A kistelepülések pedagógusait díjazták
Átadták a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat szerda délután a veszprémi Gizella hotelben.
2016. június 2. 16:09

Dr. Horváth Zsolt, a díjat adományozó Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a meghívottakat. Felelevenítette, hogy a díj 2007-i alapítása óta 2013-ig huszonnégy tanárt díjaztak, ekkor ez a folyamat megszakadt dr. Dobos Krisztina matematikus, közgazdász, gimnáziumi és egyetemi oktató, volt MDF-es országgyűlési képviselő és oktatási helyettes államtitkár, a védnöki testület alapító tagjának halála miatt. Most az ő emléke megőrzéséért is döntöttek a folytatás mellett.

A díjat 2007-ben, azzal a hiánypótló céllal alapították, hogy elismerjék azokat a pedagógusokat, akik munkáját csak ritkán méltatják. Hiszen, az ő feladatuk sokkal szerteágazóbb, mint más tanítóké, tanároké, vagy épp óvónőké. Az ő munkájuk egyben nevelés, közösségépítés, épp ezért ezek a pedagógusok településükért is sokat tesznek, közéleti tevékenységet is folytatnak. Ezt fejezi ki a díj mottója is: „Általában is igaz, de egy kistelepülésen még inkább, hogy egy iskola sokkal több, mint egy oktatási intézmény, egy pedagógus pedig jóval többet tesz annál, minthogy megtanítja írni, olvasni és számolni a gyerekeket.”

Az elismerést mindig az a három Pedagógus veheti át, akiket lakóhelyük civil szervezetei, a településük önkormányzata javasol és az alapítvány védnöki testülete arra a legalkalmasabbnak tart. Ez az egyetlen olyan kitüntetés az országban mellyel kifejezetten a falvak tanítóit, tanárait és óvodapedagógusait méltatják.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány a díjátadó ünnepség keretében, 2016-ban ismét olyan pedagógusokat tüntetet ki, akik évtizedek óta kimagasló teljesítményt nyújtottak saját környezetükben, igazi közösségi emberek, akikre valóban úgy emlékeznek az emberek azokon a településeken, hogy igen, ő volt a pedagógus, ő volt a tanító néni.

Az idei elismeréseket az Teiermayerné Nagy Palócz Magdolna az úrkuti Hauser Lajos Általános Iskola, Tóth Józsefné a szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola és Vidáné Varga Krisztina a Kislődi Rőthy Mihály Tagintézmény pedagógusa vehették át.

Ovádi Péter veszprémi önkormányzati képviselő beszédében köszönetet mondott a pedagógusoknak azért, hogy a jövő generációját elindítják az élet rögös útján. A pedagógusok nemcsak ismereteket adnak, hanem felélesztik a tudásvágyat, jellemet formálnak, példát mutatnak, szeretettel, szeretetre nevelnek. "A gyermeknevelés művészet, ugyanúgy, mint egy kőből kibontani a benne levő szobrot, vagy hegedűből előcsalni a muzsikát... igazi hivatás, a jövőbe vetett hit legnemesebb formája.” – mondta a képviselő.

A díjat odaítélő védnöki testület tagjai Galambos Szilvia, Garai György és Halmay György. Az idén hat felterjesztést kapott a testület, mindegyikük kiváló pedagógus, a döntésnél az is fontos volt, hogy ki mennyire vesz részt a települése életében – fogalmazott Garai György.

Mihály Margit

Nemzeti Fórum
 • A hungarofóbia mérlege
  Egyhetes konferencia is kevés lenne annak taglalására, hogyan ártott társadalmunknak a legvisszataszítóbb rasszizmus. Mégis fontos, hogy elkészüljön a hungarofóbia mérlege.
 • A futball a tartalomipar része
  A futball ugyanis több, mint sport, több, mint tartalomipar, hallatlanul fontos – lenne – egy-egy nemzeti közösség jövőformálásához.
 • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
  Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét
  Az elmúlt kilenc évben a Kárpát-medencében 120 új templom épült és 3000 újult meg - mondta, hozzátéve, hogy a magyar egyházak életében "ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű gyarapodásra és megújulásra az elmúlt száz esztendőben nem volt példa".
 • Török Ferencnek még fontos feladata van
MTI Hírfelhasználó