Elfelejtett főzni a fiatal generáció?
A munkahelyükön ebédelnek, este is csak valami gyorsan elkészíthető, mirelit ételt esznek: a legtöbb városi fiatal hűtője üres. Úgy tűnik, a fiatal generáció elfelejtett főzni. Pedig a nagy családi ebédek, a nagyi főztje örök emlék sokunk számára. Miközben a csúcsgasztronómiai műsorok, szakácskönyvek egyre népszerűbbek, hagyományos értelemben véve mégsem főzünk.
2016. június 25. 11:39

Ha valaki elmegy egy étterembe, ahol különleges, finom ételt ehet, vajon kap-e elég motivációt ahhoz is, hogy otthon kipróbálja azt?

Egy zalai étterem nem titkolt szándéka, hogy újra felkeltse a fiatalok figyelmét az otthoni főzés iránt. Éppen ezzel a céllal alapították az ország talán legnagyobb konyhai fűszerkertjét: a helyszín Bázakerettye.

A Bona Chance Étterem tulajdonosa, Csatlós Csilla a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: úgy látja, felnőtt egy nemzedék, amely már nem főz, mirelit ételt vesznek, vagy az iskolai menzát viszik haza, ám a főzés élmény, amely összekovácsolja a családot.

Levendula, zsálya, oregánó és ananász zsálya, stevia, kakukkfű – csak néhány fűszernövény, amely megtalálható a bázakerettyei fűszerkertben, de epres és banános menta is akad. A tulajdonosok célja az, hogy a vendégeket megtanítsák ezeket használni is.

Csizmadia András, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára, gasztrofilozófus szerint ma már mindent meg tudunk vásárolni szárítva is, ám ő úgy gondolja, nincs csodásabb dolog a fűszernövénynél.

„Évszázadokon keresztül, míg klasszikus női szerepet játszott a nő, háziasszony volt, értett hozzá, tanulta édesanyjától, vagyis a generációk átadták a stafétát. A háború után azonban kitalálták a dolgozó nőt, és bekényszerítették a munkavállalói körbe, ekkor pedig megszakadt ez a folyamat. Nincs idő saját kenyeret csinálni, mindent az ipar állít elő és az élelmiszerválasztékban is elszegényedés tapasztalható, megjelent a közétkeztetés, eltűntek nemes nyersanyagok. Látható, hogy az alapanyagok sokszínűek voltak, most azonban vagy panírozunk, vagy pörkölünk…” – fogalmazott a gasztrofilozófus.

Habár a technika a háziasszonyokat segíti, ám ma már nem ismerik az alapokat Csizmadia András szerint, aki úgy véli, a főzéshez nem elég, ha valaki ismeri a recepteket.

És hogy mennyire lehet formálni az emberek ízlését a főzéssel kapcsolatban?

Íme egy példa: a szomszédos Szlovéniában évekkel ezelőtt indult el egy rádióműsor a Muravidéki Magyar Rádióban.

A műsor célja, hogy a hagyományosan a falusi ételekhez szokott közönség gasztronómiai kultúráját bővítse és átformálja.

A cél gyorsan valóra vált: a műsorban megjelenő receptek könyvben is megjelentek, és sok családnál a vasárnapi ebéd pörkölt helyett brokkolis csirkemell lett.

hirado.hu - Kossuth Rádió
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó