser Lajos Általános Iskola, Tóth Józsefné a szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola és Vidáné Varga Krisztina a Kislődi Rőthy Mihály Tagintézmény pedagógusa vehették át.

Ovádi Péter veszprémi önkormányzati képviselő beszédében köszönetet mondott a pedagógusoknak azért, hogy a jövő generációját elindítják az élet rögös útján. A pedagógusok nemcsak ismereteket adnak, hanem felélesztik a tudásvágyat, jellemet formálnak, példát mutatnak, szeretettel, szeretetre nevelnek. "A gyermeknevelés művészet, ugyanúgy, mint egy kőből kibontani a benne levő szobrot, vagy hegedűből előcsalni a muzsikát... igazi hivatás, a jövőbe vetett hit legnemesebb formája.” – mondta a képviselő.

A díjat odaítélő védnöki testület tagjai Galambos Szilvia, Garai György és Halmay György. Az idén hat felterjesztést kapott a testület, mindegyikük kiváló pedagógus, a döntésnél az is fontos volt, hogy ki mennyire vesz részt a települése életében – fogalmazott Garai György.

Mihály Margit

Nemzeti Fórum
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Támadás Röszkénél - lövések dörrentek
  Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
MTI Hírfelhasználó