Rétvári Bence: Magyarország családbarát országgá válik
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint egyre többen érzik, hogy Magyarország igyekszik családbarát országgá válni.
2016. június 11. 12:18

Rétvári Bence a Családháló internetes portál díjátadó ünnepségén szombaton Budapesten úgy fogalmazott, a Családháló.hu és a kormány célkitűzései hasonlóak: segíteni a családokat, hogy minél otthonosabban érezzék magukat az országban.

Az államtitkár azokról a kormányzati intézkedésekről beszélt, amelyek sikeresen hárítják el az akadályok egy részét a családalapítás, a gyermeknevelés elől. Ilyen intézkedés volt a családi típusú adózás, az ingyen tankönyv, valamint az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetés bevezetése.

Ezekkel a döntésekkel elválasztották a szociálpolitikát és a családpolitikát, hogy ne szociális juttatásként járjanak a szegény családoknak ezek a lehetőségek, hanem alanyi jogon szinte minden család megkapja, ugyanúgy mint például a gyest vagy a családi pótlékot, új nevén iskoláztatási támogatást - mondta az államtitkár.

Az eredmények pedig már el is kezdtek megmutatkozni, hiszen az utóbbi években 1,34-ről 1,41-re nőtt a termékenységi arányszám, 2014-ben 3,2 százalékkal több gyerek született, mint korábban, ezen kívül nő a házasságkötések, és csökken a válások, valamint a művi terhesség-megszakítások száma - sorolta az eredményeket, hozzátéve, úgy tűnik, egyre többen bíznak a jövőben és a célok nem elérhetetlenek.

Rétvári Bence azt is mondta, a családpolitika nemcsak gazdasági intézkedéseket jelent, hanem a munka és család egyensúlyának megteremtését, és a családbarát szemléletmód erősítését is. Ezt segíti a munkahelyvédelmi akcióterv, amely eddig már több mint 30 ezer anyának segített visszamenni dolgozni szülés után, valamint a Nők 40 program, a "nagymamanyugdíj", amelynek köszönhetően 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek a nők.

"Mindezek csak számok", sehol sem csak azért születnek gyerekek, mert széleskörű a családtámogatások rendszere, hanem azért, mert az emberekben van egy "életigenlés", a családok hisznek a jövőben. A kormány csak hozzátehet ehhez, segíteni tud - jelentette ki.

A rendezvényen negyedik alkalommal adták át a Családháló-díjakat a gyermekvállalásért, gyermeknevelésért, a gyermekek egészségéért tevékenykedő szakembereknek, intézményeknek. A díjat idén négy intézményi, szülészet, bölcsőde, óvoda, családi napközi, és hat egyéni, bölcsődei kisgyermeknevelő, óvónő, kórházi gyermekorvos, kórházi gyermekápoló, házi gyermekorvos és védőnő kategóriában adták át az online magazin olvasóinak jelölései és szavazatai alapján. Emellett mindkét kategóriában különdíjakat is kiosztottak.

MTI
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó