„Civil” pénzek útja
A tagdíjak és az egyszázalékos felajánlások, azaz a valós társadalmi támogatottság alapján tökéletesen életképtelennek bizonyulnak a kormányellenes „civil” szervezetek – legalábbis ez derül ki a pénzügyi beszámolókból. Soros Györgynek és Brüsszelnek köszönhetően mégis rendre évi százmilliókból kongathatják a vészharangokat.
2016. június 4. 09:37

Kommunikációs trükknek, összeesküvés-elméletnek, bűnbakképzésnek állítják be a balliberális oldalon a kormány álláspontját, miszerint külföldi és Soros Györgyhöz köthető pénzek állnak számos civil, jogvédő szervezet mögött. A Magyar Idők megvizsgálta több érintett 2015-ös pénzügyi beszámolóját – ezek igazolják a kabinet állítását.

A Magyar Helsinki Bizottság beszámolójából az derül ki, hogy a szervezetnek összesen 327 milliós bevétele volt tavaly, ám ebből csupán 130 ezer forint származott tagdíjakból, 1,3 millió az egyszázalékos felajánlásokból, 10,2 millió pedig adományokból. Támogatásokból – amely külön kategória – ellenben 308 millió jött össze, a három legfőbb szponzor pedig nem más, mint a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok, az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

A Magyar Helsinki Bizottság tavaly hét témakörben is kapott támogatást a Nyílt Társadalom Alapítványoktól, az egyik a „Menekültválság Magyarországon: menedékkérők hatékony jogvédelme és a védelemhez való hozzáférés vizsgálata” témakörben érkezett 48,4 millió forint értékben. Más-más, adott esetben többéves támogatási időtartamra, de Soros Györgyék további 66,3, 17,6, 12,8, 10,3, 29,7, illetve 8,7 milliós támogatást, összesen tehát mintegy 194 millió forintot adtak a Magyar Helsinki Bizottságnak.

A Európai Bizottság tavaly tizenhárom alkalommal és témakörben adott támogatást a szervezetnek. A többnyire másfél-két éves időtartamú – azaz nem a tárgyévben felhasznált – 2,8, 6,5, 6,1, 7,5, 133,7, 8,9, 118,3, 14,1, 1,8, 22,9, 60,4, 9,1, 12,9 milliós – támogatások összesen 402 millió forintra rúgnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától négy, a migránsok jogi és egyéb védelmét célzó témakörben kapott támogatást a Helsinki Bizottság 17,1, 18,9, 51,3, illetve 10,6 millió, összesen mintegy 98 millió forint értékben.

Ami pedig a Transparency Internationalt (TI) illeti: a szervezetnek tavaly összesen mintegy 140 milliós bevétele volt, ebből 1,1 millió származott az egyszázalékos felajánlásokból és 18,1 millió egyéb adományokból, önkéntes munkából. A TI bevételeinek többsége, 63,4 millió forint konkrétan külföldről érkezett, de a belföldi, 47,5 milliós, a központi költségvetésből származó támogatás háttere is messzebb nyúlik az ország határainál.

A hazai mellett ezen a címen szerepelnek ugyanis a külföldi költségvetések, egyszázalékos felajánlások is, így a brit, a francia, a holland, a norvég, a svéd nagykövetségek, az EU és a Norvég Finanszírozási Alap támogatásai. Az összesen 63,4 milliós külföldi támogatást biztosítók között újra Soros bizonyult a legbőkezűbbnek, az általa alapított Open Society Institute ugyanis közel 38 millió forintot adott a TI-nek, miközben annak anyaszervezete, a Transparency International Secretariat „csak” 17,2 millió forint támogatást nyújtott.

Karakter

A Fidesz karaktergyilkossági kísérletének nevezte a Népszavának Szél Bernadett, az LMP jelenleg egyedüli vezetője, hogy a Magyar Idők a politikus Facebook-bejegyzését ismertette, miszerint nem 2002-ben, hanem már 16 évesen Soros-ösztöndíjat nyert. Szél 2002-ben a Soros által támogatott Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület emberi jogi szervezet programvezetője lett.

magyaridok.hu
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó