Kánikulában félóránként célszerű pihenni
A kánikulában több baleset történik. Gyakori ilyenkor a hősokk és a napszúrás is, ezért is nagyon fontos a folyadék pótlása - hívták fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában a Péterfy utcai kórház orvosai.
2016. július 4. 12:01

Mások a balesetek típusai a nyári időszakban, ilyenkor az emberek többet tartózkodnak, ebből sok sérülés következhet – hívták fel az InfoRádió Aréna című műsorában a Péterfy utcai kórház szakemberei. Gyakori ilyenkor a hősokk is, ami edzés közben érheti a sportolót vagy játék közben a gyermeket – mondta Molitorisz Dániel ortopéd-traumatológus.

Nemcsak egy egyszerű kimerülésről van szó, hanem különböző izomgörcsök és egyéb olyan panaszok jelentkezhetnek, amelyek nemcsak a folyadék, hanem az ásványi anyagok pótlását is igénylik. Mindenképpen szükséges beavatkozni. A legfontosabb, hogy árnyékos, hűvösebb helyre kell vinni a gyereket, és lassú folyadékpótlás ajánlott. Azt szoktuk mondani, a legegyszerűbb, ha a csipet sóval ellátott jeges teát itatnak vele” - mondta Molitorisz Dániel.

A szakemberek kiemelték, hogy gyerekeknek ehhez a sokkos állapothoz nem is kell extrém terhelést végezniük, ha napon fociznak, játszanak, ugrálnak a trambulinban, sok folyadékot veszítenek és könnyen bekövetkezhet ez az ionháztartásbeli változás. Intő jel a kimerülés, a fizikai teljesítményre való képtelenség és az akaratlan izomrángások, a végtagokban, az arcon, amelyek később sokkal súlyosabb formákat is ölthetnek.

Kassai Tamás osztályvezető főorvos a megelőzéshez azt ajánlotta, kánikula idején parancsoljuk árnyékba a gyereket 10-15 percenként és itassunk vele sok folyadékot, hogy elkerüljék a hősokkot. Egy felnőttnek is jót tesz, ha negyed-félóránként kicsit pihen – tette hozzá.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a nyári időszakban nemcsak vizet, hanem teát és gyümölcslevet is kell inni, fontos ilyenkor az ásványi sók pótlása.

A nyaralás alatt, a strandon vagy a vízparton gyakran megvágjuk a lábunkat, ezeket a sebeket mindig érdemes szakembernek megmutatni – hívta fel a figyelmet a Péterfy utcai kórház ortopéd-traumatológusa.

Amikor az ember kagylóba, üvegbe, nádtorzsába lép, az éles fájdalom után elkezd gondolkozni, mi maradhat benne, érdemes szakember segítségét kérni az ellenőrzéshez. Nagyon fontos, hogy az ilyen sebekbe történő mindenféle csodaszerek kenésétől tartózkodjunk, mert elfertőzhetjük” - mondta Molitorisz Dániel.

Kassai Tamás, a Péterfy utcai kórház osztályvezető főorvosa elmondta, a vérzést minden esetben csillapítani kell. A szakember hozzátette, a sebet egy ponton kell nyomni, nincs szükség szorítókötésre.

Ne hagyjuk vérezni. A vérzéscsillapítás alapvető elve, hogy nyomni kell a sebet, illetve a környékét. Ha nincsen semmi a kezünkben, mert éppen vízben vagyunk, akkor csak az ujjunkkal nyomjuk oda a sebet és a vérzés megszűnik. Ha kimegyünk a partra, akkor ezt egy kötéssel is tegyük meg. Ha szerencsénk van, van tiszta eszközünk, ha nem, a póló vagy a törölköző is megteszi. Utána el kell menni orvoshoz, aki a sebet megnézi. Otthon kezelhető a felületes horzsolás vagy karcolás, a bőr rétegein átmenő sebet meg kell mutatni orvosnak” – hívta fel a figyelmet Kassai Tamás.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy nyáron gyakoriak a rovarcsípések is, amelyek akár súlyos fertőzést is okozhatnak. Az utóbbi években a szúnyogcsípések is orvosi ellátást igényeltek.

A szakemberek az újraélesztés fontosságát is hangsúlyozták. Erre akkor lehet szükség, ha a sérültet megfogjuk, megrázzuk és erre nem reagál. Mint mondták, először meg kell nyitni a légutakat, ezt vagy a fej hátrahajtásával, vagy az állcsúcsot megfogva az áll előemelésével történik. Vizsgálni kell a légzést, azaz tíz másodpercig hallgatjuk, van-e légzőhang, érezzük, hogy áramlik a levegő, mozdul-e a mellkas.

Molitorisz Dániel kiemelte, ha úgy gondoljuk, meghalt, nagyobb bajt már nem tudunk okozni, ha megpróbáljuk újraéleszteni. Mint mondta, még mindig kisebb rossz, ha egy élő embernél próbálkozunk, mint ha egy még nem teljesen halottnál nem kezdünk meg egy később akár sikeressé váló újraélesztést. Hozzátette, legfeljebb megkér, hogy ne folytassuk, vagy eltörik egy bordája, bármilyen szövődmény jobb, mint az újraélesztés megkezdésének elmulasztása. A legrosszabb eset, ha nem várható a mentő megérkezése és kimerülünk, 20-30-40 perc után már nem bírjuk tovább csinálni, de akkor általában már nincs is esélye a betegnek. Az újraélesztés célja, hogy jusson elég oxigén az agyba, a feladat, hogy ezt a rendszert fenntartsuk akármilyen áron – hangsúlyozták a Péterfy utcai kórház orvosai.

InfoRádió
  • 2021-ben lehet egyszámjegyű az szja
    Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban - jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek. A hétfői lapszámban megjelent interjúban Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához, az új intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés.
  • Orbán Viktor: Közép-Európa nehéz próbatételek előtt áll
    „Nehéz próbatétel előtt állunk, mert az előrejelzések szerint a nyugat-európai gazdaságokra hidegebb, borúsabb idők jönnek” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Pozsonyhoz tartozó Dévényben vasárnap.
  • Törvényben kellene előírni a politikusok számára a nemzeti minimumot
    Törvényben kellene előírni a politikusok számára a nemzeti minimumot, amelyhez magyar állampolgárok által megválasztott magyar politikusokként alkalmazkodniuk kell a nemzetközi politikai fórumokon - mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője vasárnap az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában.
MTI Hírfelhasználó