Semjén Zsolt: minden magyar küldetése a nemzet megmaradását szolgálni
Minden magyar azzal a küldetéssel születik, hogy szolgálja a nemzet megmaradását és értékeit megőrizze az egész emberiség számára - mondta Semjén Zsolt.
2016. június 3. 15:01

A miniszterelnök-helyettes pénteken a Tehetség határok nélkül gálán beszélt erről a fővárosi Nemzeti Színházban.

A gyermekvédelmi ellátásban nevelkedő gyermekek részére szervezett Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny győzteseit, valamint határon túlról érkező fiatalok produkcióit felvonultató, a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó eseményen Semjén Zsolt elmondta: a magyar állam feladata keretet teremteni a nemzet megmaradásához, például a kettős állampolgárság megadásával és a határon túli magyar közösségek, kulturális és oktatási intézmények támogatásával, ugyanakkor a nemzet tagjainak felelőssége, hogy "hajszálgyökerek sokaságával", személyes kapcsolatokkal szője át a Kárpát-medencét.

Mindehhez a pénteki gálához hasonló kezdeményezésekre, valamint olyan intézményekre van szükség, amelyek teret adnak a gyerekek számára a tudományos, művészeti vagy sport területén birtokolt tehetségük kibontakoztatására és személyes kapcsolatok megteremtésére a Kárpát-medence más részein élő nemzettársaikkal - emelte ki a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a gála jó alkalom arra is, hogy kimutassuk nyitottságunkat a szomszédos népek értékei felé.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője megnyitó beszédében kiemelte: csillogó tehetségek mutatkoznak be a pénteki gálán. A Nemzeti Színház felelősségének érzi a fiatalok felkarolását - tette hozzá.

Az esemény megnyitóját követő sajtótájékoztatón a gálát a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal közösen szervező Niké Sportegyesület - Magyar Sportakadémia tiszteletbeli elnöke, Orbán Győző arról beszélt: az egyesület mintegy 10 éves tapasztalata az, hogy a szabályozott körülmények között űzött sport képes javítani a hátrányos helyzetben nevelkedő gyermekek esélyein.

A gálán, amelyen a magyarországi, erdélyi és kárpátaljai fiatalok mutatták be zenés, táncos vagy vers- és prózamondó produkcióikat, színpadra léptek a riói olimpián induló magyar birkózók is, akik vállalták, hogy gyermekvédelmi nagykövetként népszerűsítik a sportot az ország gyermekvédelmi intézményeiben.

Részt vett az eseményen Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint köszöntőt mondott Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Pedagógus Szövetség elnöke és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is.

MTI
  • Szomorú séta ezzel a Gergővel
    Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
  • Karácsony Kommün
    Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
MTI Hírfelhasználó