Futball Európa-bajnokság: a TEK "mindenre" fel van készülve
A Terrorelhárítási Központ egyik munkatársa is Franciaországba utazik a magyar futball-válogatottal a hétvégén kezdődő Európa-bajnokságra - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet főigazgatója. Hajdu János azt tanácsolja a szurkolóknak, minden előírást tartsanak be, ugyanis a terrorfenyegetettség mellett sztrájkok is nehezítik ott az életet.
2016. június 6. 11:16

Magyar rendőrök is fogják segíteni a szurkolókat Párizsban, a TEK pedig terrorellenes koordinátort küld a magyar csapattal, aki a párizsi központ és a magyar sportvezetés között közvetít - mondta el az InfoRádiónak Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója.

„Franciaországban eléggé megváltozott a helyzet. Nemcsak a terrorfenyegetettséggel kell számolni, hanem a sztrájk miatt belpolitikai problémákkal is. Tehát a következő egy hónap nagyon nehéz időszak lesz” – hívta fel a figyelmet Hajdu János.

Hozzátette: a TEK-nek nyilván nem ennek a megoldása a feladata, hanem az, hogy ha a magyar csapatot, az Eb-t vagy bármely más csapatot terrorfenyegetettség éri, akkor a csapattal utazó koordinátor online tud közvetíteni a párizsi irányítóközpont és a magyar sportvezetés között. Így a leghamarabb és a legjobb döntést tudják meghozni.

 

A TEK főigazgatója hangsúlyozta, hogy a rendezvényt a franciák biztosítják, így az ő dolguk a védelem, ők adják a szükséges biztonsági személyzetet is ehhez. A katonasággal, rendőrséggel együtt több mint 90 ezren vigyáznak majd a rendezvényre.

A TEK-esek pedig azért lesznek a magyar csapattal, hogy amennyiben fenyegetettség, esetleg támadás történik, a legtöbb információt a leggyorsabban, legpontosabban tudják szolgáltatni. Azt is jelezte, hogy amennyiben a magyar csapat esetleges evakuálása csak úgy lenne megoldható, akkor a szükséges egyeztetések után, a belügyminiszter utasítására akár külön egység is a helyszínre mehetne.

A nemzeti 11 mellett szurkolók is kiutaznak az Eb-re. A magyar szurkolók biztonságával a helyi hatóságok foglalkoznak majd, de a magyar rendőrségnek is lesz delegáltja a párizsi irányítóközpontban és magyar rendőrök is fognak szolgálatot teljesíteni azokon a közterületeken, ahol magyar szurkolók felbukkanása várható.

De elsősorban a francia hatóságok dolga, hogy megvédje a magyar szurkolókat – hangsúlyozta Hajdu János.

„Ha már ajánlanom kell, a legfontosabb az, amit tanácsolok a szurkolóknak: tartsák be azokat a biztonsági előírásokat, amelyeket a francia rendészeti szervek meghatároznak. Itt elsősorban a szurkolói zónákba és a stadionokba való be- és kiléptetésről van szó, valamint az ottani viselkedésről. Ez azért nagyon fontos, mert ha bárhol bekövetkezik bármilyen rendkívüli esemény, akkor a lehető legnagyobb fegyelmezettséggel kell az utasításokat végrehajtani, hiszen hatalmas tömegek evakuálásáról van szó. Ha itt pánik tör ki, nem úgy hajtják végre a francia hatóságok utasítását, abból komoly baj lehet” - hívta fel a figyelmet.

Ezen kívül érdemes szerinte a stadionokban és a szurkolói zónákban érkezés után rögtön megnézni, hogy baj esetén hol lehet a leghamarabb elhagyni a helyszínt.

A francia hatóságokat a háttérből támogatja a TEK: az összes szükséges titkosszolgálati információt haladéktalanul át tudják adni a franciáknak, most is 24 órás napi kapcsolatban vannak a belgákkal, franciákkal angolokkal, németekkel. Ugyanakkor a főigazgató szavai szerint szerint nem túl megnyugtató, hogy az ukrán határon egy fegyverekkel, robbanóanyagokkal megrakott gépkocsit fogtak el francia elkövetővel, aki Franciaországba indult.

„Próbálok optimista maradni, de nagyon nehéz. Mi Mindenre fel vagyunk készülve, azt gondolom, a francia hatóság is. Nagyon bízom benne, hogy rendkívüli esemény nélkül fog eltelni ez a sportesemény” - mondta Hajdu János.

InfoRádió
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó