Segélyszervezet szakítja meg kapcsolatait az EU-val
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű humanitárius szervezet nem fogad el többé adományokat az Európai Uniótól, illetve az uniós tagállamoktól, mert nem ért egyet az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatását célzó EU–török migrációs egyezménnyel – derül ki a segélyszervezet tegnapi közleményéből. Az MSF szerint ez „jelzés az EU embertelen eljárása s erőfeszítései ellen, hogy a menekülteket és szenvedésüket távol tartsák az európai partoktól”.
2016. június 18. 08:29

– Három hónappal az EU–török alku hatálybalépését követően, amit az európai kormányok sikerként próbálnak tálalni, a menedékkérőket továbbra is kiutasítják, s kénytelenek megfizetni ennek az embertelen politikának az árát – olvasható a közleményben. Az EU–török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaszállítják Törökországba, de csak menedékkérelmük megvizsgálását követően, ha elutasítják azt, emlékeztetett az MTI. Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg több mint 8000 menekült vesztegel, köztük számos, kíséret nélkül utazó kiskorú is.

Az MSF szerint a migránsok hónapokig kénytelenek nyomorúságos körülmények között élni a túlzsúfolt befogadó- és regisztrációs központokban. Jérôme Oberreit, az MSF főtitkára bírálta az Európai Bizottság legutóbbi javaslatát is, amelynek értelmében nagyrészt „lemásolnák” az EU–török megállapodást, s ennek megfelelő alkukat kötnének több mint 16 afrikai és közel-keleti állammal. Oberreit kijelentette, az EU nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy embereknek menedéket adhasson, hanem hogy lehetőség szerint sikeresen távol tartsa őket. Az MSF adatai szerint a segélyszervezet 92 százalékban magánadományokból fedezi a tevékenységét, tavaly a központi EU-intézmények 19 millió euróval, míg az uniós tagállamok 37 millió euróval támogatták a szervezetet.

– Méltó körülményeket kell biztosítani a háború elől menekülő embereknek, és garantálni kell számukra a menedékhez való jogot – hangsúlyozta tegnap az ENSZ főtitkára is. Ban Ki Mun tegnap Görögországba utazott; látogatásának célja, hogy személyes benyomást szerezzen annak a mintegy 60 ezer menekültnek a helyzetéről, akik a dél-európai országban tartózkodnak.

Magyaridok.hu
  • Karácsony Kommün
    Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
  • A populista, akit Brüsszel szeret
    Brüsszel irtózik a populizmustól. A demokratákat sorra címkézi a populista jelzővel. De az infantilis populizmust, amelyet Brüsszel bábjai gyakorolnak, kedveli.
MTI Hírfelhasználó