Fiatal nőt választott meg az Örök Város
Új generációs mozgalom politikusa győzött Rómában
A rendszerellenes 5 Csillag Mozgalom politikusa nyerte meg az önkormányzati választások második fordulóját Olaszország fővárosában vasárnap.
2016. június 21. 08:27

„Először a történelem során Rómát női polgármester vezeti. Egy olyan korban, amelyben az egyenlő lehetőségek még délibábnak tűnnek. Én minden római polgármestere leszek. Visszaállítom a törvényességet és az átláthatóságot a városi intézményekben. Velünk egy új korszak kezdődik” – mondta a 37 éves Virginia Raggi. A volt ügyvédnő neve néhány hónappal ezelőtt még ismeretlen volt, de sikeréhez nagyban hozzájárult a széles körű elégedetlenség. Az előző, kormánypárti főpolgármester, Ignazio Marino ugyanis tavaly kénytelen volt lemondani az őt érintő sorozatos botrányok miatt.

A felhatalmazott vezető hiánya mellett a közszolgáltatások is akadoztak: a tömegközlekedés és a szemétszállítás terén is fennakadások voltak a városban, amely ráadásul 13 milliárd eurós hiányt halmozott fel. A polgármesternek most súlyos strukturális problémákkal kell szembenéznie, számos elemző megkérdőjelezi képességeit ezek megoldása tekintetében.

Raggi és pártja mindenesetre új színt hozott az olasz politikába. „Az olasz politikai paletta egy hárompárti rendszerré vált, amelyben az 5 Csillag most a legnagyobb ellenzéki párt szerepét tölti be” – mondta Lorenzo Codongo közgazdász a The Local lap olasz kiadásának. Az 5 Csillag Mozgalom pártot egyébként 2009-ben alapította Beppe Grillo genovai humorista-színész, akit korábban kitiltottak a köztelevízióból, amiért kritikával illette az akkor kormányzó Olasz Szocialista Párt vezetőit.

Az alulról szerveződő mozgalom az addigi politikai elittel szemben foglal állást, és célja a két év múlva esedékes országgyűlési választásokon felvenni a harcot a kormánypárttal. Jó úton haladnak: vasárnap nemcsak Rómában, Torinóban is győzelmet tudtak aratni. A párt előretörését sokan Matteo Renzi miniszterelnök vereségének nevezték, ugyanis a kormányzó Demokrata Párt (PD) jelentősen alulmaradt az új generációs erővel szemben: csupán Milánóban és Bolognában nyertek jelöltjei. Renzi ennek ellenére úgy fogalmazott: az önkormányzati választás helyi döntés és nem a kormányról szól.

magyaridok.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A keresztény szabadság országa
  Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, hazánkat a keresztény Európa részévé tette.
 • A rokonok megbecsülése a magyarok jövőjének záloga
  A magyarok származástudata, önazonossága, egymás iránti tisztelete és szeretete, rokonaik megbecsülése egyben a jövőjük záloga – mondta az emberi erőforrások minisztere az V. Ősök Napja ünnepélyes megnyitóján mondott beszédében szombaton, a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztán.
 • Kedélyjavító intézkedés
  A Páneurópai Piknik gondolata 1989 júniusában merült fel Debrecenben. Mészáros Ferenc költő vetette fel a Páneurópai Mozgalom vezetőjének, Habsburg Ottónak, hogy tartsanak szalonnasütést és sörözést a határvonalon. A pikniket Sopronpuszta mellett, 1989. augusztus 19-én tartották meg.
MTI Hírfelhasználó