Utazás a csok körül
Emelkedtek az építkezések kivitelezői díjai és a telekárak az elmúlt évben a fővárosban és környékén és az ország jobb gazdasági helyzetű térségeiben.
2016. július 7. 08:16

 

Az áremelkedés a csok ellen hathat, de úgy tűnik, nem annyira, hogy elvegye az emberek kedvét az építkezéstől. A kereslet nagyon megnőtt az új ingatlanokra, de az építőipari vállalkozók szerint így is rosszabb évük lesz, mint tavaly.

Lényegesen drágábbak lettek az építőmesterek és a telkek is az elmúlt egy évben, mióta a kormány több módon ösztönözi kezdte az új lakásberuházásokat – mondta a hirado.hu-nak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az áremelkedés így kiveheti a családi otthonteremtési kedvezményből származó (csok) plusz bevétel egy részét az építkezők zsebéből, ám ez nem fogja vissza a megrendeléseket.

Főleg a gazdagabb régiókban élénkült meg a piac

A kivitelezői áremelkedés főleg az ország gazdaságilag jobb helyzetben lévő térségeit érinti, így Közép-Magyarországot, Fejér vagy Győr-Sopron-Moson megyéket.  Ezeken a helyeken nőtt meg jelentősen a kereslet az építőipari szolgáltatások iránt, ott, ahol több a jövedelem és a biztos munkahely – tette hozzá.

Eközben vannak az országnak olyan területei is, például Nógrád vagy Békés megye, ahol alig, vagy szinte semmit nem mozdult a piac. Azokon a helyeken, ahol kevés a megrendelés, és kevésbé fizetőképes a lakosság, a kivitelezői díjak is alacsonyabbak – hangsúlyozta.

Az új lakások, illetve házak esetén az árak nagyjából 200-700 ezer forint között mozognak négyzetméterre számolva. Az összeg nagyban függ természetesen attól is, milyen színvonalú épületről van szó. Mint mondta, Budapesten, illetve környékén jelenleg nagyjából 300 ezer forintba kerül négyzetméterenként egy új lakóingatlan megépítése.

A jó szakembereknek ennél több kell

Koji László megjegyezte, ahhoz, hogy a munkaerő-problémákkal küszködő építőipari ágazatban legyen elég jó szakember, a mostaninál jobban meg kell fizetni őket. Ez a munkadíjak, kivitelezési árak további emelkedését hozhatja, ami azonban nem feltétlenül jelenti a négyzetméterárak emelkedését is. Az új ingatlanoknál ugyanis a kivitelezés csak a költségek 30-35 százalékát teszi ki, a többit egyebek mellett, az építőanyag, a fuvarozás és a szervezés viszi el.

Másfélszer több új lakás

Az ÉVOSZ elnöke elmondta, idén nagyon felpörgött a lakóingatlanok építése, azzal számolnak, hogy a kivitelezőknek idén év végéig országosan körülbelül 12 ezer új megrendelése lesz, míg tavaly csak 7600 volt. A tavalyi adatot már az idei év első felében meghaladták, mostanáig 8-9 ezer új lakásra, illetve családi házra kaptak megbízást. Az építtetők között a céges ingatlanfejlesztői és a lakossági beruházások aránya nagyjából fele-fele.

Nem csak a csok

Az építkezések felfutása Koji László szerint nem csak az idén kiterjesztett csok-nak köszönhető. (A kedvezmény három gyerek esetén már 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást jelent az új házat vagy lakást vásárló családoknak, akik kedvezményes hitelt is felvehetnek mellé.) Az ÉVOSZ elnöke azt mondta, nagyon nagy hatása van a áfa januári megvágásának, amivel  az új lakások és családi házak általános forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökkent. Ez mindenkire vonatkozik, nem csak a gyermekesekre, vagy gyermeket vállalókra – hangsúlyozta.

Az új építésűként hirdetett lakások négyzetméterára országos átlagban 418 ezer forint volt. június végén, ami 20 százalékos áremelkedést jelent a kínálati piacon éves szinten, az első negyedévhez képest azonban 4 százalékos volt a drágulás – tartalmazza az ingatlan.com elemzése. A fővárosban tavaly júliushoz képest a családiház-építésre leginkább alkalmas telkek ára 27 százalékkal 47 ezer forintra nőtt, a második negyedévben nem történt áremelkedés.

 Így is visszaeshet az építőipar

Koji László szerint azonban az építőipar teljesítménye úgy is elmarad majd a tavalyi 2170 milliárdos értéktől, hogy idén várhatóan 50 százalékkal több új lakóingatlanra kapnak megrendelést. Az európai uniós források elvékonyodása miatt ugyanis az egyéb építkezések száma és értéke drasztikusan visszaesett. Nagyon hiányoznak a közösségi megrendelések, amelyek állománya jelenleg 20-25 százalékkal kisebb a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az ÉVOSZ prognózisa szerint az építőipar visszaesése idén 5-7 százalékos lesz.

Meglepetések ellen

A vállalkozói szövetség tisztségviselője arról is beszélt, fontos tudnia minden újonnan építkezőnek, hogy a munkák megkezdése előtt alaposan tájékozódni kell, elegendő időt és energiát kell fordítani az előkészületekre. A lehető legrészletesebb tervekre és költségvetésre van szükség, és természetesen ezeket az adatokat alaposan fejben is kell tartania a megrendelőnek. Jól jöhet egy műszaki ellenőr alkalmazása is, ha az építtető nem akar magának meglepetéseket, hiányos műszaki megoldásokat, az előzetesen számítottnál magasabb költségeket.

hirado.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó