A kultúrdiplomácia fontos versenyképességi tényező
Fontos szerepe volt a kultúr- és tudománydiplomáciának abban, hogy 2015 a magyar külgazdaság történetének legsikeresebb éve volt - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján szerdán, a budapesti Balassi Intézetben.
2016. július 6. 13:04

Az eredmények igazolják, hogy fontos lépés volt a kultúr- és tudománydiplomácia integrálása a 2014-ben kialakított új külgazdasági és külügyi intézményrendszerbe – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: a tavalyi külgazdasági teljesítmény az export, a külkereskedelmi többlet és a külföldi beruházások tekintetében is minden létező korábbi rekordot megdöntött.

Minél távolabb megyünk a világban, annál nagyobb jelentősége van a kultúrának a Magyarországról alkotott kép formálásában – mondta.

A kultúrának fontos szerepe van a nemzet erejének megtartásában, a nemzetek közötti kötelékek és kapcsolatok fenntartásában és megerősítésében, a konfliktusok feloldásában – fogalmazott a miniszter, aki szerint napjainkban nagyon komoly globális és regionális feszültségek tapasztalhatók.

Európa a “feje tetejére állt”, azonban Magyarország ma a kontinens legstabilabb országa – hangsúlyozta.

“Olyan brandeket igyekszünk kialakítani a magyar kultúr- és tudománydiplomáciában, amelyek bemutatják Magyarország gyökereit és nemzeti történelmét, egyben világossá teszik azt is, hogy meg tudunk felelni a modern kor követelményeinek” – mondta a miniszter, méltatva ezzel kapcsolatban az oroszországi kulturális magyar napok és a lengyelországi magyar évad programsorozatát is.

Beszélt arról is, hogy javaslatot tett Havasi Balázs zongoraművész és zeneszerző, az Operettszínház, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi produkcióinak támogatására. Utóbbinak így egyetlen külföldi fellépését sem kell lemondania anyagi okok miatt.

A háttérintézményi rendszer átalakításáról szólva elmondta, a Balassi Intézet a Külgazdasági és Külügyminisztérium részeként, a kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkárság felügyelete alatt folytatja munkáját, létszámcsökkentés nem várható.

Az idén megnyílt ljubljanaival jelenleg 24 külföldi magyar intézet működik, folyamatban vannak a sepsiszentgyörgyi és a moszkvai intézetvezetői kinevezések. 2016-ban Helsinkiben, Rómában és Prágában intézetvezetői, Belgrádban, Moszkvában és Párizsban kulturális és tudományos attasé váltás lesz – összegezte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján a budapesti Balassi Intézetben

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Sétálóidőn az örök emberi értékek égető hiányáról
  Az olvasók egy része továbbra is megmaradt homo morálisnak, akit az erkölcs, az istenhit, élet és halál, vagy éppen a szűkebb és tágabb közösségek iránti elkötelezettség vezérel. Nyilván ők keresik ezeket az értékeket az irodalomban. Nekik tehát bízvást ajánlhatom a kötet olyan novelláit, mint például a Mennybemenetel, A repedés vagy az Úton, amelyekben a talmi cinizmus helyett a mai társadalomról, az örök emberi értékekről vagy azok égető hiányáról van szó.
MTI Hírfelhasználó