Eddig nem találtak magyar áldozatot Orlandóban
Az eddigi információk alapján a halálos áldozatok között nincsenek magyarok – mondta helyi idő szerint vasárnap az MTI-nek Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet.
2016. június 13. 08:01

Továbbra is folyik az Egyesült Államok történetének legvéresebb lövöldözésében életüket vesztettek azonosítása.

Továbbra is folyik az Egyesült Államok történetének legvéresebb lövöldözésében életüket vesztettek azonosítása, azonban az eddigi információk alapján a halálos áldozatok között nincsenek magyarok – mondta helyi idő szerint vasárnap az MTI-nek Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet.

A magyar diplomáciai képviselet folyamatosan kapcsolatban áll a floridai és az orlandói hatóságokkal. Ez utóbbiak azt jelezték, hogy zajlik az áldozatok azonosítása, többet nem tudnak mondani – tette hozzá.

Az Orlando városának honlapján szereplő listán egyelőre továbbra is csak az eddig azonosított hét személy neve szerepel.

A nagykövetség azt is jelezte, hogy Áder János köztársasági elnök részvétet nyilvánító levelét továbbították a Fehér Házba.

Vasárnapra virradó éjszaka a Pulse nevű orlandói melegbárban egy 29 éves férfi válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Mielőtt a kiérkező rendőrök és különleges egységek agyonlőtték, ötven embert megölt és ötvenhármat megsebesített.

Ez az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegmészárlása.

Az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként

“Az Iszlám Állam egyik harcosa hajtotta végre azt a fegyveres támadást, amelyet az amerikai Florida tagállambeli Orlando városában egy melegbár ellen irányult, s mely több mint 100 halottat, vagy sebesültet hagyott hátra” – mondja a dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség.

David Procopio, a Massachusetts állami rendőrség szóvivője szerint a rendőrség által agyonlőtt merénylő, az Omar Mateenként azonosított férfi a lövöldözése során az IÁ-nak fogadott hűséget.

Ugyanakkor Bill Nelson floridai szenátor szerint az IÁ azon állítását, hogy a terrorszervezet áll a támadás hátterében, még nem erősítették meg. “AZ IÁ hírügynöksége éppen kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt állítja, hogy ők a felelősek. Ezt még nem erősítették meg. Meglátjuk, milyen kapcsolatok állnak fenn, amikor majd megismerjük a részleteket” – tette hozzá.

Korábban a szenátor újságírók előtt bejelentette: a biztonsági őrként dolgozó Mateen ismételten azt állította, hogy kapcsolatban áll az IÁ-val. A szenátor az amerikai hírszerzés előzetes értesüléseire hivatkozott.

A nap folyamán megjelent a terrorszervezethez köthető egyik Twitter-fiókon Mateennek az állítólagos fényképe.

Az IÁ szimpatizánsai üzenetekben méltatták a támadás elkövetését.

Amerikai tisztségviselők: nincs bizonyíték 

Habár az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet magára vállalta az Egyesült Államok történetének legvéresebb lövöldözésének számító orlandói támadást, amerikai tisztségviselők közölték, nem találtak bizonyítékot arra, hogy közvetlen kapcsolat állna fenn az ötven halálos áldozatot követelő merénylet és a szélsőséges iszlamisták között.

Az FBI egyik tisztje szerint előfordulhat, hogy a férfi az Iszlám Állammal szimpatizált. A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy további vizsgálódásra van szükség ahhoz, hogy a radikális iszlamizmushoz fűződő, esetleges kapcsolatról bármit mondhassanak.

A nyomozást jól ismerő, három másik amerikai tisztségviselő azt mondta, eddig nem találtak az Iszlám Állam vagy más militáns csoport és a merénylet közötti közvetlen kapcsolatra utaló bizonyítékot.

“Az eddigi ismereteink szerint (a merénylő) az első közvetlen kapcsolatot a mészárlás idején létesítette azzal, hogy esküt tett (az Iszlám Államnak)” – mondta egy terrorellenes ügyekben illetékes tisztségviselő utalva arra, hogy a gyanúsított felhívta az amerikai segélyhívószámot és a telefonban hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezetőjének.

Az amerikai hírszerzés egyik munkatársa úgy vélte, nem volt váratlan, hogy a terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, tekintve, hogy a csoport komoly vereségeket és veszteségeket szenvedett el Irakban és Szíriában is. “Az a tény, hogy az Iszlám Államhoz kötődő egyik honlap dicsérte (a támadást), nem jelent semmit” – mondta. “Hazai pályán vesztésre állnak, és nem meglepő, ha valamiféle fordulatos győzelemre várnak” – tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap leszögezte, terror- és gyűlöletcselekmény történt. Hangsúlyozta, az FBI minden eszközzel azon dolgozik, hogy megállapítsa, szélsőséges csoport inspirálta-e az elkövetőt.

Mateen a világ legnagyobb biztonsági cégénél dolgozott

2007 óta a világ legnagyobb biztonsági cégének számító G4S-nél állt alkalmazásban Omar Mateen, az ötven halálos áldozatot követelő orlandói lövöldözés elkövetője, és a férfi hivatalból hordott magánál fegyvert – közölte helyi idő szerint vasárnap a vállalat szóvivője.

A 29 éves Mateen biztonsági őrként dolgozott, és múlt héten két fegyvert is vásárolt magának legálisan. Ezt a fegyvervásárlásokat ellenőrző országos hivatal is megerősítette.

Floridában az Egyesült Államok egyik legmegengedőbb törvénye van életben: a fegyvervásárláshoz nem kell engedély, csak regisztráltatni kell az adott fegyvert.

Rendőrségi források szerint a merénylőnél a mészárlás helyszínén, Orlando egyik melegbárjában egy félautomata géppisztolyt és egy kézifegyert is találtak, miután a különleges egységek tagjai agyonlőtték.

Omar Mateen afgán szülők gyermekeként New York-ban született. Apja egy korábbi afgán tisztségviselő állítása szerint többször is szerepelt egy erősen Amerika-ellenes, a tálibokkal szimpatizáló televízió beszélgetős műsorában.

Az elkövető apja az NBC televízióban azt nyilatkozta, hogy a fia nem volt vallásos, és cselekedetét a homofóbia motiválhatta. Elmesélt egy történetet, miszerint Omar teljesen kikelt magából, amikor egyszer az utcán meglátott egy csókolózó meleg párt.

A merénylő természetéről ellentmondásos információk láttak napvilágot. Az orlandói mecset imámja úgy nyilatkozott a szertartásokon rendszeresen a kisfiával részt vevő férfiról, hogy csendes és békés embernek tűnt, aki nem barátkozott senkivel az imákat követően.

Sitora Yusufiy, Mateen volt felesége azt mondta, a férfi érzelmileg és mentálisan instabil volt, erőszakos természetű, ugyanakkor rendőr szeretett volna lenni. Az asszony a CNN amerikai hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a négy hónapig tartó viharos házasságból családtagjai “mentették ki”.

Korábban már kihallgatták Mateent

Ron Hooker, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) floridai regionális vezetője azt mondta, munkatársai 2013-ban és 2014-ben kihallgatták a férfit. Első alkalommal munkatársai jelentették be a rendőrségen, mert a munkahelyén radikálisnak ítélt kijelentéseket tett.

Az FBI azonban nem talált arra utaló nyomot, hogy Mateennak kapcsolatai lettek volna dzsihadista terrorszervezetekkel.

Egy évvel később arról faggatták, hogy ismerte-e Moner Mohammed Abusalhát, azt az amerikai öngyilkos merénylőt, aki 2014-ben egy robbanóanyagokkal megrakott teherautóval nekihajtott az egyik kormányzati épületnek Szíriában. Kiderült, hogy Mateen és Abusalha ugyan ismerte egymást, de csak futólag, és semmiféle kapcsolat nem volt köztük.

Az FBI nem tartotta megfigyelés alatt Mateent.

Az amerikai muszlimok és politikusok is elítélik a mészárlást

Az amerikai muszlimok közösségeinek ernyőszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) élesen és határozottan elítélte helyi idő szerint vasárnap az ötven halálos áldozatot követelő orlandói lövöldözést. Amerikai politikusok szintén elítélték a támadást, és részvétüket nyilvánították a halottak és sebesültek családtagjainak.

A CAIR vezetője leszögezte: az orlandói gyilkos nem képviseli a muszlim vallást, elhatárolódnak tőle. “Ez egész egyszerűen a gyűlölet bűncselekménye, a leghatározottabban elítéljük. Nem adjuk meg magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek” – fogalmazott Awad. A CAIR floridai regionális vezetője, Rasha Mubarak, hasonló tartalmú közleményt adott ki.

Az amerikai politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált a történtekre: még vasárnap a kora reggeli órákban közzétette első Twitter-bejegyzését, amelyet a nap folyamán még kettő követett.

“Mikor lesz ennek vége, mikor leszünk végre kemények, okosak és éberek?” – kérdezte a milliárdos üzletember. Utolsó bejegyzésében pedig azt írta: “Örömmel venném a gratulációkat, mert igazam volt a radikális iszlám terrorizmus ügyében, de nem akarok gratulációkat, én csak keménységet és éberséget akarok. Okosnak kell lennünk” – írta Trump.

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje mikroblogjában – Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlóan – terrorcselekménynek nevezte a mészárlást, de nem bocsátkozott kommentárokba. Azt írta: amíg a további információkra várakozik, imádkozik e “szörnyű cselekmény érintettjeiért”.

Bernie Sanders, Hillary Clinton még mindig versenyben lévő vetélytársa a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben, ugyancsak elítélte a mészárlást.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, majd később egy televíziós interjúban azt mondta: “Amerika háborúban áll az iszlamista terroristákkal”.

Joe Biden alelnök szintén részvétét nyilvánította, és szóvivője közleményben szögezte le, hogy az alelnöki hivatal is szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Amerikát nemcsak megrázta, hanem cselekvésre is késztette a tragédia: Orlandóban hosszan kígyózó sorokban várakoznak az emberek, hogy vért adhassanak a sebesülteknek, máris több millió dollárnyi adomány gyűlt össze az áldozatok családjának megsegítésére, és nemcsak a Fehér Háznál és a Capitoliumon lobog félárbocon a nemzeti zászló, hanem vasárnap este New York város emblematikus épülete, az Empire State Building is feketébe burkolódzott, azaz egyáltalán nem volt kivilágítva.

Együttérzésüket fejezték ki a világ vezetői is

Mások mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Joachim Gauck német államfő, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ferenc pápa is együttérzését fejezte ki a támadás miatt.

Ban Ki Mun mély együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak és szolidaritásáról biztosította Washingtont és az Egyesült Államok egész lakosságát.

Hollande elítélte az iszonyatos vérengzést. Szavai szerint ebben a nehéz helyzetben Franciaország és a franciák teljes támogatásáról biztosította az amerikaiakat és Washingtont.

A német államfő Obamának küldött részvétnyilvánító táviratában úgy fogalmazott, mélyen megrázta a sok áldozatot követelő, “embereket semmibe vevő” merénylet. Aligha lehet egy ilyen cselekedet horderejét felmérni, mind emberileg, mind politikailag – írta Gauck.

Az egyesült államokbeli Orlandóban órákkal korábban történt lövöldözés ügyében nyomozó bombaszakértők egy lakóház előtt az Orlandótól 190 kilométerre délre fekvő floridai Fort Pierce-ben 2016. június 12-én. Az afgán szülőktől New Yorkban született, 29 éves Omar Mateent, aki a floridai Pulse Orlando melegbárban lövöldözött és túszokat ejtett, lelőtték az épületet megrohamozó rendőrök.  (MTI/AP/Alan Diaz)

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Steffen Seibert Twitter-oldalán azt írta, mélységesen megrázta az orlandói lövöldözés. “Gyászoljuk a halottakat és gondolatban a sebesültek családjaival vagyunk” – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Barack Obama amerikai elnöknek és az Egyesült Államok egész népének együttérzését fejezi ki – közölte a Kreml sajtóosztálya. “A részvétnyilvánító üzenetben az orosz államfő hangsúlyozta, Oroszországban osztoznak azok fájdalmán és gyászán, akik elvesztették szeretteiket s rokonaikat ennek a barbár bűntettnek a következtében, s remélik a sebesültek mielőbbi felépülését” – derül ki a közleményből.

“Az iszonyat és elítélés legmélyebb érzését” fejezte ki Ferenc pápa a merénylet kapcsán – közölte a szentszék vasárnap. A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi azt mondta: a katolikus egyházfő elítéli a “gyilkos ostobaságot s az értelmetlen gyűlöletet”. A pápa “imával s részvéttel” csatlakozik az áldozatok családjaihoz és a sebesültekhez – tette hozzá.

MTI
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó