Elfelejtett főzni a fiatal generáció?
A munkahelyükön ebédelnek, este is csak valami gyorsan elkészíthető, mirelit ételt esznek: a legtöbb városi fiatal hűtője üres. Úgy tűnik, a fiatal generáció elfelejtett főzni. Pedig a nagy családi ebédek, a nagyi főztje örök emlék sokunk számára. Miközben a csúcsgasztronómiai műsorok, szakácskönyvek egyre népszerűbbek, hagyományos értelemben véve mégsem főzünk.
2016. június 25. 11:39

Ha valaki elmegy egy étterembe, ahol különleges, finom ételt ehet, vajon kap-e elég motivációt ahhoz is, hogy otthon kipróbálja azt?

Egy zalai étterem nem titkolt szándéka, hogy újra felkeltse a fiatalok figyelmét az otthoni főzés iránt. Éppen ezzel a céllal alapították az ország talán legnagyobb konyhai fűszerkertjét: a helyszín Bázakerettye.

A Bona Chance Étterem tulajdonosa, Csatlós Csilla a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: úgy látja, felnőtt egy nemzedék, amely már nem főz, mirelit ételt vesznek, vagy az iskolai menzát viszik haza, ám a főzés élmény, amely összekovácsolja a családot.

Levendula, zsálya, oregánó és ananász zsálya, stevia, kakukkfű – csak néhány fűszernövény, amely megtalálható a bázakerettyei fűszerkertben, de epres és banános menta is akad. A tulajdonosok célja az, hogy a vendégeket megtanítsák ezeket használni is.

Csizmadia András, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára, gasztrofilozófus szerint ma már mindent meg tudunk vásárolni szárítva is, ám ő úgy gondolja, nincs csodásabb dolog a fűszernövénynél.

„Évszázadokon keresztül, míg klasszikus női szerepet játszott a nő, háziasszony volt, értett hozzá, tanulta édesanyjától, vagyis a generációk átadták a stafétát. A háború után azonban kitalálták a dolgozó nőt, és bekényszerítették a munkavállalói körbe, ekkor pedig megszakadt ez a folyamat. Nincs idő saját kenyeret csinálni, mindent az ipar állít elő és az élelmiszerválasztékban is elszegényedés tapasztalható, megjelent a közétkeztetés, eltűntek nemes nyersanyagok. Látható, hogy az alapanyagok sokszínűek voltak, most azonban vagy panírozunk, vagy pörkölünk…” – fogalmazott a gasztrofilozófus.

Habár a technika a háziasszonyokat segíti, ám ma már nem ismerik az alapokat Csizmadia András szerint, aki úgy véli, a főzéshez nem elég, ha valaki ismeri a recepteket.

És hogy mennyire lehet formálni az emberek ízlését a főzéssel kapcsolatban?

Íme egy példa: a szomszédos Szlovéniában évekkel ezelőtt indult el egy rádióműsor a Muravidéki Magyar Rádióban.

A műsor célja, hogy a hagyományosan a falusi ételekhez szokott közönség gasztronómiai kultúráját bővítse és átformálja.

A cél gyorsan valóra vált: a műsorban megjelenő receptek könyvben is megjelentek, és sok családnál a vasárnapi ebéd pörkölt helyett brokkolis csirkemell lett.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A magyarok elsöprő többsége változást szeretne
  A magyarok döntő része elégedetlen az Unió migrációs válságkezelésével és változást akar az Európai Unióban. A pártpreferencia adatok alapján magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható a vasárnapi európai parlamenti választásokon – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.
 • Az ENSZ kiesett a szerepköréből
  Az ENSZ több mint hét évtizedes fennállása alatt éppen csak a létrejöttekor kitűzött célját és feladatát, a béke fenntartását és a konfliktusok megoldását volt képtelen elvégezni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
MTI Hírfelhasználó