Fiatal nőt választott meg az Örök Város
Új generációs mozgalom politikusa győzött Rómában
A rendszerellenes 5 Csillag Mozgalom politikusa nyerte meg az önkormányzati választások második fordulóját Olaszország fővárosában vasárnap.
2016. június 21. 08:27

„Először a történelem során Rómát női polgármester vezeti. Egy olyan korban, amelyben az egyenlő lehetőségek még délibábnak tűnnek. Én minden római polgármestere leszek. Visszaállítom a törvényességet és az átláthatóságot a városi intézményekben. Velünk egy új korszak kezdődik” – mondta a 37 éves Virginia Raggi. A volt ügyvédnő neve néhány hónappal ezelőtt még ismeretlen volt, de sikeréhez nagyban hozzájárult a széles körű elégedetlenség. Az előző, kormánypárti főpolgármester, Ignazio Marino ugyanis tavaly kénytelen volt lemondani az őt érintő sorozatos botrányok miatt.

A felhatalmazott vezető hiánya mellett a közszolgáltatások is akadoztak: a tömegközlekedés és a szemétszállítás terén is fennakadások voltak a városban, amely ráadásul 13 milliárd eurós hiányt halmozott fel. A polgármesternek most súlyos strukturális problémákkal kell szembenéznie, számos elemző megkérdőjelezi képességeit ezek megoldása tekintetében.

Raggi és pártja mindenesetre új színt hozott az olasz politikába. „Az olasz politikai paletta egy hárompárti rendszerré vált, amelyben az 5 Csillag most a legnagyobb ellenzéki párt szerepét tölti be” – mondta Lorenzo Codongo közgazdász a The Local lap olasz kiadásának. Az 5 Csillag Mozgalom pártot egyébként 2009-ben alapította Beppe Grillo genovai humorista-színész, akit korábban kitiltottak a köztelevízióból, amiért kritikával illette az akkor kormányzó Olasz Szocialista Párt vezetőit.

Az alulról szerveződő mozgalom az addigi politikai elittel szemben foglal állást, és célja a két év múlva esedékes országgyűlési választásokon felvenni a harcot a kormánypárttal. Jó úton haladnak: vasárnap nemcsak Rómában, Torinóban is győzelmet tudtak aratni. A párt előretörését sokan Matteo Renzi miniszterelnök vereségének nevezték, ugyanis a kormányzó Demokrata Párt (PD) jelentősen alulmaradt az új generációs erővel szemben: csupán Milánóban és Bolognában nyertek jelöltjei. Renzi ennek ellenére úgy fogalmazott: az önkormányzati választás helyi döntés és nem a kormányról szól.

magyaridok.hu
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó