A baloldal is megbüntetné Magyarországot
Népszavazás helyett Szabad Európa-napot tart az MSZP
Végleg eldőlni látszik, melyik párt milyen stratégiát választ az október 2-i kvótanépszavazással kapcsolatban, miután szombaton a szocialisták újonnan megválasztott elnöke azt jelentette be, hogy Szabad Európa-napot szerveznek, a referendumtól távolmaradásra szólítva fel híveiket. A kormánypártok szerint a baloldal idehaza elsumákolja, hogy igent vagy nemet mondjon a kényszer-betelepítésre, de az Európai Parlamentben felkarolta azt, miután olyan állásfoglalást támogatott, amely alapján pénzbüntetéssel sújtanák Magyarországot, ha nem fogadja el a migránsok tagállamok közötti szétosztását a kvóta alapján.
2016. július 11. 11:06

Felháborítónak tartjuk, hogy a magyar baloldal egy olyan állásfoglalást támogatott az EP-ben, amely alapján pénzbüntetéssel sújtanák Magyarországot akkor, ha nem fogadja el a kényszer-betelepítést – jelentette ki tegnap a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba szerint nagyon sunyi tempó ez: idehaza elsumákolják, hogy igent vagy nemet mondjanak a kényszer-betelepítésre, de az EP-ben támogatják. – A baloldalnak színt kell vallania, ezért a kormány felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy „fejezzék be a sumákolást”, tegyék egyértelművé álláspontjukat a népszavazással kapcsolatban. Álságosnak nevezte az MSZP elnökének, Molnár Gyulának azon kijelentését, hogy nincs következménye az októberi népszavazásnak. Mint mondta, a magyar kormány szerint csak a magyar emberek dönthetik el, kivel szeretnének együtt élni, ezért van szükség az október 2-i népszavazásra, ezért is fontos, hogy a referendumon minél többen vegyenek részt.

A szocialista párt elnöke előző nap közölte, az MSZP tagjai nem vesznek részt az október 2-ra kiírt népszavazáson, helyette az első Szabad Európa-napot kívánják megtartani. Véleménye szerint a népszavazásnak „nincs jogi következménye, a tárgya valójában nem létezik, és nem szól másról, mint egy buta üzenet Brüsszelnek”. A szocialista politikus azt mondta: a szüleink, nagyszüleink titokban hallgatták a Szabad Európa Rádiót, és akkoriban arról az Európáról álmodtak, amelyet az a rádió képviselt. Ma pedig „ezek a fiatalemberek mintha félredobnák szüleink, nagyszüleink álmát, és mintha ki akarnák vezetni ezt az országot Európából” – tette hozzá kormánypárti politikusokra utalva.

Gulyás Gergely erre úgy reagált tegnap az MTI-nek, hogy Molnár Gyulát néhány héttel ezelőtt azon párt „korrumpált jogutódjának” elnökévé választották, amely a Szabad Európa Rádió hallgatóit börtönbe záratta. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint „Molnár Gyulának vélhetően megártott a balatoni meleg”, ennek köszönhető, hogy a Varsói Szerződést a magyar népre kényszerítő párt elnöke az uniós csatlakozási tárgyalások egy részét lefolytató Orbán Viktor kormányát vádolja az EU elhagyásával. Gulyás szerint semmi nem mutatja jobban az MSZP felelőtlenségét, mint hogy az október 2-i népszavazástól történő távolmaradásra biztat, miközben a népszavazás érvényessége adja a lehető legerősebb eszközt a kormány kezébe, hogy a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését elkerülhesse.

– Az MSZP nyilván csak a belpolitikai szempontra összpontosít, nem magának a kezdeményezésnek a tartalmára, arra készül, hogy miként tudja semlegesíteni, ellehetetleníteni, hogyan tudja a szavazási hajlandóságot csökkenteni – mondta lapunknak nyilatkozva Lánczi Tamás. – Ennek csak abszolút belpolitikai tétje van – tette hozzá, hiszen minél kisebb legitimációt tudhat maga mellett a kormány, annál nagyobb sikert tudhat a magáé­nak az MSZP. – A DK szintén belpolitikai tétet adott a népszavazásnak – mondta az elemző, hangsúlyozva, ők is azzal próbálkoznak, hogy a kérdést átfogalmazzák, átkeretezzék és kiforgassák az eredeti szándékot. Lánczi Tamás szerint az, hogy a Jobbik támogatja a kvótareferendum kérdésfelvetését, annak a jele, hogy a párt tisztában van a saját szavazói akaratával, akik részt akarnak venni a népszavazáson, mert el akarják mondani a véleményüket.

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldali narratíva szerint a kvótareferendum nem is a kényszer-betelepítés elutasításáról, hanem az EU-ból való kilépésről szól, Lánczi Tamás úgy vélte: egy valós félelmet próbál ezzel az ellenzék meglovagolni, mert a Brexittel gyakorlatilag valósággá lett az, ami korábban elképzelhetetlen volt, hogy kilépett egy tagállam. A magyar polgárok többsége, köztük a fideszesek és még a jobbikosok sem akarnak kilépni az unióból, tehát hazánkban ennek a félelemnek nincs valóságalapja.

Magyar Idők
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó