Duplázódhat a válogatott értéke
Napokig ünnepelte a magyar válogatott sikerét az ország, az Eb viszont Magyarország nélkül folytatódik. Hatása azonban jóval hosszabb távú lehet, állítják a szakértők.
2016. július 1. 09:00

 

Egy játékos értékét nem csak a játéktudása határozza meg – magyarázta a hirado.hu-nak Dénes Ferenc sportközgazdász. A szakember szerint Magyarország hátrányosabb helyzetben van más országokkal szemben, az ország méretét és gazdaságát tekintve. Egy német játékos egy nyolcvanmilliós piacot „lát el”, míg hazánkban Dzsudzsák mezt maximum tízmillió embernek lehet értékesíteni. Tehát a játékosokon keresztül elérhető piac itthon jóval kisebb – tette hozzá.

A sikeres Eb-szereplés azonban megemelte a kereskedelmi értékeket is. Az elért eredményekkel a legjobban felkészített csapat benyomását keltettük, és ez remélhetően a most piacra lépő fiatal játékosoknál is értéknövekedést okozott – mondta a sportközgazdász.

Megjegyezte, hogy hazánkban az elmúlt 20-30 évben nem volt jelentős játékos-transzfer, nem szerepeltünk sikerrel nemzetközi porondon, ezért leértékelődött a magyar futball. Így eleve alacsonyabb összegről indulnak a focistáink értékei például egy horvát játékoshoz viszonyítva.

A szakember ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a siker a magyar válogatotthoz kötött, nem tudni, még mekkora hatással lehet az egyes hazai klubokra. Kérdés, hogy a nemzeti tizenegy sikere okoz-e nagyobb érdeklődést a támogatók vagy szponzorok részéről például a Paksi FC-nél. Elvileg működnie kellene, de nehéz megjósolni – fűzte hozzá. Már ősszel kiderül, hiszen egy esetleges Fradi-siker a BL-ben stabilizálni tudná az elismerést és akár már a jövő évi vállalati marketing költségvetésben is megjelenhet a futballra szánt összeg – hangsúlyozta a szakember.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója honlapunknak elmondta, hogy a siker egyelőre náluk sem forintosítható, de bíznak a nagyobb érdeklődésben a támogatók részéről. Orosz Pál megjegyezte, hogy a klub hat játékosát adta az Eb-re, ötöt a magyar és egyet a szlovák válogatottba, valamint egy futballistája pedig a Copa America-n szerepelt, ami egyedülinek mondható.

Elmondta, hogy a klub az Eb-n elért sikert a játékosok értékesítésénél tudja hasznosítani. Hiszen attraktívabbá teszi a klubot egy színvonalas transzfer, amellyel megmutatható, hogy a Ferencvárosból tovább lehet lépni. Valamint anyagi haszonnal is jár: a klub játékosonként 4500 eurót kapott az UEFA-tól minden az Eb-ért, ami összesítve forintban százmilliós nagyságrend.

Orosz Pál azt mondta, hogy minden nemzetközi siker ajánlatokat ér egy futballista számára, és ez így van Nagy Ádám esetében is. A 21 éves középpályásért sorban állnak a kérők az FTC ajtajában, egyes értesülések szerint a francia Olympique Marseille mellett más komoly érdeklődők is akadnak, mint például a portugál Benfica.

Megemelte a felejthetetlen Eb-szereplés Dzsudzsák Balázs értékét is. A játékos menedzsere, Vörösbaranyi József megjegyezte, hogy a transfermarkt.de oldalán található 4.5 millió eurós összeg csupán irányadó, de érzékelhetően megnőtt a kereslet a játékos iránt. A sajtó már több csapattal is hírbe hozta a portugálok ellen két gólt is szerző támadót, legutóbb a Trabzonspor neve merült fel vele kapcsolatban. Nagyon rég nem voltunk ilyen helyzetben, ezért mi is még csak várjuk az Eb hatását – mondta a menedzser a hirado.hu-nak.

Várhatóan Kádár Tamás sem marad jelenlegi csapatánál , Lengyelországban. A hátvéd valószínűleg egy nyugat-európai elitbajnokságban folytatja. A védő ügyeit intéző Pataky Tibor – a CMG Kft. társtulajdonosa – az M1 Híradójának azt mondta, nagy valószínűséggel a Lech Poznań el fogja őt engedni, így Tamás egy újabb szintet léphet. Jelentős európai bajnokságokból is érdeklődnek utána csapatok – tette hozzá.

A magyar válogatott keretének összesített piaci értéke egészen biztosan legalább kétszeresére nő az Eb-szereplés hatására – mondta szintén a Híradónak Szabados Gábor is. A szakember szerint keresettebbek lehetnek még azok a focisták is, akik nem voltak ott a bajnokságon, sőt a jövőben könnyebb lehet Magyarországra csábítani a külföldi klubok játékosait is.

hirado.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó