Folytatódik a bürokrácia csökkentése
A bürokrácia csökkentése érdekében ősszel újabb törvények megváltoztatásába fog a kormány, akár százas nagyságrendben – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zalaegerszegen, a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából tartott ünnepségen.
2016. július 1. 18:14

Lázár János emlékeztetett arra, hogy korábban száztíz törvényt változtattak meg a bürokráciacsökkentés érdekében, nyáron pedig minden a kormányablakokhoz érkező ügyfelet szeretnének megkérdezni arról, mi a véleménye a kormányablaki ügyintézésről és szerinte miként lehet a bürokráciát tovább csökkenteni. Kiemelte, az EU-s pénzek, az építésügy és az adóügyek esetében további egyszerűsítésekre van szükség.

A miniszter a Zala megyei kormányhivatal rendezvényén gratulált minden magyar állami tisztviselőnek, köztisztviselőnek az éves teljesítményéért. Hozzátette, idén ötmillió magyar választópolgár fordult a járási hivatalokhoz, a kormányablakokhoz és a kormányhivatalokhoz.

A területi közigazgatás reformjáról azt mondta, 1873 óta nem történt ekkora változás a közigazgatásban. Egyszerű, gyors, könnyen irányítható területi közigazgatást hoztak létre, ami erősíti az államot. Ennek megtöltése tartalommal a feladat most – tette hozzá.

Kitért arra, folyamatosan növelnék ezerre, majd kétezerre azoknak az ügyeknek a számát, amelyek a járási hivatalok kormányablakaiban intézhetők. Lázár János azt mondta: fontos lenne, hogy az adóhatóság ügyeit is intézhessék az emberek a kormányablaknál.

Kiemelte, a versenyképesség növelése érdekében az a cél, hogy Közép-Európában Magyarország legyen a legerősebb ország. Ennek feltétele szerinte az, hogy a magyar tudás is – a gazdaság mellett – versenyképes legyen nemzetközi összehasonlításban. Ehhez rendezett államra van szükség, amelynek nemcsak a költségvetése rendezett, hanem rendezetten intézi a hozzá forduló választópolgárok, ügyfelek ügyeit is.

A miniszter felidézte, az elmúlt húsz évben csökkent a tisztviselői munka társadalmi megbecsültsége, anyagi stabilitása és a pálya kiszámíthatósága. Azt mondta, az állami tisztviselői kar létrejöttével új korszak kezdődik, amelyben egzisztenciális stabilitást igyekeznek nyújtani mindenkinek, aki erre a pályára lép.

Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott elmondta, Zala megye hét kormányablakát a megnyitás óta csaknem 490 ezren keresték fel. Naponta átlagosan 1170 ügyfelet fogadnak, 53 ügysegédjük pedig 239 településre jut el. Kitért arra is, hogy a béremelés a megye hat járásában most 549 állami tisztviselőt érint, január elsejétől pedig további 548 dolgozónak biztosíthatnak jobb anyagi körülményeket.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a Modern városok program részeként százmilliárdos fejlesztés érinti a várost és környékét, Zalaegerszegen negyvenmilliárdos autótesztpálya épül. Kiemelte, helyben az a feladat, hogy minél gyorsabban, minél precízebben levezessék ezeket a beruházásokat.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó