Teleki Pál Érdemérmet kapott Szalai Attila
A nemzeti összetartozás napján átadták Budapesten a Teleki Pál Érdemérmeket. Az idei kitüntetettek között volt Szalai Attila polonista, egykori diplomata, közíró, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) külsős munkatársa.
2016. június 7. 12:52

A trianoni békediktátum aláírásának 96. évfordulóján megemlékezést tartott a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Írószövetség. Dr. Juhász György irodalomtörténész-hungarológus, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főmunkatársa előadásában a határon túlra rekedt magyarság szemszögéből világította meg az elmúlt közel száz esztendő történéseit. Az emlékesten Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át a Teleki Pál Érdemérmeket, a kitüntetett személyek magyarságszolgálata elismeréseként.

„Minden kitüntetett személyre jellemző, hogy kapcsolatot teremt érték alapon, a nemzeti érdek mentén és egy keresztény magyar jövendő érdekében. Erről nem mondhatunk le, ez az őseinknek az akarata, öröksége. Jó érzés látni, tudni azt, hogy nagyon sok ilyen közösség van, mint a búvópatak, úgy van jelen itt a Kárpát-medencében” – fogalmazott Lezsák Sándor.

Idén Teleki Pál Érdemérmet vehetett át Dr. Fekete Gyula közgazdász, a Százak Tanácsa tagja, J. Király István, az egykori Magyar Felsőoktatás főszerkesztője, Szalai Attila, Szeredi Pál közíró, újkortörténész, a népi mozgalom és jeles képviselőinek kutatója, valamint Szanyi Mária, felvidéki néprajzkutató, a Kincskereső mozgalom elindítója.

A Teleki Pál Érdemérmeket tizedik alkalommal adták át a magyar örökség elszánt védelmezőinek, elismerve értékteremtő munkájukat, s őrizve ezzel Teleki Pál szellemi örökségét, erkölcsi helytállását.

gondola/hirek.sk
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó