Fiatal nőt választott meg az Örök Város
Új generációs mozgalom politikusa győzött Rómában
A rendszerellenes 5 Csillag Mozgalom politikusa nyerte meg az önkormányzati választások második fordulóját Olaszország fővárosában vasárnap.
2016. június 21. 08:27

„Először a történelem során Rómát női polgármester vezeti. Egy olyan korban, amelyben az egyenlő lehetőségek még délibábnak tűnnek. Én minden római polgármestere leszek. Visszaállítom a törvényességet és az átláthatóságot a városi intézményekben. Velünk egy új korszak kezdődik” – mondta a 37 éves Virginia Raggi. A volt ügyvédnő neve néhány hónappal ezelőtt még ismeretlen volt, de sikeréhez nagyban hozzájárult a széles körű elégedetlenség. Az előző, kormánypárti főpolgármester, Ignazio Marino ugyanis tavaly kénytelen volt lemondani az őt érintő sorozatos botrányok miatt.

A felhatalmazott vezető hiánya mellett a közszolgáltatások is akadoztak: a tömegközlekedés és a szemétszállítás terén is fennakadások voltak a városban, amely ráadásul 13 milliárd eurós hiányt halmozott fel. A polgármesternek most súlyos strukturális problémákkal kell szembenéznie, számos elemző megkérdőjelezi képességeit ezek megoldása tekintetében.

Raggi és pártja mindenesetre új színt hozott az olasz politikába. „Az olasz politikai paletta egy hárompárti rendszerré vált, amelyben az 5 Csillag most a legnagyobb ellenzéki párt szerepét tölti be” – mondta Lorenzo Codongo közgazdász a The Local lap olasz kiadásának. Az 5 Csillag Mozgalom pártot egyébként 2009-ben alapította Beppe Grillo genovai humorista-színész, akit korábban kitiltottak a köztelevízióból, amiért kritikával illette az akkor kormányzó Olasz Szocialista Párt vezetőit.

Az alulról szerveződő mozgalom az addigi politikai elittel szemben foglal állást, és célja a két év múlva esedékes országgyűlési választásokon felvenni a harcot a kormánypárttal. Jó úton haladnak: vasárnap nemcsak Rómában, Torinóban is győzelmet tudtak aratni. A párt előretörését sokan Matteo Renzi miniszterelnök vereségének nevezték, ugyanis a kormányzó Demokrata Párt (PD) jelentősen alulmaradt az új generációs erővel szemben: csupán Milánóban és Bolognában nyertek jelöltjei. Renzi ennek ellenére úgy fogalmazott: az önkormányzati választás helyi döntés és nem a kormányról szól.

magyaridok.hu
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó