Az osztrák demokrácia működése nem vonható kétségbe
Az államfőválasztás megismétléséről szóló alkotmánybírósági döntés nem ad okot arra, hogy kétségbe lehessen vonni az osztrák demokrácia működését - mondta Heinz Fischer osztrák államfő a Die Presse című osztrák konzervatív lapnak adott vasárnapi interjújában.
2016. július 3. 14:29

Az osztrák alkotmánybíróság pénteken ismertette döntését, miszerint meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját.

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer hivatali ideje egy hét múlva lejár. Mivel az új államfőt ekkor még nem tudják beiktatni hivatalába, Doris Bures parlamenti elnök és két helyettese, Karlheinz Kopf és Norbert Hofer veszik át az elnöki teendők intézését.

Fischer az interjúban kifejtette: nem tart attól, hogy a pár hónap alatt, amíg átmenetileg töltik be a pozíciót, "szükségállapot" alakulna ki. Példaként a korábbi éveket említette, amikor az államfők halála miatt előfordult hasonló "űr".

Az államfőválasztás során megállapított szabálytalanságokat nem az osztrák demokrácia hiányaként értékelte, hanem az előírások pontos és ésszerű betartásának elmulasztásaként. Rámutatott, hogy amennyiben szükséges, a választási megfigyelést és a szavazatszámlálást tökéletesíteni kell, és nem lehet eltekinteni a folyamat ellenőrzésétől sem.

Fischer arról is beszélt, hogy a szavazatok hibás összeszámlálása ugyan bizalomvesztést okozhatott a lakosságban, azonban mindezt teljesen kiegyenlítette az alkotmánybíróság, amely a helyzetet kezelte és orvosolta.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter pénteken azt közölte, hogy az osztrák külügyminiszterrel egyetértésben meghívná az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választási megfigyelőit azon körzetekbe, ahol szabálytalanságot észleltek.

Szakértők aggályosnak tartják a javaslatot. A Kronen Zeitung című osztrák lap által megkeresett Peter Jankowitsch volt osztrák külügyminiszter hibás döntésnek tartaná, ha Ausztriába választási megfigyelők érkeznének. E missziónak a kelet-európai fiatal demokráciák, az instabil latin-amerikai és afrikai országok számára van értelme - mondta az egykori tárcavezető, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki Ausztria nemzetközi megítélésével kapcsolatban is.

Az újság vasárnapi számában Christian Kern osztrák kancellárt is idézte, aki szintén nem támogatja a belügyminiszter javaslatát. Indoklása szerint aggodalomra adhat okot, ha külföldön hamis kép alakul ki Ausztriáról. Kern a lapnak úgy fogalmazott: most Ausztria nemzetközi hírnevéről van szó.

Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékával. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatta. A két jelölt eredménye közötti különbség alig több mint 31 ezer szavazat volt.

A megismételt választás időpontjáról várhatóan a keddi kormányülésen születik javaslat, és erről a parlament dönt. Az osztrák közszolgálati média beszámolója szerint a belügyminisztérium 11 hét alatt tudja előkészíteni a választást, ezért legkorábban szeptember végén, október elején tarthatják majd a szavazást.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A „harangzúgásos" magyar irodalomról a bor fővárosában
  A baloldali értlemiségiek által szerzett becstelen, immorális előnyök és kiváltságok – s velük a (Fekete Gyula szavával jellemezhető) „nemzetundoros" beidegződések – gyakran túlélték a rendszerváltozás fordulatát – fogalmaz Bertha Zoltán a Tokaji Írótáborra készülve.
 • Magyar arany- és ezüstérem 200 méter pillangón
  Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján.
 • Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
  Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
MTI Hírfelhasználó