Kánikulában félóránként célszerű pihenni
A kánikulában több baleset történik. Gyakori ilyenkor a hősokk és a napszúrás is, ezért is nagyon fontos a folyadék pótlása - hívták fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában a Péterfy utcai kórház orvosai.
2016. július 4. 12:01

Mások a balesetek típusai a nyári időszakban, ilyenkor az emberek többet tartózkodnak, ebből sok sérülés következhet – hívták fel az InfoRádió Aréna című műsorában a Péterfy utcai kórház szakemberei. Gyakori ilyenkor a hősokk is, ami edzés közben érheti a sportolót vagy játék közben a gyermeket – mondta Molitorisz Dániel ortopéd-traumatológus.

Nemcsak egy egyszerű kimerülésről van szó, hanem különböző izomgörcsök és egyéb olyan panaszok jelentkezhetnek, amelyek nemcsak a folyadék, hanem az ásványi anyagok pótlását is igénylik. Mindenképpen szükséges beavatkozni. A legfontosabb, hogy árnyékos, hűvösebb helyre kell vinni a gyereket, és lassú folyadékpótlás ajánlott. Azt szoktuk mondani, a legegyszerűbb, ha a csipet sóval ellátott jeges teát itatnak vele” - mondta Molitorisz Dániel.

A szakemberek kiemelték, hogy gyerekeknek ehhez a sokkos állapothoz nem is kell extrém terhelést végezniük, ha napon fociznak, játszanak, ugrálnak a trambulinban, sok folyadékot veszítenek és könnyen bekövetkezhet ez az ionháztartásbeli változás. Intő jel a kimerülés, a fizikai teljesítményre való képtelenség és az akaratlan izomrángások, a végtagokban, az arcon, amelyek később sokkal súlyosabb formákat is ölthetnek.

Kassai Tamás osztályvezető főorvos a megelőzéshez azt ajánlotta, kánikula idején parancsoljuk árnyékba a gyereket 10-15 percenként és itassunk vele sok folyadékot, hogy elkerüljék a hősokkot. Egy felnőttnek is jót tesz, ha negyed-félóránként kicsit pihen – tette hozzá.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a nyári időszakban nemcsak vizet, hanem teát és gyümölcslevet is kell inni, fontos ilyenkor az ásványi sók pótlása.

A nyaralás alatt, a strandon vagy a vízparton gyakran megvágjuk a lábunkat, ezeket a sebeket mindig érdemes szakembernek megmutatni – hívta fel a figyelmet a Péterfy utcai kórház ortopéd-traumatológusa.

Amikor az ember kagylóba, üvegbe, nádtorzsába lép, az éles fájdalom után elkezd gondolkozni, mi maradhat benne, érdemes szakember segítségét kérni az ellenőrzéshez. Nagyon fontos, hogy az ilyen sebekbe történő mindenféle csodaszerek kenésétől tartózkodjunk, mert elfertőzhetjük” - mondta Molitorisz Dániel.

Kassai Tamás, a Péterfy utcai kórház osztályvezető főorvosa elmondta, a vérzést minden esetben csillapítani kell. A szakember hozzátette, a sebet egy ponton kell nyomni, nincs szükség szorítókötésre.

Ne hagyjuk vérezni. A vérzéscsillapítás alapvető elve, hogy nyomni kell a sebet, illetve a környékét. Ha nincsen semmi a kezünkben, mert éppen vízben vagyunk, akkor csak az ujjunkkal nyomjuk oda a sebet és a vérzés megszűnik. Ha kimegyünk a partra, akkor ezt egy kötéssel is tegyük meg. Ha szerencsénk van, van tiszta eszközünk, ha nem, a póló vagy a törölköző is megteszi. Utána el kell menni orvoshoz, aki a sebet megnézi. Otthon kezelhető a felületes horzsolás vagy karcolás, a bőr rétegein átmenő sebet meg kell mutatni orvosnak” – hívta fel a figyelmet Kassai Tamás.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy nyáron gyakoriak a rovarcsípések is, amelyek akár súlyos fertőzést is okozhatnak. Az utóbbi években a szúnyogcsípések is orvosi ellátást igényeltek.

A szakemberek az újraélesztés fontosságát is hangsúlyozták. Erre akkor lehet szükség, ha a sérültet megfogjuk, megrázzuk és erre nem reagál. Mint mondták, először meg kell nyitni a légutakat, ezt vagy a fej hátrahajtásával, vagy az állcsúcsot megfogva az áll előemelésével történik. Vizsgálni kell a légzést, azaz tíz másodpercig hallgatjuk, van-e légzőhang, érezzük, hogy áramlik a levegő, mozdul-e a mellkas.

Molitorisz Dániel kiemelte, ha úgy gondoljuk, meghalt, nagyobb bajt már nem tudunk okozni, ha megpróbáljuk újraéleszteni. Mint mondta, még mindig kisebb rossz, ha egy élő embernél próbálkozunk, mint ha egy még nem teljesen halottnál nem kezdünk meg egy később akár sikeressé váló újraélesztést. Hozzátette, legfeljebb megkér, hogy ne folytassuk, vagy eltörik egy bordája, bármilyen szövődmény jobb, mint az újraélesztés megkezdésének elmulasztása. A legrosszabb eset, ha nem várható a mentő megérkezése és kimerülünk, 20-30-40 perc után már nem bírjuk tovább csinálni, de akkor általában már nincs is esélye a betegnek. Az újraélesztés célja, hogy jusson elég oxigén az agyba, a feladat, hogy ezt a rendszert fenntartsuk akármilyen áron – hangsúlyozták a Péterfy utcai kórház orvosai.

InfoRádió
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó