Megállapodást írt alá az Emmi és a NOE
A családok jólétét szolgálja a jövő évi büdzsé, amely az adócsökkentés, a családok támogatásának és az otthonteremtésnek a költségvetése.
2016. június 15. 16:23

Novák Katalin erről szerdán Budapesten beszélt, miután stratégiai megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nevében Kardosné Gyurkó Katalinnal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökével.

Novák Katalin az aláírás után úgy fogalmazott, a NOE már régóta rendkívül fontos partnere a kormányzatnak, a kapcsolat eddig is nagyon aktív volt közöttük, a megállapodás aláírásával most intézményesítik az együttműködést.

Kitért a 2017-es költségvetés családokat érintő intézkedéseire is: a 15 százalékra csökkentett személyi jövedelemadóra (szja), a családi típusú adózásra, az első házasok adókedvezményére, az otthonteremtési támogatásra és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére.

A családi típusú adózásról azt mondta, ennek lényege, hogy a szülők a munkával megkeresett jövedelmüknek minél nagyobb részét tudják megtartani és a gyerekeikre fordítani. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon egy átlagos jövedelmű, háromgyerekes családnak tulajdonképpen nem kell szja-t fizetnie, havi nettó megtakarításuk 99 ezer forint lehet.

Háromnál több gyermek esetében ez az összeg gyerekenként 33 ezer forinttal növekszik havonta, tehát egy négygyerekes családban 132 ezer forintos havi nettó megtakarítás is lehetséges.

Bővül a családi típusú adózás

Az államtitkár közölte, a családi típusú adózás jövőre tovább bővül, nő ugyanis a kétgyerekesek adókedvezménye, január elsejétől már havonta nettó 30 ezer forintot tudnak megspórolni ezek a családok.

Kiemelte, a családi típusú adózás már a várandósság 91 napjától igénybe vehető és megosztható a szülők között.

Novák Katalin megemlítette az első házasok adókedvezményét is, amelyet egyre többen ismernek, 2015-ben húszezren vették igénybe, az idei év első négy hónapban pedig 13500-an igényelték a havi ötezer forintos adókedvezményt.

Az otthonteremtésről szólva hangsúlyozta, erre 2017-ben az eddigieknél lényegesen több pénz, mintegy 200 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az új építésű ingatlanok értékesítésénél 27 százalékról 5 százalékra csökkentették az áfakulcsot, építkezés esetében pedig visszaigényelhető az áfa ötmillió forintig.

Megszűnik a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet

Az államtitkár kérdésre válaszolva beszélt a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról is. Elmondta, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet megszűnik, jogutódja az Emmi lesz, amely az intézetben végzett tevékenységeket átveszi. Átalakul az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság is, Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal jön létre, amely később beolvad majd a Magyar Államkincstárba.

Az átalakítás célja, hogy még hatékonyabb működés valósuljon meg azzal, hogy a lakosságot érintő pénzügyi folyósítások egy helyre kerülnek – tette hozzá.

NOE: 260 helyi szervezet, hetvenezer tag

A sajtótájékoztató után tartották a családszervezetek NOE által kezdeményezett konferenciáját, amelyen 14 civil szervezet képviseltette magát.

Novák Katalin a konferencia megnyitóján azt mondta, rendkívül fontos a kormánynak az a munka, amelyet a családszervezetek végeznek, a kormány nyitott a civil szervezetektől érkező észrevételekre, javaslatokra, hiszen mindannyian azért dolgoznak, hogy Magyarország családbarát országként működjön.

Úgy fogalmazott, napjainkban nem evidens mindenhol, hogy a család olyan érték, amire építkezni kell, ezért Európában mindenhol nagy szükség van a civil szervezetek hangjára. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy nemzetközi szinten is keressék a partnereket és hallassák a hangjukat.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke bemutatta a csaknem harminc éve működő szervezetet, amelynek 260 helyi szervezete van hetvenezer taggal. Elmondta, a szervezet nemcsak a nagycsaládosok, hanem minden család érdekeit képviseli. A konferenciát azért rendezték meg, mert úgy gondolják, szükséges erősíteni a családokkal foglalkozó civil szervezetek közötti kapcsolatot.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó