Folytatódik a bürokrácia csökkentése
A bürokrácia csökkentése érdekében ősszel újabb törvények megváltoztatásába fog a kormány, akár százas nagyságrendben – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zalaegerszegen, a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából tartott ünnepségen.
2016. július 1. 18:14

Lázár János emlékeztetett arra, hogy korábban száztíz törvényt változtattak meg a bürokráciacsökkentés érdekében, nyáron pedig minden a kormányablakokhoz érkező ügyfelet szeretnének megkérdezni arról, mi a véleménye a kormányablaki ügyintézésről és szerinte miként lehet a bürokráciát tovább csökkenteni. Kiemelte, az EU-s pénzek, az építésügy és az adóügyek esetében további egyszerűsítésekre van szükség.

A miniszter a Zala megyei kormányhivatal rendezvényén gratulált minden magyar állami tisztviselőnek, köztisztviselőnek az éves teljesítményéért. Hozzátette, idén ötmillió magyar választópolgár fordult a járási hivatalokhoz, a kormányablakokhoz és a kormányhivatalokhoz.

A területi közigazgatás reformjáról azt mondta, 1873 óta nem történt ekkora változás a közigazgatásban. Egyszerű, gyors, könnyen irányítható területi közigazgatást hoztak létre, ami erősíti az államot. Ennek megtöltése tartalommal a feladat most – tette hozzá.

Kitért arra, folyamatosan növelnék ezerre, majd kétezerre azoknak az ügyeknek a számát, amelyek a járási hivatalok kormányablakaiban intézhetők. Lázár János azt mondta: fontos lenne, hogy az adóhatóság ügyeit is intézhessék az emberek a kormányablaknál.

Kiemelte, a versenyképesség növelése érdekében az a cél, hogy Közép-Európában Magyarország legyen a legerősebb ország. Ennek feltétele szerinte az, hogy a magyar tudás is – a gazdaság mellett – versenyképes legyen nemzetközi összehasonlításban. Ehhez rendezett államra van szükség, amelynek nemcsak a költségvetése rendezett, hanem rendezetten intézi a hozzá forduló választópolgárok, ügyfelek ügyeit is.

A miniszter felidézte, az elmúlt húsz évben csökkent a tisztviselői munka társadalmi megbecsültsége, anyagi stabilitása és a pálya kiszámíthatósága. Azt mondta, az állami tisztviselői kar létrejöttével új korszak kezdődik, amelyben egzisztenciális stabilitást igyekeznek nyújtani mindenkinek, aki erre a pályára lép.

Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott elmondta, Zala megye hét kormányablakát a megnyitás óta csaknem 490 ezren keresték fel. Naponta átlagosan 1170 ügyfelet fogadnak, 53 ügysegédjük pedig 239 településre jut el. Kitért arra is, hogy a béremelés a megye hat járásában most 549 állami tisztviselőt érint, január elsejétől pedig további 548 dolgozónak biztosíthatnak jobb anyagi körülményeket.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a Modern városok program részeként százmilliárdos fejlesztés érinti a várost és környékét, Zalaegerszegen negyvenmilliárdos autótesztpálya épül. Kiemelte, helyben az a feladat, hogy minél gyorsabban, minél precízebben levezessék ezeket a beruházásokat.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó