Segélyszervezet szakítja meg kapcsolatait az EU-val
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű humanitárius szervezet nem fogad el többé adományokat az Európai Uniótól, illetve az uniós tagállamoktól, mert nem ért egyet az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatását célzó EU–török migrációs egyezménnyel – derül ki a segélyszervezet tegnapi közleményéből. Az MSF szerint ez „jelzés az EU embertelen eljárása s erőfeszítései ellen, hogy a menekülteket és szenvedésüket távol tartsák az európai partoktól”.
2016. június 18. 08:29

– Három hónappal az EU–török alku hatálybalépését követően, amit az európai kormányok sikerként próbálnak tálalni, a menedékkérőket továbbra is kiutasítják, s kénytelenek megfizetni ennek az embertelen politikának az árát – olvasható a közleményben. Az EU–török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaszállítják Törökországba, de csak menedékkérelmük megvizsgálását követően, ha elutasítják azt, emlékeztetett az MTI. Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg több mint 8000 menekült vesztegel, köztük számos, kíséret nélkül utazó kiskorú is.

Az MSF szerint a migránsok hónapokig kénytelenek nyomorúságos körülmények között élni a túlzsúfolt befogadó- és regisztrációs központokban. Jérôme Oberreit, az MSF főtitkára bírálta az Európai Bizottság legutóbbi javaslatát is, amelynek értelmében nagyrészt „lemásolnák” az EU–török megállapodást, s ennek megfelelő alkukat kötnének több mint 16 afrikai és közel-keleti állammal. Oberreit kijelentette, az EU nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy embereknek menedéket adhasson, hanem hogy lehetőség szerint sikeresen távol tartsa őket. Az MSF adatai szerint a segélyszervezet 92 százalékban magánadományokból fedezi a tevékenységét, tavaly a központi EU-intézmények 19 millió euróval, míg az uniós tagállamok 37 millió euróval támogatták a szervezetet.

– Méltó körülményeket kell biztosítani a háború elől menekülő embereknek, és garantálni kell számukra a menedékhez való jogot – hangsúlyozta tegnap az ENSZ főtitkára is. Ban Ki Mun tegnap Görögországba utazott; látogatásának célja, hogy személyes benyomást szerezzen annak a mintegy 60 ezer menekültnek a helyzetéről, akik a dél-európai országban tartózkodnak.

Magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • A páholyok mögött...
  Hálózatok, köztük a szabadkőművesség, nem a főszereplők, ők csupán „fegyverek”, de nekünk a fegyvert tartó kéz, és főként e „láthatatlan kéz” gazdájának pontos azonosítása a feladatunk, hogy mindenki számára világos legyen az évezredek óta tartó létrontásuk lényege.
MTI Hírfelhasználó