A németek is ellenzik Brüsszel hatalmát
A németek közel kétharmada azt szeretné, hogyha a kormányuk visszahívna bizonyos hatásköröket Brüsszeltől, írja az EUobserver hírportál. A britek kiválása az Európai Unióból nem csak Németországban hozta napirendre az uniós tagság támogatottságának kérdését.
2016. július 2. 14:03

Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Németország lakosságának 62 százaléka vélekedik úgy, hogy vissza kell szerezni bizonyos hatásköröket Brüsszeltől, annak ellenére, hogy kilencven százalékuk az EU tagja akar maradni. A fiatalok egyébként jobban támogatják a tagságot, mint az idősebbek: a harminc év alattiak közel kilencven százaléka szerint az uniós tagság pozitív, míg az ötven feletti német lakosságnak csak a kétharmada véli így.

Franciaországban is egyre növekszik az elégedetlenség az unióval kapcsolatban, a „Frexit” népszavazás megtartását a nacionalista Nemzeti Front támogatja. A franciák 45 százaléka támogatná a népszavazás megtartását, míg 55 százalék ellenzi, mutatta ki egy friss közvélemény-kutatás. Egy másik felmérés szerint a lakosság 61 százaléka elégedetlen az EU-val, 66 százalékban úgy vélik: az EU gazdasági értelemben elbukott.

A legtöbben egyébként azon a véleményen vannak, hogy politikusaiknak az ország saját problémáival kellene megküzdeniük ahelyett, hogy más országoknak próbálnak segíteni. Francois Hollande államfő mindenesetre kizárta a referendum lehetőségét. Mint mondta, jövő májusban államfőválasztást tartanak Franciaországban, akkor meglesz a francia állampolgárok lehetősége, hogy a nekik tetsző Európa-politikát képviselő jelölt mellett döntsenek. Az aggodalom egyébként nem alaptalan: 2005-ben a franciák 55 százaléka elutasította az uniós alkotmányt, a hollandokkal együtt blokkolva annak életbelépését.

Nem meglepő ezért az sem, hogy az első ország a Brexit után, amely referendumot tarthat az uniós tagságról, Hollandia lehet, ahol a lakosok több mint fele támogatja ezt, írja a Financial Times. A „Nexitre” a felmérések szerint 48 százalék szavazna, míg a benn maradást a hollandok 45 százaléka támogatja. A legerősebb euroszkeptikus erő, a Szabadságpárt támogatja a szavazást, ám a többi politikai erő ellenzi. „A britek újra vezetik a demokrá­ciá­ért folytatott harcot Európában. Az EU egy bukott projekt, amely elrabolja a pénzünket, az identitásunkat, a demokráciánkat és a szuverenitásunkat” – mondta Geert Wilders, a párt vezetője a Brexitet követően.

Az olaszoknál is megjelent a kérdés: egy hónappal ezelőtt a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy egy referendum esetén a lakosság 48 százaléka a kilépést támogatná. „Éljen az EU-állampolgárok bátorsága. Köszönjük, Nagy-Britannia, most mi jövünk!” – tweetelte a Brexit-szavazást követően Matteo Salvini, az Északi Liga párt vezetője. De a ma nagy népszerűségnek örvendő 5 Csillag Mozgalom is egy referendum megtartásáért szállt síkra az euró mint fizetőeszköz kérdésé­ben. Szerintük a lírára való visszatérés helyreállítaná az ország pénzügyi szuverenitását.

Magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó