Gyűlöletkampány Magyarország ellen
Amerikai Népszava: Ma este tehát hajrá, Ausztria!
Az európai futballporondra 44 év után győzelemmel visszatérő magyar labdarúgó-válogatottat méltatta a nemzetközi sajtó, a szakma és a hazai szurkolók, miközben a magyar közélet egyes szereplői helyenként becsmérlően, lekezelő stílusban kommentálják az osztrákok felett aratott sikert. Az ellendrukkerek visszatérő „érve”, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kisajátítja majd a győzelmet. Néhányan egyenesen diktatúrát vizionáltak és a labdarúgók teljesítményét is ócsárolták.
2016. június 16. 08:56

Éjszakába nyúló ünneplést rendeztek a magyar futballszurkolók az osztrákok legyőzése után, éneklő, zászlót lengető emberek vonultak az utcákra Budapesten és az ország számos településén.

Ugyanakkor nem mindenki érezte magáénak a sikert, a közösségi portálokon és egyes médiumokban folytatódott a mérkőzés előtti hangulatkeltés, amelynek visszatérő eleme, hogy a magyar futball sikereinek nem lehet örülni, mert azok Orbán Viktort és kormányát erősítik.

„Döbbenten, dermedt lélekkel figyeltem, ahogy ma a szerencsétlen magyar nép szinte egy emberként térdelt le a diktátor lába elé. Mert bizony ezt tették, amikor a ma esti, pitiáner és érdemtelen focigyőzelmet éltették” – írta Facebook-profilján Dániel Péter ügyvéd, a botrányos akcióiról elhíresült, azóta már Izraelbe kiköltözött baloldali aktivista.

Bejegyzését úgy folytatta: „Hitetlenkedve figyeltem, ahogy eddig általam értelmes embernek, karakán, kritikus demokratának tartott egyének is eksztázisban ünnepelték ezt a szar magyar focit. A magyar nép megérdemli a sorsát. A diktátor pedig gúnyos mosollyal figyeli ostoba alattvalóit…”

A Magyarország–Ausztria meccs előtt az Index internetes lap rendezett szavazást azzal a felhívással, hogy „ne félje bevallani, ha a magyar válogatott ellen szurkol.”

A voksolást magyarázó cikk kizárólag politikai szempontokkal igyekezett irányt mutatni a szavazáshoz. A cikk szerzője, Tóth Gergely úgy véli: „Harminc éve nem voltunk világversenyen, meg a nemzeti érzésnek felül kell emelkednie a politikán, mégis sokan vannak, akik úgy érzik, annak ellenére, hogy nagyon jó lenne végre-valahára átélni már valami tényleg autentikus, tényleg katartikus, tényleg össznépi sikert, végső soron minden egyes Eb-pont a fideszes elit hamis önigazolását szolgálja.” Szerinte igazolja a lepusztuló kórházak szomszédságában emelkedő üres stadionokat, a fideszes hűbérben lévő semmirekellő klubokat, a közpénzből költekező futballoligarchákat.

Orbán Viktorról azt írta, hogy „ő maga a magyar futball, egész önképét futballfrázisokból építi fel, a háza végébe stadiont emeltetett, fiából profi focistát akart faragni.” Végül azzal biztatta az olvasókat, hogy „bár a nyilvánosság előtt sokszor nem vállalható, 2016 Magyarországán mégis méltányolható, ha valaki a válogatott ellen szurkol.”

Ennél is tovább ment az Amerikai Népszava internetes kiadása. „Azt kívánjuk, hogy ahányszor pályára lép ez a csapat, 10-0-ra kapjon ki. Nem azért, mert nem szeretjük Magyarországot, hanem azért, mert szeretjük. A diktatúrák a sportsikerekkel hosszabbítják meg létüket. Ma este tehát hajrá, Ausztria és azt várjuk, hogy minél előbb essenek ki, hogy Orbán megszégyenülve, és ne diadalittasan térjen haza.” Szerintük ennek a csapatnak a sikere nem a magyar nép, hanem a kormányfő sikere lenne, a játékosok pedig a miniszterelnökért játszanak.

– Ebben a csapatban a magyar adófizetők több száz milliárd forintja van, a stadionokkal együtt, amelyeket Orbán a magyar nép megkérdezése nélkül, saját elhatározásából épít, mert neki ez a hobbija. Ezek a stadionok a diktatúra jelképei – állítja a cikkíró.

A Klubrádió is megszavaztatta hallgatóit a magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése kapcsán a minap. A kérdésben sommás állítást megfogalmazó balliberális kötődésű médium azt tudakolta a közönségtől, hogy „mindazoknak a körülményeknek a fényében, amit a jelenlegi kormányzat focimániájáról, illetve a foci ellen tett lépéseiről tudunk, tudunk-e tiszta szívvel drukkolni a magyar csapatnak, vagy ezt a drukkolást valamilyen módon befelhőzik a körülmények?”

A rádió szerint a hallgatók 88 százaléka nemmel voksolt, vagyis ennyien nem tudnak tiszta szívvel szurkolni a nemzeti csapatnak.

Farkasházy Tivadar szerdán a Facebookon és a Mandiner.hu-nak is cáfolta, hogy örömmel töltené el, ha a magyar csapat vereséget szenved, amint azt az atv.hu egy korábbi, a televíziónak adott nyilatkozatára alapozva állította.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a humorista úgy fogalmazott: „Mindig a magyaroknak drukkolok, természetesen. Viszont van egy másik énem is. Ha kikapunk, azzal vigasztalom magamat, hogy Orbán Viktornak szereztünk egy rossz napot.”

A Mandiner.hu feltette a kérdést: bánja-e, hogy a győzelem után Orbán Viktornak is jó napja van, de erre Farkasházy nem tudott válaszolni.

magyaridok.hu
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó