Ezer székely leány
Székely leányokat, legényeket és férfiakat köszöntöttek szombat délelőtt Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Találkozóján. A Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal és az András Alapítvány főszervezésében zajló rendezvény Székelyföld legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amely szikrázó napsütésben zajlik, és amelyhez este 6-ig, a csíksomlyói Nyeregben lehet csatlakozni.
2016. július 2. 20:36

„Tánc, dal és imádság ünnepe” – így nevezték az Ezer Székely Leány Találkozóját a szombat délelőtti ünnepi megnyitóján. A csíkszeredai Szabadság-téren a Csíkszéki Mátyás Lovas Egyesület huszárai és lovat megülő székelylányai perzselő melegben vonultak fel. A közönség a hivatalos megnyitón megtudhatta: ez Székelyföld legnagyobb hagyományőrző ünnepe. A 85 éve útjára indult hagyomány lényege megélni az együvé tartozás örömét.

A csíkszentimrei Zöld Fák Fúvószenekar muzsikája szólt a nyitányon - Szentimre az idei rendezvény „házigazdája” ugyanis. Ezt a címet az a település érdemli ki, amelynek lakói a helység lakosságszámához képest a legnagyobb arányban vannak jelen az ünnepen. 

A résztvevők között idén is minden korosztály képviseltette magát: az újszülöttől az idősekig. „Minden egyes évben részt vettem, beöltözve, kalocsai-mintás hímzett ingbe és székely ruhába, vagy magyar ruhába, mert ez lelket emelő ünnep székelységnek, magyarságnak” - mondta a Maszolnak elérzékenyülten a csíkszeredai Ambrus Ilona. András Mihály főszervező portálunknak azt emelte ki: az ünnep fontos momentuma, hogy évről-évre fénykép is készül a résztvevőkkel a csíksomlyói nyeregben, és ezt a fényképet a most picik, de unokáink is nézegethetik.

Márton Áron is jelen volt

A rendezvény nyitányán a téren várakozók feje fölé emelkedő Márton Áron püspök szoborcsoportjának jelenlétének erejét emelte ki Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke. „Hajrá Székelyföld, hajrá székelyek!” – kurjantotta Grüman Róbert, Kovászna Megye tanácsának alelnöke, aki Háromszék 15 településéről összegyűlt mintegy 300 résztvevővel érkezett. Mint mondta, ez az ünnep kiváló példa arra, hogy a hagyományőrzés és közösségépítés hozzájárul az identitásőrzéshez.

Hargita megye testvérmegyéinek képviselői is köszöntötték az ünneplőket. Török Dezső elnök Borsod-Abaúj-Zemplén megye üdvözletét tolmácsolta, jelezvén: úgy érzi, itthon vannak mindannyian az Ezer Székely Leány Találkozón. Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke „még legalább 1000 évig tartó életet” kívánt a csíkszeredai hagyománynak. Bányai Gábor országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: „az ember szíve nagyot dobban Kis-Magyarországról érkezve is ezen az ünnepen”. A politikus arra biztatta a résztvevőket: őrizzék, ami az övéké, mert e nélkül mind a székelyek, mind a magyarok kevesebbek lennének.

A beszédeket követően András Mihály főszervező, a Hargita néptáncegyüttes vezetője megköszönve a fegyelmezett részvételt megnyitotta az Ezer Székely Leány Találkozóját, jelt adva a tánc megkezdésére. Az együttes tagjainak irányításával kezdődött el a résztvevő közönség hagyományos körtánca, majd a kivonulás a somlyói nyeregbe, ahol este 6-ig követhető a fellépő néptáncegyüttesek műsora. A nyeregben idén a szervezőket egy fenyőgallyakból készült, különleges, szarvast formáló díszkapuval várták az ünnepre érkezőket. 

maszol.ro
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Oroszországi célpontot támadtak meg az ukránok
  A drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.
 • Újabb kísérlet a genderideológia törvényesítésére
  Az erőszak szempontjából fokozott kockázatnak kitett nők csoportjába sorolják a transzgender nőket. Azaz a magukat nőknek gondoló férfiakat is. Ezáltal éppen hogy veszélyeztetik az eredetileg védeni szándékozott nőket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
MTI Hírfelhasználó