A kultúrdiplomácia fontos versenyképességi tényező
Fontos szerepe volt a kultúr- és tudománydiplomáciának abban, hogy 2015 a magyar külgazdaság történetének legsikeresebb éve volt - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján szerdán, a budapesti Balassi Intézetben.
2016. július 6. 13:04

Az eredmények igazolják, hogy fontos lépés volt a kultúr- és tudománydiplomácia integrálása a 2014-ben kialakított új külgazdasági és külügyi intézményrendszerbe – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: a tavalyi külgazdasági teljesítmény az export, a külkereskedelmi többlet és a külföldi beruházások tekintetében is minden létező korábbi rekordot megdöntött.

Minél távolabb megyünk a világban, annál nagyobb jelentősége van a kultúrának a Magyarországról alkotott kép formálásában – mondta.

A kultúrának fontos szerepe van a nemzet erejének megtartásában, a nemzetek közötti kötelékek és kapcsolatok fenntartásában és megerősítésében, a konfliktusok feloldásában – fogalmazott a miniszter, aki szerint napjainkban nagyon komoly globális és regionális feszültségek tapasztalhatók.

Európa a “feje tetejére állt”, azonban Magyarország ma a kontinens legstabilabb országa – hangsúlyozta.

“Olyan brandeket igyekszünk kialakítani a magyar kultúr- és tudománydiplomáciában, amelyek bemutatják Magyarország gyökereit és nemzeti történelmét, egyben világossá teszik azt is, hogy meg tudunk felelni a modern kor követelményeinek” – mondta a miniszter, méltatva ezzel kapcsolatban az oroszországi kulturális magyar napok és a lengyelországi magyar évad programsorozatát is.

Beszélt arról is, hogy javaslatot tett Havasi Balázs zongoraművész és zeneszerző, az Operettszínház, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi produkcióinak támogatására. Utóbbinak így egyetlen külföldi fellépését sem kell lemondania anyagi okok miatt.

A háttérintézményi rendszer átalakításáról szólva elmondta, a Balassi Intézet a Külgazdasági és Külügyminisztérium részeként, a kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkárság felügyelete alatt folytatja munkáját, létszámcsökkentés nem várható.

Az idén megnyílt ljubljanaival jelenleg 24 külföldi magyar intézet működik, folyamatban vannak a sepsiszentgyörgyi és a moszkvai intézetvezetői kinevezések. 2016-ban Helsinkiben, Rómában és Prágában intézetvezetői, Belgrádban, Moszkvában és Párizsban kulturális és tudományos attasé váltás lesz – összegezte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján a budapesti Balassi Intézetben

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
 • Fogni kellene Orbán Viktor jeleit
  Orbán Viktor miniszterelnök január elejei, immáron hagyománnyá váló évnyitó nemzetközi sajtótájékoztatója jelentőségében messze túlmutat önmagán.
MTI Hírfelhasználó